Vind de reis die bij u past:

Weg van de Bonhommes GR 107 - Reisnr: 488

wandelvakantie Spanje en Mallorca, Pyreneeen


  • Pelgrimsreizen
  • Bergen in de zomer
  • Pelgrimsreizen Weg van de Bonhommes GR 107
  • Pelgrimsreizen Weg van de Bonhommes GR 107
  • Pelgrimsreizen Weg van de Bonhommes GR 107
  • Pelgrimsreizen Weg van de Bonhommes GR 107
  • Pelgrimsreizen Weg van de Bonhommes GR 107
  • Pelgrimsreizen Weg van de Bonhommes GR 107

De pelgrimsreis Katharenpad / Bonhommes is ontstaan doordat de Katharen in de 13e en 14e eeuw steeds weer moesten vluchten voor de vervolging door de inquisitie en Franse koningen. U volgt hun pad (GR 107) door de bergen naar het zuiden, via de grens met Andorra tot in Spanje.

 

Reissom 2018 p.p. (bij 2p): € 875
Inbegrepen: 12x logies op basis van diner en ontbijt,  taxitransfer op dag 6, 24-uurs assistentie (whatsapp groep met de klant), TA- infopakket
Niet inbegrepen: heen- en terugreis, lunches, toeristenbelasting
Toeslag bagagevervoer: € 250 p.p.
Lunchpakket: € 130 p.p.
Reserveringskosten: € 20 per boeking
Accommodatie:  hotels, auberge en hostel; 2 pk (1x op slaapzaal), do/wc soms op de gang
Zwaarte: ooooo 
Afstand: auto 1260 km
Openbaar vervoer: heen reis trein naar Foix; terugreis bus Berga naar Barcelona en vlucht retour
Routebeschrijving: Nederlandstalig
GPS data: opvraagbaar

Periode:1 juni-30 sept; vertrek dagelijks

 

De katharen noemden zichzelf gewoon "christenen" of "vrienden van God". In de volksmond noemde men ze bonhommes en bonnefemmes (‘goede mannen en vrouwen’). GR 107, het 200 km lange pad, steekt de Pyreneeën over van noord naar zuid. Van Foix via Montségur, naar de grens met Andorra en dan Spanje in, tot aan Berga in Catalonië. U kruist fraaie landschappen en pittoreske stadjes als zoals Bellver en Baga. De route is gemarkeerd.

De grote hoogteverschillen, gemiddeld 1120m per dag klimmen (max op dag 7: 1450m) maken dit tot een zeer pittige tocht, de zwaarste uit ons programma.

 

 

 

Dagschema:

1. Aankomst in Foix

 

2. Foix - Chateau de Roquefixade, 22 km, 6u

 

3. Chateau de Roquefixade - Montségur, 18 km, 5u

Montségur is een klein dorpje met smalle straatjes aan de voet van de ruine van een ooit machtig Katharenkasteel dat als laatste vluchtplaats in 1243-1244 belegerd werd door de Inquisitietroepen. Na een belegering van een half jaar gaven de Katharen zich
over. De ruim 200 overlevenden die zich niet bekeerden werden verbrand in een groot vuur.

4. Montségur - Comus, 15 km, 4u (1260m klimmen en 1029m dalen)
Door het bos daalt u naar de Gorges de la Frau, een diepe, 3 km lange kloof met tot 400m hoge steile wanden. U klimt naar Comus.

5. Comus - Ascou, 26 km, 7u (1200m klimmen en 1300m dalen)
U wandelt langs Montaillou, het gehucht dat beroemd is geworden door het boek van de Franse geschiedenisprofessor Le Roy Ladurie.
Hij reconstrueerde het leven van de Katharen aan de hand van de archieven van de kerkelijke rechtbank. Er is alleen nog de ruïne van het kasteel zichtbaar. U klimt geleidelijk naar het plateau van Chioula, waar u een fantastisch uitzicht
heeft. Vervolgens daalt u geleidelijk naar Ascou la Forge. 

6. Ascou - Mérens, 21 km, 6u (1100m klimmen en 1100m dalen)
Via het dorpje Orgeix klimt u naar de Col de Jou (1775m) waarna u afdaalt naar Mérens. Onderweg komt u waarschijnlijk de kleine donkere paarden tegen van het Mérens-ras die hier vrij rondlopen.

7. Mérens - Porta, 22km, 6u (1200m klimmen en 800m dalen)
U loopt langs de rivier de Ariège licht omhoog naar L’Hospitalet. Dan klimt u naar de Col de Puymorens (1920m) en daalt u naar Porta (1600m).

8. Porta - Prullans,22km, 6u (1000m klimmen en 940m dalen) + transfer 15 min
Een zware etappe, daarom is een transfer aan het eind inbegrepen. U klimt naar de grens met
Andorra, naar de Portella Blanca (2400m) waar u een schitterend uitzicht heeft op de omliggende bergen zoals de Puigpédros 2914m. Het pad dat u volgt is behalve
door de Katharen in de eeuwen daarna gebruikt door smokkelaars maar ook door de Hugenoten en tijdens de Spaanse burgeroorlog.
U treedt Spanje binnen. De laatste kilometers naar Prullans heeft u een transfer.

