Bergen in de zomer Queyras - Wandelvakantie Frankrijk, Alpen
Vind de reis die bij u past:

Queyras - Reisnr: 345

Wandelvakantie Frankrijk, Alpen


 • Bergen in de zomer
 • Wandelvakanties
 • Bergen in de zomer Queyras
 • Bergen in de zomer Queyras
 • Bergen in de zomer Queyras
 • Bergen in de zomer Queyras
 • Bergen in de zomer Queyras
 • Bergen in de zomer Queyras

Wandeltrektocht door het Natuurpark de Queyras: De Queyras in de Franse Alpen is gevormd door gletsjers en water, een echt alpien gebied met toppen boven 3000 m. Driehonderd dagen per jaar schijnt de zon; een ideaal wandelklimaat.

 

Reissom Queyras 2021 p.p.

 

 Zonder

bagage

 vervoer 

 Met

bagage

 vervoer 

 Slaapzaal - samenreizend 
€ 450
€ 520
 Slaapzaal - alleenreizend
€ 545
€ 605
 2-Persoonskamer* 
€ 690
€ 760
 1-Persoonskamer - samenreizend 
€ 895
€ 960
 1-Persoonskamer - alleenreizend
€ 990
€ 1.055
 *Prijs per persoon bij verblijf met 2 personen in een 2-persoonskamer

Duur: 7 dagen/ 6 nachten/ 6 wandeldagen

Type reis: Trektocht

Inbegrepen: 

 • Logies/ ontbijt en diner
 • 1x Transfer
 • Informatiepakket Topo-Aktief

Niet inbegrepen: lunches, heen- en terugreis

Bagagevervoer: Indien u bagagevervoer bijboekt is 1 stuk bagage van maximaal 10 kilo p.p. toegestaan.

Reserveringskosten: € 25 per boeking, € 2,50 Calamiteitenfonds en SGR-bijdrage van € 5,00 p.p.

Extra nacht in Ville Vieille: € 60 p.p. op slaapzaal; € 90 p.p. in hotel, beiden op basis van halfpension

Accommodatie: gites en refuges (slaapzaal); gite, auberge, **hotels (2-persoonskamer)
Zwaarte:
pittige bergwandelingen; ooooo
Afstand: Utrecht - Ville-Vieille 1130 km
Openbaar vervoer:
trein Montdauphin-Guillestre, aansluitend bus (26 km)

Routebeschrijving: U ontvangt het informatiepakket met de routebeschrijving in het Nederlands circa twee weken voor vertrek thuis.

GPS-data: Ja
Hond: Niet toegestaan

Periode:  Dagelijks vertrek mogelijk tussen 15 juni – 15 september

Edelweiss en gentianen groeien op de berghellingen en de koningsarend jaagt hier op bergmarmotten.
Er leven meer dan gemzen op de groene hellingen. Op 2050 m ligt het hoogst bewoonde dorp van Europa, Saint Véran.
De route van de Qeuyras loopt langs geologisch interessante rotsformaties en soms door de typische dennenbossen van de Queyras, de ‘pins cembros’. Drie nachten vertoeft u hoog in de bergen in schilderachtige dorpjes, drie nachten slaapt u in de vallei.

 

 

Dagschema -  Queyras in de Alpen

Dag 1: Aankomst in Ville-Vieille.

 

Dag 2: Van Ville-Vieille naar Ceillac (5u30 wandelen, 16,8km, 950m ↑ en 700m ↓)
U wandelt langs de Guil naar Château Queyras. U klimt door een bos met lariks naar de Col Fromage (2300 m). Naar keus kunt u van hier uit klimmen naar de zogenoemde Post Optique (uitzichtpunt, 2582m). Vervolgens daalt u naar het levendige dorp Ceillac (1640m).

U klimt lichtjes naar de voet van de waterval Cascade de la Passe. Overnachting in Ceillac.

 

Dag 3: Van Ceillac naar Saint-Véran (5u30 wandelen, 12,7km, 1150m ↑ en 780m ↓)
U klimt naar de Col des Estronques (2651m), de pas tussen de vallei van Ceillac en de vallei van Aigue Blanche waarbij u in de "Hoge Queyras" komt.

Via de prachtige vallei van de Christillan, gekenmerkt door veel onlangs gerestaureerde alpenweide gebouwen, bereikt u de Col des Estronque en het uitsteeksel Tête de la Jacquette. Hier ligt het hoogstgelegen dorp in Europa Saint-Véran aan uw voeten. Overnachting in een gîte-auberge in La Calp bij St. Véran (1800m) of in St. Véran (2040m).

