Vind de reis die bij u past:

Via Algarviana Oost en West - Reisnr: 462

wandelvakantie Portugal, Algarve


  • Wandelvakanties
  • Ook in de winter
  • Ook in de winter Via Algarviana Oost en West
  • Ook in de winter Via Algarviana Oost en West
  • Ook in de winter Via Algarviana Oost en West
  • Ook in de winter Via Algarviana Oost en West
  • Ook in de winter Via Algarviana Oost en West
  • Ook in de winter Via Algarviana Oost en West

Achter de kust van de Algarve en voorbij de luxe accommodaties ligt het authentieke Portugal. Hier loopt de Via Algarviana, van oorsprong een pelgrimsroute naar de kaap van S. Vicente. U wandelt meestentijds door een stille en volop aanwezige natuur.
 

Reissom 2019 Via Algarviana p.p. (bij 2p):
A Oost
€ 715 ; B West € 690 (1 okt-31maart) en € 765 (april-juni en 15 sept-30 sept)
Toeslag 1pk: A € 280; B € 120 / soloreiziger € 295
Inbegrepen: Transfer van en naar de luchthaven Faro, 7x diner (bij A), 7x ontbijt en 6x lunchpakket, alle in dagschema genoemde transfers, telefonische reisondersteuning, bagagevervoer tussen de accommodaties, kaarten en routebeschrijvingen
Niet inbegrepen: Vlucht Faro, diners bij B, drankjes en andere persoonlijke uitgaves
Reserveringskosten: € 20 per boeking
Accommodatie: A: hotel, pension, casas (comfortabel en schoon); 2pk (eigen badkamer niet overal gegarandeerd); B luxe hotels (min 3 sterren) 2 pk met eigen badkamer
Zwaarte: ooo/oooo
Best bereikbaar per: Vliegtuig (3 uur) naar Faro
Routebeschrijving: A Nederlandstalig; B Engelstalig + Nederlandse vertaling
GPS data:
deel A, ja, deel B, 1 etappe niet 
Periode:  A 1 jan - 31 dec behalve 1.7 - 31.8 en B  1 jan - 31 dec behalve van 1.7 - 15.9; vertrek dagelijks

Het oostelijk deel van de Via Algarviana, deel A van Balurcos naar Alte, loopt door een stil, dunbevolkt en uniek gebied in het achterland van de Algarve. Het is een verrassend authentiek stukje Portugal met stille dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Het westelijk deel van de Via Algarviana, deel B voert van Messines naar Cabo de Sao Vicente, door het meer toeristische Monchique gebergte naar de woeste en stille oceaankust bij Aljezur. Dan loopt u zuidwaarts via de Rota Vicentina naar de kaap S. Vicente aan het “Einde van de Wereld”.

 

Deel A. Op deze volledig verzorgde 8 daagse reis, waarbij elke dag 14 tot maximaal 20 kilometer gewandeld wordt, ervaart u de gastvrijheid van de bewoners. Door het organiseren van deze wandelingen, hopen we het gebied een economische impuls te geven. Het enige wat u hoeft te doen is lekker wandelen en genieten! Een groot gedeelte van de wandeling loopt door dunbevolkt gebied. De route is goed gemarkeerd. Eenmaal dient u een rivier over te steken (rivierslippers meenemen).  De accommodaties zijn comfortabel en schoon. Verwarming is aanwezig.
 

Dagschema A:
1. Aankomst luchthaven Faro en transfer naar Balurcos
2. Balurcos - Furnazinhas (15 km)
3. Furnazinhas – Vaqueiros (20km)
4. Vaqueiros – Cachopo (15 km) Transfer naar Vaqueiros
5. Na transfer, Cachopo - Parizes (15 km) en transfer naar Barranco do Velho
6. Barranco do Velho – Salir (15 km)
7. Salir – Alte (16,5 km)
8. Transfer naar de luchthaven van Faro. Einde arrangement.

Deel B. 
Dit tweede deel is anders van opzet: meer luxe hotels (min. 3 sterren) en ook enkele transfers. In deel B is een pittige klim naar de één na hoogste top van het Monchiquegebergte opgenomen, waar u een overweldigend uitzicht heeft. Vervolgens daalt u af naar de woeste oceaankust waar u enkele dagen de Rota Vicentina volgt naar Cabo de São Vicente. U dient in totaal 8x een rivier over te steken (waterschoenen meenemen).