9. Prullans - Bagà,27 km, 7u (1450m klimmen en 1700m dalen)
Vanuit Prullans heeft u een fraai uitzicht naar het gebergte aan de overkant van de vallei, Cadi-Moixéro. U wandelt naar het fraaie dorpje Bellver. U betreedt vervolgens het Natuurpark Cadi-Moixero en klimt langs berghutten en door een fraai beukenbos.

In het middeleeuwse stadje vindt u een fraai plein.

10. Bagà - Gósol,24 km, 6u30 (1160m klimmen en 1300m dalen)
U klimt geleidelijk naar de Coll de Torn (1916m) en loopt in een grote boog om een van de merkwaardigste bergen van Spanje heen, de gevorkte Pedraforca. Dit is in Catalonië ook een berg voor klimmers en zij staat
ook symbool voor het Catalaans nationalisme. De berg is vaak geschilderd en ook zijn er gedichten en sagen waarin betovering een rol speelt.

11. Gósol - Peguera,18 km, 5u (900m klimmen en 700m dalen)
U komt in het mediterrane landschap. U loopt onder de indrukwekkende rotsen van Ferrus door.
Vervolgens komt u in het land van de verlaten dorpjes en vergeten mijnbouw. De stille getuigen zijn ruïnes, tunnels en afgesloten mijningangen.

12. Peguera - Berga, 12 km, 4u (800m klimmen en 830m dalen)
U gaat op en neer door kleine valleien naar de kapel van Sta. Queralt. Dan is het niet ver meer naar het eindpunt in Berga.

13. Na ontbijt einde arrangement.

 

Dagschema GR 107 TREKTOCHT BONHOMMES 1. Aankomt in Foix 2. Foix-Chateau de Roquefixade 3. Roquefixade-Montségur 4. Montségur-Comus, 16 km 5. Comus-Ascou, 26 km 6. Ascou-Mérens, 21 km 7. Mérens-Porta, 22km 8. Porta-Prullans, 22km + transfer 15 min 9. Prullans-Bagà, 27 km 10. Bagà-Gósol, 24 km 11 Gósol-Peguera, 18 km 12. Peguera-Berga, 12 km 13. Na ontbijt einde arrangement

Accommodatie

In eenvoudige hotels en pensions, soms een luxe *** hotel zoals in Prullans.

Verblijf op tweepersoonskamer op basis van diner en ontbijt, 1 x op slaapzaal.

 

Bereikbaarheid

Heenreis

Met de trein naar Foix. Bijvoorbeeld (wijzigingen onder voorbehoud)

Utrecht - R'dam: V. 07u03 -  A. 07u40
R'dam- Paris Nord:  V. 7u58 -  A. 10u35
Paris Nord - Toulouse-Matabiau:  V. 11u52 -  A. 16u00

Toulouse Matabiau-Foix:  V. 16u18 - A. 17u33
Terugreis

Van Berga gaan bussen naar Barcelona. Daar kunt u het vliegtuig nemen.

 

Reisverslag schrijven

Ingezonden door: Erwin Rockx

Reis: Bonhommes
Okt. '17 - Wij vonden het pittige dagtochten maar de beloningen waren er ook naar. Mooie uitzichten, goede verblijven met aardige mensen en leuke ontmoetingen met andere reizigers. Ook ontmoetingen met koeien, schapen, paarden, gieren en zelfs bergmarmotten. We hebben zowat alle weertypen gehad, mist in Montsegur, regen in de gorge de la Frau. stralend weer in Orgeix en Prullans, ijsregen en sneeuw op de hellingen van de col du Puymorens. De bewegwijzering van de GR107 is goed maar bij mist en sneeuw biedt een GPS goede ondersteuning. Conclusie, aanrader voor sportieve hiker!

Ingezonden door: J. Pastoor

Reis: Weg van de Bonhommes
Juni '17 - Een fantastische reis!

Ingezonden door: Wouter Beekman

Reis: Weg van de Bonhommes
30.6.2016 Ik heb genoten van een mooie wandeltocht door indrukwekkende natuur. De Pyreneeën zijn een mooi gebergte en de overgang van de Franse naar de Spaanse kant is boeiend. Het was een zware tocht, vooral door de aanzienlijke hoogteverschillen. Ik liep de tocht van 18 tot 29 juni 2016 en had het geluk alleen maar mooi weer te treffen. De organisatie was prima: alle gîtes en hotels stonden voor mij klaar en waren van goede kwaliteit. In Frankrijk waren het vooral op wandelaars gerichte gîtes d'etappe, en Spanje wat meer familiehotels. Ik had ervoor gekozen zelf mijn bagage te dragen. Mijn rugzak woog ca. 10 kilo en dat was bij het stevige klimmen toch wel een behoorlijk gewicht. Als ik de tocht nog een keer zou doen, zou ik kiezen voor bagagevervoer. Dan loop je met een licht dagrugzakje. Bij de tocht bleek het een probleem te zijn om inkopen te doen voor eten overdag. In Frankrijk zijn de weinige kruideniers en bakkers allemaal gesloten. In Ascou La Forge kun je de voorafgaande avond brood in de campingwinkel bestellen. Zorg er dus voor veel bars mee te nemen. Tot slot een compliment ook voor de lokale organisatie, zorgzaam en cliënt gericht. Nadat ik een transfer gemist had omdat er geen telefonisch bereik was en de chauffeur na een uur wachten was vertrokken en ik het hele laatste traject zelf heb gelopen heeft hij me de volgende dag ter compensatie toch nog een flink eind weggebracht.