Vind de reis die bij u past:

Madeira Trektocht - Reisnr: 491

wandelvakantie Portugal, Madeira


  • Eilanden / Kustwandelingen
  • Ook in de winter
  • Wandelvakanties
  • Eilanden / Kustwandelingen Madeira Trektocht
  • Eilanden / Kustwandelingen Madeira Trektocht
  • Eilanden / Kustwandelingen Madeira Trektocht
  • Eilanden / Kustwandelingen Madeira Trektocht
  • Eilanden / Kustwandelingen Madeira Trektocht
  • Eilanden / Kustwandelingen Madeira Trektocht

Trektocht op Madeira: Deze wandeltocht op Madeira biedt een veelzijdig beeld van dit bloemeneiland. Bossen, watervallen, diepe slingerende canyons en bergen tot 1861 meter bepalen het landschap. Echte hoogtepunten zijn de schitterende vergezichten onderweg en de indrukwekkende steile kustrotsen.

Reissom Madeira trektocht (bij 2p): € 440 p.p. (7n)
Inbegrepen:  2p-kamer/ontbijt, transfer van/naar de luchthaven, gereserveerde transfers tijdens de trektocht, bagagevervoer, wandelkaart en Topo-Aktief wandelgids
Niet inbegrepen: vlucht naar Funchal, bustransfers tijdens de trektocht, overige maaltijden
Reserveringskosten: € 25 per boeking
Toeslag: Kerstperiode
Accommodaties: 3n ****/2n **/2n *** hotels
Zwaarte: middelzware wandelingen, niet geschikt voor mensen met hoogtevrees
Routebeschrijving: Nederlandstalig
GPS data: opvraagbaar
Vlucht op Funchal: Transavia of TAP vanuit A'dam

Periode: het hele jaar

Veel wandelroutes op Madeira lopen langs berghellingen over oude bevloeiingskanalen, de ‘levada’s’. Behalve veel bloemen groeien in dit weelderige landschap bananen- en andere palmen en druiven. Hogerop zijn eucalyptus- en naaldbomen te vinden.

 

Dagschema trektocht Madeira
1. Transfer van vliegveld naar Santo da Serra (Enotel Golf).
2. Na transfer: Wandeling langs Levada do Furado naar Portela (13km, 5u /  60m klimmen en 830m dalen). Van Portela per bus naar Machico
3. Per bus naar Ponta da São Lourenço. Rondwandeling over het schiereiland (7,8 km, 4u30 / 450m klimmen en dalen). Per bus terug. Overnachting in Machico.
4. Langs de noordkust van Madeira
A. Wandeling van de Caniçal-tunnel langs de Levada do Caniçal naar de splitsing waarna u via Boca do Risco over de steile noordkust (ca. 300 m boven zee) naar Portela wandelt (14 km, 5u30 / 360m klimmen en 440m dalen); niet geschikt bij hoogtevrees en slecht weer)
B. De meer veilige wandeling van Machico naar Marocos via Levada do Canical en het dal van Ribeira da Noia (11 km / 3u45) Via een 25m lange tunnel komt u in het dal van Ribeira Grande. Wandeling eindigt in Marocos. Bus naar Porto da Cruz en transfer naar Santana. Overnachting in Santana.
5. Transfer naar Queimadas. Wandeling langs de Levada do Caldeirão Verde. Terug via Vale da Lapa naar Ilha. Bus naar Santana (17 km, 5u / 170m klimmen en 660m dalen). Overnachting in Santana.
6. Transfer om 9:00 naar Achada do Teixeira (1592 m). Wandeling door het hoogste deel van Madeira via de Pico Ruivo (1862 m). Graatwandeling via de Pico do Jorge (1692 m) naar Encumeada (1007m). (14 km, 7u / 550m klimmen en 1100 dalen). Alleen te doen bij mooi weer. Zo niet dan rijdt u met de bagage naar Encumeada. Hier kunt u een wandeling maken door de Levada  do Norte (21 km, 6u30 / 750 klimmen en dalen). Overnachting in Encumeada.
7. Wandeling van Encumeada langs de voet van de Pico Grande naar Corticeiras (15 km, 5u30 / 830 klimmen en 700m dalen). Transfer naar Funchal. Overnachting in Funchal.

8. Transfer naar de luchthaven.


Dagschema trektocht Madeira 1. Transfer naar Santo da Serra (Enotel Golf). 2. Na transfer: Wandeling langs Levada do Furado naar Portela (13km,5u /60m klim en 830m dalen). 3. Per bus naar Ponta da São Lourenço. Rondwandeling(7,8km, 4u30). Bus terug naar Machico. 4. Langs de Noordkust van Madeira A. Wandeling van de Caniçal-tunnel langs de Levada do Caniçal naar de splitsing waarna u via Boca do Risco over de steile noordkust (ca. 300 m boven zee) naar Portela wandelt (14 km, 5u30; niet geschikt bij hoogtevrees en slecht weer) B. De meer veilige wandeling van Machico naar Marocos (11km, 3u45) Bus naar Porto da Cruz en transfer naar Santana. 5. Transfer naar Queimadas. Wandeling langs de Levada do Caldeirão Verde.Bus naar Santana (17 km, 5u / 170m klimmen en 660m dalen). 6. Transfer om 9:00 naar Achada do Teixeira en wandeling via Pico Ruivo naar Encumeada 7. Van Encumeada naar Bar O Maria.(15 km / 30 klimmen en 700m dalen) 16u00 transfer naar Funchal 8. Transfer naar de

Wandelen op Madeira
De adembenemende natuur van Madeira beleef je het mooist te voet. Wandel door een sprookjesachtig landschap met een zee van bloemen, bossen, klaterende watervallen en diepe kloven. In het zuiden ligt de hoogste klif ter wereld, de Cabo Girão. Vanaf de bergtoppen van Madeira hebt u een schitterend uitzicht. In de hoofdstad Funchal met zijn historische gebouwen en leuke smalle straatjes is het elke dag markt. En dan is er natuurlijk nog de beroemde ‘versterkte’ wijn die naar het eiland is genoemd.

