Wandelen vanuit 1 plek Kahler Asten - Winterberg - Wandelvakantie Duitsland, Sauerland
Vind de reis die bij u past:

Kahler Asten - Winterberg - Reisnr: 225

Wandelvakantie Duitsland, Sauerland


 • Wandelen vanuit 1 plek

Het Sauerland is een paradijs voor wandelaars. Hier zijn de bronnen en stromen nog steeds helder, de frisse berglucht is schoon en het idyllische landschap nodigt uit tot uitgebreide wandeltochten. U overnacht in het gezellige Altastenberg, het hoogst gelegen dorp in het Sauerland.

Reissom Kahler Asten - Winterberg 2023


 2-Persoonskamer*  

 1-Persoonskamer  

 1 jan - 31 mrt  op aanvraag op aanvraag
 1 apr - 16 dec    € 305€ 315

* Deze prijs is per persoon indien u met 2 personen in een 2-persoonskamer verblijft.

Duur: 5 dagen/ 4 nachten/ 5 wandeldagen

Type reis: Standplaatsreis (u verblijft tijdens deze reis in 1 hotel)

Inbegrepen:

 • Verblijf op basis van ontbijt en diner in een 3* hotel
 • Bij aankomst koffie/ thee met apfelstrudel
 • Kaartmateriaal
 • Beknopte Nederlandse routebeschrijving
 • GPS-bestanden
 • Sauerlandcard (gratis buskaart)

Niet inbegrepen: Toeristenbelasting, heen- en terugreis, overige maaltijden en eventuele transfers
Reserveringskosten: € 25 per boeking, € 2,50 Calamiteitenfonds en SGR-bijdrage van € 5,00 p.p.

Bij te boeken:

 • Lunchpakket; dit dient u vooraf door te geven en de kosten bedragen € 9,50 per persoon per dag (ter plaatse te voldoen)
 • Voorovernachting of een extra nacht zodat u een rustdag kunt nemen
 • Wilt u na de laatste wandeling niet meteen naar huis reizen, dan kunt u nog een nacht bijboeken
 • Een extra overnachting op basis van ontbijt en diner is te boeken vanaf € 70,- per persoon per nacht
 • U kunt ook een 4-daags arrangement boeken (3 nachten)

Accommodatie:  U verblijft in een gezellig 3* familiehotel in Altastenberg in een 2-persoonskamer met douche en toilet

Afstand: Utrecht – Altastenberg 287 km
Hond: Niet toegestaan

GPS-data: Beschikbaar. Voor deze reis is het gebruik van GPS-bestanden noodzakelijk!
Routebeschrijving: U ontvangt het informatiepakket in het Nederlands circa twee weken voor vertrek thuis
Zwaarte: 3 sterren
Periode: Dagelijks vertrek mogelijk tussen 1 april en 25 oktober. Buiten deze periode is de beschikbaarheid op aanvraag

Het Sauerland is zo dichtbij maar je waant je compleet in een andere wereld. Dichte bossen, grazige weilanden, glooiende bergen en dalen met glasheldere beekjes, romantische dorpen met vakwerkhuizen, dat alles kenmerkt het Sauerland. Het hoogste deel in het Sauerland wordt gevormd door het Rothaargebergte. Dit gebergte wordt ook wel “het land van duizend bergen en dalen” genoemd. Eén van de hoogste toppen is de Kahler Asten van 842 meter. Net naast deze berg vindt u het gezellige dorp Altastenberg, het bijzondere aan het dorp is niet alleen de gezonde berglucht, maar ook het feit dat u hier langer van de zon kunt genieten, want terwijl alle andere dorpen al lang in de schaduw van de berg liggen, schijnt de zon hier nog volop.


Dagschema (5 dagen/ 4 nachten/ 5 wandeldagen)
1.Korte rondwandeling vanuit Altastenberg (12,8 km – 3,5 uur- 465 m ↑­- 465 m ↓)
Aankomst in Altastenberg, inchecken in het hotel en even relaxen bij een heerlijk kopje koffie/ thee met Apfelstrudel aangeboden door Topo-aktief. Vandaag kunt u nog een korte wandeling lopen deze wandeling begint in het dorp zelf en wandelt omlaag door het mooie dichte bos, waar tussen de bomen ontelbare varens groeien. Onderweg naar de Marktplätze vindt u aan de linkerkant informatie over een neergestort Amerikaans spionagevliegtuig. Het laatste stukje gaat door het dal van het riviertje de Renau, hier is men bezig is om de bosbouw te herstellen zodat er meer zon en lucht in het dal komt.

2.Rondwandeling via Obersorpedal en Hunau (18,7 km – 5,5 uur - 644 m ↑­ - 644 m ↓)
Vanaf de parkeerplaats Grosse Bildchen begint de mooiste rondwandeling van het Sauerland, die via het romantische Obersorpedal en het Mittelsorpedal naar Hunau voert. Na 3 kilometer komt u bij Altes Forsthaus, het echtpaar Michels heeft daar een museum van oude gebruiksvoorwerpen en oude old-timers, leuk om even te gaan kijken. De Hunau staat bekend om zijn uitgestrekte beukenbos en gemengde bos, diepe kloven met een kenmerkende begroeiing, natuurlijke bronnen, beekloopjes en rotsen.