Maar na een droge periode kunt u waarschijnlijk oversteken zonder uw schoenen uit te trekken.

 

Dagschema B, 3 dagen Via Algarviana, 3 dagen Rota Vicentina:
1. Aankomst luchthaven Faro en transfer naar Silves.
2. Na transfer: Amorosa (bij Messines) – Silves langs kalksteenheuvels en 2 grote stuwmeren (24 km)
3. Na transfer naar Caldas de Monchique: rondwandeling met beklimming van de Picota (774m) en onderweg schitterende uitzichten (16km).
4. Na transfer naar Marmelete, wandeling langs de Cerca (2x rivieroversteek) en het aangrenzende heuvelland. Lange afdaling naar Aljezur langs traditionele landbouwbedrijven (18 km)
5. Na korte transfer naar Bordeira, wandeling langs de kust bij Carrapateira. Vervolgens door een rivierdal met 6x riviercrossings naar het afgelegen hoteldorp Pedralva. U heeft de keus uit 3 varianten van resp. 15,2 (zonder kustwandeling), 25,2 met kustwandeling of 20,5 met kustwandeling halverwege afbreken. (ook kunt u in plaats van in Bordeira (fraai dorpje) in Carrapateira met uw wandeling beginnen (scheelt 5,2 km).
6. Pedralva – Vila do Bispo (12 km) door Cabo S.Vicente N.P.
7. Vila do Bispo – Cabo S. Vicente (14 km). Na de wandeling naar de kaap, waarbij u ook een kustvariant kunt volgen, neemt u de bus om 15 uur vanaf de Kaap naar Sagres.
8. Transfer naar de luchthaven van Faro. Einde arrangement.


 

Dagschema Via Algarviana A: 1. Aankomst airport Faro,transfer naar Balurcos 2. Balurcos - Furnazinhas (15 km) 3. Furnazinhas – Vaqueiros (20km) 4. Vaqueiros – Cachopo (15 km) Transfer naar Vaqueiros 5. Na transfer, Cachopo - Parizes (15 km) en transfer naar Barranco do Velho 6. Barranco do Velho – Salir (15 km) 7. Salir – Alte (16,5 km) 8. Transfer naar luchthaven Faro. Einde arrangement. Via Algarviana B 1. Aankomst Faro,transfer naar Silves. 2. Na transfer: Amorosa – Silves 24 km) 3. Na transfer: rondwandeling met beklimming van de Picota (774m)(16km). 4. Na transfer: wandeling langs de Cerca naar Aljezur(18 km) 5. Na transfer: wandeling langs de kust bij Carrapateira en dan naar hoteldorp Pedralva. Keus uit 3 varianten van resp. 15 tot 25 km 6. Pedralva – Vila do Bispo (12 km) 7. Vila do Bispo – Cabo S. Vicente (14 km). Bus naar Sagres. 8. Transfer naar de luchthaven van Faro. Einde arrangement.

Bereikbaarheid

Vliegen naar Faro. U wordt in Faro opgewacht en krijgt een transfer naar uw startpunt; dit is evenals de terugrit naar Faro bij de prijs inbegrepen. 


Beste reistijd
In de zomer is het hier te warm voor wandelaars en ook september en mei kunnen heet zijn.

De beste tijd is van begin februari tot half mei en van begin oktober tot eind november.

 

 

Reisverslag schrijven

Ingezonden door: Kees van Tol

Reis: Via Algarviana
Juni '19 - Het waren prachtige wandelingen door schitterende, adembenemende, stille natuurgebieden en zo goed als verlaten dorpjes. De eigenaren van de accommodaties waren stuk voor stuk mensen met hart voor de zaak en voor de wandelaars.

Ingezonden door: Ilse Wever-Ligthart

Reis: Via Algarviana
Mei '19 - (Via Algarviana Oost) We hebben genoten van de natuur en de zeer gastvrije bevolking van de Algarve. Bij iedere overnachtingsplaats kregen we een warm welkom. Bij aanvang kregen we op het vliegveld het benodigde kaartmateriaal, een map met algemene informatie en alle overnachtingsadressen met telefoonnummers. Ook kregen we een katoenen tasje: deze leverden wij in bij het diner en de volgende morgen was daar ons lunchpakket in verpakt., de ‘plastic free lunchbag’. Alles was prima geregeld.