 

Dag 4: Van Saint-Véran naar Chianale (5u30 wandelen, 16,7km, 950m ↑ en 1100m ↓)

Vanuit Saint-Véran daalt u naar de bodem van de vallei, waarna u langs het riviertje l ‘Aigue Blanch , de kapel de Clausis en Lac Blanche naar de col Blanchet (2897m) klimt. Op dit punt, gedomineerd door de imposante en de 300m hoge Tête de Toilies passeert u de Italiaanse grens. Daarna u daalt via het Lac Bleu naar een van de mooiste dorpen in de Piemonte: Chianale (1800m) waar in de winter niet meer dan 10 mensen wonen. U overnacht bij Brigitte en met een beetje geluk heeft u een mooie avond met accordeon muziek! Overnachting in Chianale.

 

Dag 5: Van Col Agnel naar L'Echalp (5u wandelen, 10,2km, 250m ↑ en 1200m ↓)

U begint de dag met een korte transfer naar de Col Agnel (2744m), u komt weer terug in Frankrijk en klimt naar de Col Vieux (2806 m).
Optie: klim naar de top van de Pain du Sucre (3208 m), alleen mogelijk bij mooi weer en met een geschikte uitrusting. Dit kan één van de beste herinneringen aan uw reis worden, het uitzicht daarboven is adembenemend.

Afdaling via de vallei van de meren Foreant en Egourgeou die zijn aangemerkt als natuurlijke biotoop reservaat en ingeschreven als werelderfgoed. Beetje bij beetje daalt u door bos en hooiweiden naar de vallei van de Haut Guil (1700 m). Overnachting in l’Echalp.

 

Dag 6: Van L’ Echalp naar Abriès (5u30 wandelen, 15km, 1000m ↑ en 1000m ↓)

U klimt naar de kam van Peyra Plata (2500 m) voor een van de mooiste “balkon”wandelingen in de Queyras met uitzicht op de vallei van de Guil. U ontdekt het traditionele gehucht Valpréveyre waarna u daalt naar Abriès (1540m) door een geul.

 

Dag 7: Van Abriès naar Ville-Vieille (5u30 wandelen, 15,3km, 1100m ↑ en 1300m ↓)
U klimt geleidelijk naar het oude gehucht Malrif (1840m) en vervolgens naar de schaapskooi van de Bertins (2052m), vertrekpunt voor de beroemde beklimming van Malrif. Boven krijgt u de beloning in de vorm van het prachtige uitzicht over het meer Grand Laus (2550 m) aan de voet van de pic Malrif. U heeft een heerlijk uitzicht op de Mont Viso en andere bergen op de grens met Italië. U daalt via het pastorale gehucht Lombard (1850m) naar Aiguilles (1460m).

Daarna is de wandeling gemakkelijk, u wandelt in 1u30 naar Ville-Vieille of u neemt in het hoogseizoen de (gratis) minibus naar Ville-Vieille.

Het arrangement eindigt na de wandeling. 


Einde van het verblijf.

Extra overnachting aan het begin of het eind van het arrangement mogelijk.

 
Dagschema Queyras 1: Ville-Vieille, aankomst laat in de middag in Ville-Vieille. 2: Ville-Vieille - Ceillac, ca. 5u30, 950m klimmen en 700m dalen 3: Ceillac - Col des Estronques - Saint-Véran, ca. 5u30 , 1150 m klimmen en 780 m dalen. 4: Saint-Véran – Lac de la Blanche – Col Blanchet – Chianale,ca. 5u30 , 950m klimmen en 1100m dalen. 5: Col Agnel - Col Vieux - De Echalp, ca. 5 uur, 250m klimmen en 1200m dalen. 6: L’ Echalp - Colette De Gilly – Abriès, ca. 5u30, 1000m klimmen en 1000m dalen. 7: Abriès – de meren van Malrifs – Aiguilles – Ville Vieille. Ca. 7uur, 1100m klimmen - 13000m dalen. Einde arrangement. Extra overnachting mogelijk.

Wandelen in de Queyras 
De Queyras in de alpen ligt zuidoostelijk van Briançon tegen de Italiaanse grens. Hier stroomt de Guil, die ontspringt aan de voet van de Monte Viso (3841 m) en uitmondt in de Durance bij Mont-Dauphin (883 m). Het gebied is omsloten door een krans van bergkammen, 2300-3300 m hoog. De dorpjes in de dalen liggen hoog, tussen 1300 en 2050 m, maar zijn van oudsher goed onderling verbonden via het dal van de Guil en over oude muilezelpassen. Dit maakt de Queyras tot een uniek bergwandelgebied: men kan zonder speciale uitrusting tot op 3000 m hoogte dagwandelingen maken en toch ‘s avonds weer in een dorpje zijn.  

 

Het wandelarrangement
U loopt een deel van de wit-rood gemarkeerde GR 58, de “Tour du Queyras", in combinatie met lokale routes (blauw, geel of groen gemarkeerd) en deels niet gemarkeerde routes  aan de hand van een Nederlandstalige routebeschrijving en gedetailleerde kaarten.
Uw bagage wordt vervoerd. Het wandelarrangement eindigt met een lange wandeling, u kunt een extra nacht boeken in Ville-Vieille (bij boeking opgeven).