 

Levadas
Madeira telt ontelbaar veel bevloeiingskanalen, de levada’s, en hieraan is eeuwenlang gewerkt. Er was veel moed en vastberadenheid nodig om ze te bouwen. De totale lengte van de levadas bedraagt 2150 km en er zijn meer dan 40 tunnels.
De levadas dienen om de smalle terrassen op de berghellingen te bevloeien. Het water komt hoger uit de bergen en stroomt bruisend langs de hellingen omlaag. Aan de noordkant van het eiland valt veel meer regen. Dit water wordt via kanalen naar het zuiden geleid. Tegenwoordig hebben de levadas ook een nieuwe functie gekregen: wandelaars lopen over de rand van de kanalen en komen zo op de meest fascinerende en fraaie plekjes.

Moeilijkheidsgraad
Madeira is een grote berg die steil uit zee oprijst. Vlakke trajecten zijn er nauwelijks, behalve langs de levada’s. Dat maakt het wandelen op Madeira zo uniek en aantrekkelijk. U kunt uren over een licht stijgend of dalend traject lopen. Af en toe komt u door een tunneltje (zaklantaarn meenemen). Als u langs een levada loopt komt u soms langs een afgrond. Meestal zijn de gevaarlijkste passages met een hek beveiligd. Als u bij wijze van spreken al duizelig wordt als u op een stoel staat kunt u Madeira beter vermijden.
De tochten op Madeira lijken qua kilometers niet lang, maar vergis u niet. In de bergen bent u veel langer onderweg. Het programma is pittig, met een lange bergwandeling op dag 6. U dient bergwandelervaring te hebben en geen hoogtevrees. U heeft voor alle wandelingen een goede uitrusting nodig: o.a. bergwandelschoenen, middelgrote dagrugzak, een zaklantaarn en een kompas.

Beste reistijd
U kunt het hele jaar goed op Madeira wandelen. De temperatuurverschillen tussen zomer en winter zijn niet zo groot. Eind september / oktober en maart / april valt de meeste regen. In juni hangt er wel eens mist rond het eiland.

 

Accommodatie
Tijdens uw trektocht op Madeira verblijft op 5 verschillende plaatsen, in Santo da Serra in Enotel Golf (1n), Machico in Residencial Perola of Amparo aan de noordoost kust (2n), in Santana in hotel O Colmo in het noorden (2n), in Encumeada in hotel Encumeada in centraal Madeira (1n) en tenslotte een overnachting in de gezellige hoofdstad Funchal. Overal heeft u kamer met eigen badkamer (do/wc)
 
Vervoer naar Madeira
*  Transavia vluchten, vliegen niet elke dag van de week, zie hun website
*  Elke dag kunt u met TAP-Air Portugal vliegen, via Lissabon. 

Reisverslag schrijven

Ingezonden door: De heer Nederhorst

Reis: Madeira
Apr. '19 - Een goed georganiseerde reis en jullie plaatselijk contact geeft uitstekende service.

Ingezonden door: Marjo Gerstel

Reis: Madeira
Okt. '17 - We hebben genoten van de door jullie verzorgde trektocht over het eiland. De hotels onderweg met heerlijke kamers en faciliteiten. Het verblijf in hotel Pina in Funchal was een mooie oase halverwege de helling met breed uitzicht op zee met de gastvrijheid van de vriendelijke eigenaresse. De transfers met vertrektijden klopten exact. Heel fijn deze ervaringen. Bij twee transfers liep dit niet lekker. Jullie reisorganisatie zal ik zeker onder de aandacht brengen.

Ingezonden door: Schulten

Reis: Madeira
Maart '17 - Prachtige natuur en mooie wandelingen. De meeste wandelingen waren goed te doen. Je moet wel van hoogteverschillen houden. Reizen met Topo-Aktief bevalt ons zeer goed! Kaart en beschrijving zijn goed te lezen en de keuze van de hotels spreken ons aan (gemoedelijk en luxe genoeg).

Ingezonden door: R. Geurts – van Veldhuizen

Reis: Madeira
Aug. 2016 - We hebben een fijne vakantie gehad op Madeira mede dankzij topo-actief. De accomodaties lagen op verschillende locaties op het eiland waardoor wij verschillende wandelroutes hebben gelopen, telkens weer in een andere omgeving. Vooral de wandeling naar het oostelijke schiereiland was erg indrukwekkend. We hebben genoten van de prachtige hortensia’s die de levada’s sierden. De eerste avond kwam er een gids (Lucy). Zij heeft veel informatie gegeven. Wel vonden we het achteraf jammer dat ze enkele wandelingen als eng vanwege hoogtes had aangemerkt. Daardoor hebben we de Noordelijke wandeling niet gemaakt die achteraf niet heel erg eng was. (hoorden we van andere wandelaars met hoogtevrees). Verder stond in de wandelbeschrijving erg vaak dat het niet geschikt was voor mensen met hoogtevrees. Nou heb ik zelf hoogtevrees. Maar bij geen enkele wandeling was het te heftig.