Bergen in de zomer Tsjechie, Reuzengebergte - Wandelvakantie Tsjechië, Reuzengebergte
Vind de reis die bij u past:

Tsjechie, Reuzengebergte - Reisnr: 251

Wandelvakantie Tsjechië, Reuzengebergte


  • Bergen in de zomer

Wandelen in Tsjechië: een pittige wandeltocht over de brede kam van het Reuzengebergte. De route loopt van west naar oost over het Reuzengebergte en eindigt bij de bizarre rotsformaties bij Adrspach.

Reissom Reuzengebergte 2023 

  2-Persoonskamer* 

 1-Persoonskamer 

 samenreizend  

 1-persoonskamer 

 alleenreizend 

 

Zonder

 bagage

vervoer

 Met

 bagage

vervoer

 Zonder

 bagage

vervoer

 Met 

 bagage

vervoer

 Zonder

 bagage

 vervoer 

 Met 

 bagage

 vervoer 

 1 mei - 31 okt € 520€ 635
€ 660€ 775
 € 660 € 890
*Prijs per persoon indien u met 2 personen in een 2-persoonskamer verblijft.
Indien u boekt met meer dan 2 personen, dan kan de prijs lager worden indien u voor bagagevervoer kiest (neemt u daarvoor gerust contact met ons op).

Duur: 8 dagen/ 7 nachten / 6 wandeldagen

Type reis: Trektocht
Inbegrepen:

  • Logies/ ontbijt en diner
  • 6x Lunchpakket
  • Informatiepakket van Topo Aktief

Niet inbegrepen: heen- en terugreis, entree zandsteenformaties
Bagagevervoer: Indien u bagagevervoer bijboekt is 1 stuk van maximaal 20 kg p.p. toegestaan
Reserveringskosten: € 25 per boeking, € 2,50 Calamiteitenfonds en SGR-bijdrage van € 5,00 p.p.

Bij te boeken: verlenging mogelijk tijdens de trektocht en in Praag; prijzen zijn op aanvraag
Accommodatie: eenvoudige pensions, twee nachten luxer in Erlebachova Buda, 2-persoonskamer met eigen douche en toilet

Afstand: Utrecht - Harrachov 915 km
Hond: niet toegestaan
GPS data: Beschikbaar

Routebeschrijving: U ontvangt het informatiepakket met de routebeschrijving in het Nederlands circa twee weken voor vertrek thuis. 

Zwaarte: 3 sterren
Periode: Dagelijks vertrek mogelijk tussen 1 mei - 31 oktober 

Het Reuzengebergte dankt zijn naam aan de legende van de reus Krakonos, die donder, bliksem en regen rondstrooide. U wandelt langs de bron van de Elbe en over de grens van Tsjechië en Polen. Het hoogtepunt is letterlijk de Snezka of Sneeuwberg (1602 m) met een fantastisch uitzicht over de hele omgeving. Van het Reuzengebergte wandelt u verder in oostelijke richting naar de unieke, grillig gevormde zandsteenformaties rond Adrspach.

U wandelt van Harrachov omhoog naar de kam van het Reuzengebergte. Bossen worden afgewisseld door open terrein. U daalt af naar Spindleruv Mlyn en klimt omhoog naar de hoogste top van Tsjechië. Verder gaat de tocht door het oostelijke deel van het Reuzengebergte naar het rotsgebied van Adrspach. De rotsen zien er zo grillig uit dat men die namen heeft gegeven als “het paar”, de “burgemeester” en de ruimten tussen de rotsen “Olifantenplein” en “Wolvenkloof” heeft genoemd. De gehele route is ook goed gemarkeerd.


Dagschema (8 dagen/ 7 nachten / 6 wandeldagen)
Dag 1:
  Aankomst in Korenov of Harrachov 

Uw eerste overnachting vindt hier plaats.

 

Dag 2:  Van Harrachov naar bergchalet boven Spindleruv Mlyn op ca. 1200m (21 km - 6 uur - 800m↑)

U wandelt via de vallei van Ryzi naar Dvoracky en de bron van de Labe naar de kam, waarna u deze kam volgt tot Spindlerova. Uw tweede overnachting vindt plaats in Spidleruv Mlyn.

Dag 3: Afdaling naar Spindleruv Mlyn (4 uur of 8 uur).