Ingezonden door: D.Terpstra

Reis: Via Algarviana
Nov '18 - Via Algarviana Oost - Een prachtige, verstilde route.

Ingezonden door: Rob Paridaen

Reis: Via Algarviana
Mei '18 - We vonden het een mooie wandeltocht met een pracht aan bloemen en vogels. Alleen weinig roofvogels; zou dat wat te maken hebben met het door hekken omgeven jachtgebied van de Triumph China Engeneering Company? Wordt de roofvogelstand beheerd om meer patrijzen en konijnen over te houden voor de jacht? De markering was voor 90% oké. Omschrijving en GPS deden de rest. We hadden de dagen met wandelingen van rond de 15 km wel wat meer gekund. Prima overnachtingen, goed eten, lekker bier, wijn en medronho. Heel vriendelijke atmosfeer. Prettig dat alles zo goed geregeld is: pluim op de hoed van Topo-Aktief.

Ingezonden door: Steven Boddeke

Reis: Via Algarviana
Jan '17 - Via Algarviana Oost (Balurcos - Alte): We hebben een hele fijne vakantie gehad. De prachtige en zeer gevarieerde routes staan zeer goed aangegeven. De accommodaties zijn eenvoudig, maar wel netjes en schoon. De transfers en het bagagetransport waren super geregeld. De mensen van de accommodaties waren zeer vriendelijk en gastvrij. Het informatiepakket dat wij in Portugal ontvingen was erg goed verzorgd. De ontbijten waren goed, echter de lunchpakketten en de diners waren zeker de eerste dagen erg pover. Het diner op onze eerste dag was slecht.

Ingezonden door: Cocky Holleman

Reis: Via Algarviana
Okt. '16 - Bij deze laat ik je weten dat het weer een uitstekende reis was. Vanaf de aankomst op 8 september op Faro tot en met de vertrek op 15 september een perfecte verzorging. Prima verblijven en uiterst vriendelijke en behulpzame mensen. Het was weer en top vakantie. Met vriendelijke groet namens de groep Cocky Holleman

Ingezonden door: M. ter Braak-Kolner

Reis: Via Algarviana
Wij vonden over algemeen de reis heel mooi. Alleen de laatste tocht naar Alte was minder mooi. Prachtig mooie natuur, bloemen en wat een rust.

Ingezonden door: Aart Last

Reis: Via Algarviana
Een mooie tocht door een verlaten, ontvolkt gebied met verstilde dorpen. Mooie natuur met veel soorten voorjaarsbloemen. Goede, schone accommodaties met goede verzorging. Goede wandelpaden met soms redelijk grote hoogteverschillen. Sector 5 van de Via Algarviana: Cachopo – Parizes vonden wij het zwaarste traject vanwege het vele en lange stijgen en dalen. (In de beschrijving van die sector kan o.i. de zwaarte van dat traject wat beter omschreven worden). Een week lopen over de Via Algarviana vonden wij achteraf genoeg omdat het landschap vaak meer van hetzelfde was met niet al te veel afwisseling. Desalniettemin een fraaie tocht.

Ingezonden door: M.L.J. Schrama

Reis: Via Algarviana
Prachtige wandelingen, door het rustige achterland van de Algarve. Buitengewoon vriendelijke mensen, die met veel passie ons verblijf wilden veraangenamen. Hoewel pittige wandelingen, toch zeer de moeite waard, oorverdovende stiltes op menig traject. Aanrader voor iedere wandelaar die van rust en de natuur houdt.

Ingezonden door: F.J. van Veen

Reis: Via Algarviana
Mooie tocht door het binnenland. De eerste dagen nauwelijks andere toeristen gezien. De dorpjes zijn authentiek met weinig voorzieningen. De mensen zijn hartelijk en gastvrij. We werden vaak 's middags ontvangen met wat hapjes (olijven, schapenkaas) en drinken. De wandelroute is goed te doen. Begin 2015 zijn de markeringen vernieuwd en dan heb je de topografische kaarten eigenlijk niet meer nodig. De markeringen zijn prima. De accommodaties zijn erg netjes en schoon, goede bedden.

Ingezonden door: J. de Bruijn

Reis: Via Algarviana
Mooie natuur, leuke accommodaties, zeer vriendelijke mensen (in de accommodaties).