3.Rondwandeling vanuit Altastenberg via de Kahler Asten(18,8 km – 5,5 uur– 678 m ↑ ­- 678 m ↓)
Vanuit het dorp loopt u door het bos via Hubertusstein en Hoher Knochen naar de Langewiese. Vanaf de Langewiese voert de tocht over de kam naar de Kahler Asten. Op deze één na hoogste berg van het Sauerland is een geweldig plateau met in de zomer bloeiende heide, verder kunt u een kijkje nemen bij het weerstation en de uitkijktoren op een heldere dag is het echt genieten van de vergezichten en afwisselende wandelervaringen. Het laatste stukje loopt u het mooie Renau dal in naar het Renau Brücker pad, een pad met veel houten bruggetjes en planken.

4.Rondwandeling vanuit Altastenberg via Nordenau (17,6 km - 5 uur- 604 m ↑ ­- 604 m ↓)
Vandaag begint de route met een daling naar Nesselbach, u heeft mooie zichten op het riviertje Nesselbach. Als u meer dan de helft van de route heeft gelopen wandelt u langs het dorpje Nordenau, het dorpsaanzicht wordt bepaald door ruim 200 jaar oude vakwerkhuizen. Het is ook zeker de moeite waard om door het mooie park met Trettbecken te lopen. Tenslotte loopt u weer omhoog richting Altastenberg, net voordat u het dorp bereikt is er een lieflijk kerkje ter nagedachtenis van de tweede wereldoorlog.

5.Rondwandeling vanuit Winterberg via de Ruhrquelle (10,7 km – 3 uur - 354 m ↑ - 354 m ↓)
Na het ontbijt checkt u uit in het hotel. Voordat u naar huis reist staat er nog een (korte) wandeling in Winterberg op het programma. De wandeling begint tegenover het station. Daar loopt u naar beneden het Kurpark in. Het “doel” van vandaag is de Ruhrquelle, het punt waar de Ruhr ontspringt en dat u gezien moet hebben. Voordat u de Ruhrquelle bereikt ziet u de kenmerkende wit met zwarte huizen, u loopt het plaatsje Elkeringhausen binnen. Leuk voor een stop, vooral het park van Elkeringhausen is een geschikte plek om even te pauzeren.  
Na de wandeling is het einde van het arrangement.

Toevoeging dagschema

Het dagschema heeft een vrijblijvende opzet. U kunt uiteraard zelf bepalen op welke dag u welke wandeling loopt. Reist u bijvoorbeeld met het openbaar vervoer dan is het wellicht handiger om de rondwandeling Winterberg niet op de laatste dag te lopen, in verband met het uitchecken in het hotel.


Dagschema Kahler Asten - Winterberg Dag 1: Korte rondwandeling Altastenberg (12,8 km) Dag 2: Obersorpedal - Hunau (18,7 km) Dag 3: Altastenberg via Kahler Asten (18,8 km) Dag 4: Altastenberg - Nordenau (17,6 km) Dag 5: Winterberg - Ruhrquelle (10,7 km)

Accommodatie

Het hotel in Altastenberg is een gezellig hotel met 39 kamers. De geschiedenis van dit traditionele familiehotel gaat terug tot in de late 19de eeuw. Het hotel biedt een sfeervol restaurant waar u heerlijk kunt ontbijten en dineren. Ook is er een gezellige lounge met open haard en bar, een klassieke Duitse bierstube en een ruim terras in de zonnige tuin. U kunt gratis gebruik maken van de wifi in de openbare ruimtes en is er voldoende gratis parkeergelegenheid voor uw auto. Het hotel is huisdier- en rookvrij. Het is mogelijk om op verzoek een ander hotel in te boeken.

 

Bereikbaarheid

Per auto: de afstand vanaf Utrecht naar Altastenberg bedraagt 287 km.
Openbaar vervoer: met de trein via Dusseldorf kunt u naar Winterberg reizen (duur: circa 5,30 uur).

In het hotel ontvangt u de Sauerlandcard, met deze kaart kunt u gedurende uw verblijf gratis reizen met de bus. Reist u met het openbaar vervoer naar Winterberg dan kunt u pas gebruik maken van de kaart als u in het hotel hebt ingecheckt. Dus de eerste busrit Winterberg – Altastenberg is niet inbegrepen. Elk uur gaat er een bus van Winterberg naar Altastenberg en terug.

Klimaat - beste reistijd
Het Duitse klimaat komt veel overeen met het Nederlandse klimaat. Neerslagrijke winters en soms warme zomers.

 

Zwaarte van de trektocht (3 sterren)

De wandelingen die wij hebben uitgezet voor Kahler Asten – Winterberg  zijn tussen de 17 tot 20 kilometer per dag. Alle wandelingen zijn rondwandelingen, dus het start- en eindpunt is hetzelfde. U stijgt en daalt maximaal 678 meter. Gezien het aantal kilometers per dag en de stijging en de daling waarderen wij dit arrangement als middel zwaar. Classificatie sterren: 1(licht) t/m 5 sterren(zwaar).

Reisverslag schrijven Er zijn nog geen reisverslagen voor deze reis geplaatst.