Vandaag heeft u keuze uit 3 verschillende wandeling, variërend van 28 km t/m 9 km. Tijdens de wandelingen kunt u genieten van prachtige watervallen en rivieren. Uw derde overnachting vindt tevens plaats in Spidleruv Mlyn.

Dag 4:  Via de Snezka (1602m) naar Jelenka op 1260m (20 km - 6 uur)

U wandelt over de kamroute (Vriendschapsroute) en over de Sneeuwberg (1602 m) naar Horni Mala Upa. U overnacht in Jelenka.

Dag 5:  Van Jelenka naar Zacler, 600 m (20 km - 5,5 uur)

U wandelt vanuit Horni Mala Upa zuidwaarts over asfalt naar Dolni Mala Upa. U wandelt door de prachtige vallei van Horni Alberice. Het eindpunt is Zacler waar u overnacht.

Dag 6: Van Zacler naar Adrspach (32 km - 9 uur)

U kunt de wandeling inkorten tot 11 of 21 km door een gedeelte van het traject de trein te pakken. U overnacht in Ardspach.


Dag 7:  Ronddolen tussen de zandsteenformaties bij Adrspach (19 km)
Adršpach is een surrealistisch landschap van puntige rotsen, nauwe kloven en plateau’s, een echte rotsstad. Uw laatste overnachting vindt hier opnieuw plaats.


Dag 8:  Einde arrangement na het ontbijt, vertrek uit Adrspach. 


Dagschema Reuzengebergte 1. Aankomst in Korenov of Harrachov (700 m) 2. Van Harrachov naar bergchalet boven Spindleruv Mlyn op ca. 1200m (6u) 3. Afdaling naar Spindleruv Mlyn (4 of 8u) 4. Via de Snezka (1602m) naar Jelenka op 1260m (4u) 5. Van Jelenka naar Zacler, 600 m (6u) 6. Van Zacler naar Adrspach (6u) 7. Ronddolen tussen de zandsteenformaties bij Adrspach 8. Na ontbijt vertrek uit Adrspach, einde arrangement

Accommodatie

U logeert in eenvoudige pensions en chalets (Tsjechisch: bouda’s) en een keer in een luxe bouda (Erlebachova Bouda) op tweepersoonskamers. Meestal eigen douche en toilet, op één adres is de douche en toilet soms op de kamer, soms op de gang. Uw verblijf is op basis van volpension. U krijgt tijdens de trektocht een lunchpakket mee.


Bereikbaarheid

Per auto: de afstand van Utrecht naar Harrachov bedraagt 915 km.
Openbaar vervoer: per trein reist u direct of via Praag naar Harrachov. Als u eerst via Praag reist kunnen wij een overnachting daar voor u regelen. Vervolgens gaat u met trein of bus in 3,5 uur naar Harrachov. Wenst u per taxi terug te keren van Adrspach naar Harrachov, reken dan op ca. 2500 CZK voor de taxirit.
Vliegen kan vanaf Amsterdam naar Praag duur: circa 1,5 uur.

Klimaat - beste reistijd
De zomers in Tsjechië zijn droog en zonnig, met redelijk hoge temperaturen. In de winter is het Reuzengebergte is een van de grootste wintersportgebieden van Tsjechië. Wij bieden de wandelingen aan t/m eind oktober. Het klimaat in het Reuzengebergte is sterk afhankelijk van de hoogte waarop u zich begeeft. Onder in het dal heerst een gematigd landklimaat. 


Zwaarte van de Trektocht (3 sterren)
De gemiddelde afstand bedraagt afhankelijk van de varianten die u kiest in de lichtste variant 17 km per dag, in de zwaarste variant 23 km per dag (tot Adrspach). De eerste wandeldag bevat een klim van ca. 600 m. Op andere dagen wordt veel minder geklommen. Op twee dagen heeft u de keus tussen een lichtere of zwaardere variant. Classificatie sterren: 1(licht) t/m 5 sterren(zwaar).

U kunt deze wandelvakantie in het Reuzengebergte goed met een verblijf in Praag of het Sumava-arrangement combineren.   