Zwaarte *****
Het is een echte bergwandeltocht, dagelijks moeten grote hoogteverschillen worden overwonnen. De wandelingen voeren door een gebied met hoogtes tussen 1380 m en 2900m. U komt over een aantal cols, o.a. van 2651 m, 2894 m resp. en 2744m en u kunt eventueel de Pain de Sucre beklimmen (3208m).
U klimt en daalt elke dag gemiddeld 960 m, met een maximum van 1350 m klimmen.
U dient een gedetailleerde wandelkaart te kunnen lezen en met een kompas te kunnen omgaan.  

 

Accommodatie
U overnacht in gîtes d’étape of in hotel/auberge/gite.

U kiest voor overnachting op slaapzaal of op 2-persoonskamer.
In de gites d'etape, een soort bergpension, overnacht u op slaapzaal met sanitair op de gang en meestal met een kookgelegenheid waar u bv. water kunt opwarmen. Dekens zijn aanwezig, u gebruikt uw eigen laken(zak) en sloop. 
Op de overnachtingsadressen krijgt u een verzorgd avondmaal en ontbijt. Lunchpakket bestelt u ter plekke.

 

Klimaat
De Queyras behoort met 300 dagen zon per jaar tot de zonnigste streken van Frankrijk. ‘s Zomers is er op veel dagen een kort, fel onweer (vaak in de namiddag) dat met sterke afkoeling gepaard gaat; gewoonlijk klaart het daarna weer op. U moet dus altijd vroeg vertrekken en tijdig aankomen. Op grote hoogte kan er in juni/juli nog sneeuw liggen en in augustus/september kan er al sneeuw vallen; het kan dan voorkomen dat u uw route moet aanpassen.

 

Vervoer naar de Queyras
Per auto: de afstand van Utrecht via Lyon, Grenoble en Briançon naar Ville-Vieille bedraagt ca. 1160 km.
Per trein: u reist per Thalys naar Parijs en overdag per TGV of 's avonds per nachttrein naar Montdauphin-Guillestre. Van hier brengt een lijnbus u naar Ville-Vieille.

 

 

Reisverslag schrijven

Ingezonden door: Anoniem

Reis: Queyras
Juli 2020 - Prachtige reis door mooie landschappen, veel marmotten gezien. Leuke overnachtingsadressen in leuke dorpen. Het is te merken dat men in de streek hard werkt om toeristen te trekken. Dagwandelingen zijn pittig, veel stijgen en dalen, maar goed te doen. Alles was goed geregeld. We hebben weer genoten.

Ingezonden door: Anoniem

Reis: Queyras
Juli 2019 - We hebben een schitterende wandeltocht gehad en het mooie weer hielp daar natuurlijk ook bij!

Ingezonden door: Dijkhuis

Reis: Queyras
Okt. '18 - Een tocht door een heel mooi gebied. Per dag moeten er behoorlijk veel hoogtemeters overwonnen worden, maar de beloning is er ook naar.

Ingezonden door: Annette de Graaff

Reis: Queyras
Juli '17 - De Queyras was een heerlijke berggebied. Niet al te ruig, eigenlijk meer lieflijk. Overal kabbelt en klatert het water om je heen. In onze reisperiode (19-26 juni) stond ook nog eens van alles in bloei: Campanula, Gentiaan, witte en knalgele Ranonkeltjes, Lelies, Vergeet-mij-nietjes, Korenbloemen Ooievaarsbek en zelfs Edelweiss hebben wij gezien. De dagetappes die zo’n 5,5 – 6 uur duurden, waren afwisselend: we gingen bergpassen over, liepen langs bergmeren en eindigden enkele dagen in mooie, verstilde dorpjes als Ceillac, Saint Veran en Chianale. De Qeuyras is nog een rustig wandelgebied, vergeleken met bijvoorbeeld de Dolomieten maar het was natuurlijk nog geen hoogseizoen in juni. Overal werden wij hartelijk ontvangen. De gite l’Echalp, gite Le Petit Chalet bij en die in Chianale als uitschieters.

Ingezonden door: Marijke von Bergh

Reis: Queyras
Aug. 16 - Prachtige routes en prachtig weer hebben voor ons voor een prachtige vakantie gezorgd.

Ingezonden door: Wim Holders

Reis: Queyras
We hebben een fantastische wandelvakantie gehad. Zowel de inspanning als de panorama’s waren adembenemend en het landschap afwisselend. Goed conditie is wel vereist. De onderkomens waren prima. Het weer zat overigens erg mee, ook belangrijk (geen regenpak aan gehad). Nog een tip: boek zo mogelijk de Gîte in ‘l Echalp (7 Degrés Est), om twee redenen: zeer goed onderkomen met prima diner, ontbijt en lunchpakket én een prachtige wandeltocht (de 1b vanaf la Monta), die je echt niet wilt missen. Topo-Aktief, bedankt voor deze geweldige ervaring en voor jullie attente antwoorden op onze vragen en wensen.