Reisverslag schrijven

Ingezonden door: Bert en Ann

Reis: Reuzengebergte
Juni '19 - Wandelingen zijn zeer goed aangeduid, met op zeer korte afstand van elkaar de nodige tekens, dat geeft vertrouwen. Soms is het taalprobleem wel een moeilijkheid. Veel Tsjechen kunnen geen enkele andere taal. Maar goed, dat wisten we eigenlijk op voorhand. In de accomodaties zelf was dit meestal ok, maar soms zeer basic.

Ingezonden door: TMEP Beulen

Reis: Reuzengebergte
Sep. '18 - Het Reuzengebergte is een prachtig onverwacht mooi gebied. We hebben genoten. Ook de laatste dagen in Adrspach waren fantastisch mooi. Het enige jammere is dat je af en toe lange stukken op asfalt moet lopen. Misschien is hier nog een verbetering mogelijk.

Ingezonden door: Jan van Riel

Reis: Reuzengebergte
Aug. '17 - Tien jaar geleden boekten we deze reis die toen door noodweer min of meer in het water viel. We konden toen maar een stuk of 2 – 3 wandelingen maken. Dat moest over en dit jaar dan maar en we hebben er bepaald geen spijt van. We kozen voor gemak en relaxed reizen: met de trein naar Praag, een mooie overnachting (heel mooi appartement in het centrum van de stad) daar en de dag erna met de trein naar Harrachov. Idem terug reis vanuit Teplice, overnachten in Praag ( eerste nog ’s middags lekker struinen in de stad) en de dag erna terug met de trein. De wandelingen waren prachtig vooral de eerste 2 dagen en ook de laatste 2; routes overzichtelijk en slaapvoorzieningen sober maar comfortabel. De mensen aardig, voorkomend en behulpzaam vooral in de kleinere hotels/pensions. Hoe groter hoe onpersoonlijker geldt in het algemeen en dus ook hier. Culinair zijn de Tsjechen bepaald geen kunstenaars maar dat wisten we vooraf en met name het ontbreken van groenten bij de diners is voor ons Nederlanders effe wennen, maar compenseert aardig met de rauwkost bij het ontbijt. Lekker drinken (en relatief goedkoop) dat kan heel erg goed in Tsjechie. We hebben genoten van Praag, van het reizen, van de wandelingen, van de mensen, van de pensions/hotels en tuurlijk van de overweldigende zandsteenformaties…. Als er al een min puntje is, dan is het dat de mensen slecht of geen Engels spreken (ook hotel/pensionpersoneel niet op een enkele uitzondering na) en nauwelijks Duits. Uit ervaring wisten we ook dat (vooral oudere) Tsjechen liever geen Duits spreken. Het hielp door vooraf te vragen wat ze wilden: Engels, Duits of Hollands. Met een glimlacht antwoordden ze in het Duits.

Ingezonden door: vd Hoogen

Reis: Reuzengebergte \ Adrspach
Okt. '16 - Wij hebben de wandeltocht in het Reuzengebergte als erg gevarieerd ervaren. Ruige bergkammen worden afgewisseld met bosachtige plekken waar riviertjes meanderen door het landschap. De routes zijn duidelijk aangegeven en de paden goed begaanbaar. Ook de pensions hebben wij als prettig ervaren. In Tsjechië hoef je je geen zorgen te maken over een stevig lunchpakket. Dit is ook nodig aangezien een aantal dagen pittig zijn!

Ingezonden door: Martha

Reis: Reuzengebergte \ Adrspach
Aug. '16 - We hebben een heerlijke vakantie gehad en genoten van de mooie natuur. Alles verliep prima, alleen de taxi kwam op de laatste dag niet opdagen, wat uiteindelijk is opgelost door de contactpersoon in Tsjechië.

Ingezonden door: Rosan Steenbrugge

Reis: Reuzengebergte \ Adrspach
In het algemeen ervoeren wij de trektocht als een zeer aangenaam, goed georganiseerde reis. De accomodaties waar we hebben overnacht en gegeten waren comfortabel en we werden steeds vriendelijk ontvangen. De variatie tussen kleinere berg pensions en iets grotere hotels was aangenaam en steeds een verassing. De wandeltochten zijn uitstekend voor iets minder fervente stappers, aangezien de afstanden haalbaar zijn op een kleine 7u stappen. Ook het feit dat de bagage vervoerd werd en de overnachtingsplaatsen zeer aangenaam waren, zorgt dit voor een iets luxueuzere reis.