Wandelvakanties Elzas, oude dorpen en wijngaarden - Wandelvakantie Frankrijk, Elzas
Vind de reis die bij u past:

Elzas, oude dorpen en wijngaarden - Reisnr: 310

Wandelvakantie Frankrijk, Elzas


 • Wandelvakanties

Wandeltrektocht Elzas: Aan de voet van de beboste bergen met kastelen en oude ruïnes ontvouwt zich een fraai panorama, middeleeuwse dorpjes met vakwerkhuizen gelegen tussen uitgestrekte wijngaarden. U wandelt van Turckheim naar Barr, afwisselend door bossen en langs wijngaarden. U kunt de beroemde Elzasser wijnen proeven samen met lokale specialiteiten.

Reissom Elzas 2023

 

 2-Persoons 

kamer*

 1-Persoonskamer 

samenreizend

 1-Persoonskamer 

alleenreizend

 1 apr - 31 okt  
€ 805€ 1.125
€ 1.220

* Deze prijs geldt per persoon bij een bezetting van twee personen.

Duur: 7 dagen/ 6 nachten/ 6 wandeldagen

Type reis: Trektocht 

Inbegrepen:

 • 6 x Logies/ontbijt en 5 x diner
 • Bagagevervoer (1 stuk p.p. van maximaal 10 kg p.p.)
 • Transfers zoals vermeld in het dagschema
 • Toeristenbelasting
 • Routebeschrijving
 • Uitgebreid kaartmateriaal
Niet inbegrepen: heen- en terugreis, lunches, diner in Colmar, overig lokaal vervoer
Reserveringskosten: € 25 per boeking, € 2,50 Calamiteitenfonds en SGR-bijdrage van € 5,00 p.p.

Bij te boeken: extra nacht; 2 sterren hotel Colmar op basis van logies/ ontbijt: € 80 p.p. op een 2-persoonskamer of € 130 indien u verblijft op een 1-persoonskamer.
Accommodatie: 3 nachten in 3 sterren hotels en 3 nachten in 2 sterren hotels
Zwaarte: 4/5 sterren 
Afstand: Utrecht – Colmar 645 km
GPS data: Beschikbaar
Routebeschrijving: U ontvangt het informatiepakket met de routebeschrijving in het Nederlands circa twee weken voor vertrek thuis.
Periode: Dagelijks vertrek mogelijk tussen 1 april en 31 oktober.

De Elzas behoort tot de streken in Frankrijk met de hoogste waardering voor landschappelijk en stedelijk schoon volgens de Michelingids. U bezoekt de prachtige Colmar en Riquewihr, Kaysersberg, Haut-Koenigsbourg en Mont Sainte-Odile.  Het arrangement start in de historische binnenstad van Colmar, deze alleen is al de reis waard. U geniet bij o.a. Haut Koenigsbourg, Haut Ribeaupierre en Mont Sainte-Odile van het uitzicht.


Dagschema Elzas (7 dagen/ 6 nachten/6 wandeldagen)
Dag 1:
Aankomst in Colmar
Ontvangst in het hotel aan het eind van de middag. Colmar heeft een voetgangerszone in het centrum met talloze historische gebouwen, zoals museum Unterlinden in een voormalig nonnenklooster uit de 13e eeuw, Koifhus (1480),Maison Pfister (1537), Collégiale St-Martin (13e eeuw) en Maison des Arcades. Ook de leerlooierswijk en Klein-Venetië langs het rivertje Lauch zijn dichtbij.
Als u alles wilt zien kunt u beter een dagje extra uittrekken.

Dag 2: Van Turckheim naar Riquewihr 
18 km, 865 m klimmen, 800m dalen, 6 uur wandelen exclusief pauzes en steden-bezoek.
Na een korte taxirit bezoekt u het middeleeuwse stadje Türckheim (*) waarna u een pittige wandeling via Ammerschwihr en Niedermorschwir (*) naar het middeleeuwse stadje Kaysersberg (**) maakt, geboortestad van Dr. Albert Schweitzer en omringd door fameuze wijngaarden. U klimt naar de Ravenrots waarna u afdaalt naar Riquewihr (***).

Dag 3: Van Riquewihr naar St-Hippolyte
Naar keus: A. 12 km, 300 m klimmen, 4 uur wandelen excl. pauzes
OF: B. 18 km, 550m klimmen, 6 uur wandelen excl. pauzes
Het middeleeuwse stadje Riquewihr ligt midden in het gebied waar al eeuwen lang de beroemde riesling wordt geproduceerd. Het stadje is gespaard gebleven van oorlogsgeweld en ziet er nog precies zo uit als in de 16e eeuw. Na een bezoek aan het stadje kunt u kiezen voor een wandeling door bossen en over bergen langs de “Drie kastelen” van Ribeaupierre via Thannenkirch naar St-Hypolyte of een makkelijker wandeling door de wijngaarden.

Dag 4:  Van St-Hippolyte via Haut-Koenigsbourg naar Châtenois
14 km, 475 m klimmen, 4 uur wandelen excl. pauzes
U klimt naar de versterkte burcht Haut-Koenigsbourg (***) en geniet van het uitzicht. Daarna daalt u via de Apenberg naar Châtenois.

Dag 5: Van Châtenois naar Itterswiller
19 km, 560 m klimmen, 6 uur wandelen excl. pauzes
U klimt naar de ruïnes van Ramstein en Ortenbourg waarna u door het bos naar Itterswiller daalt.

Dag 6: Van Itterswiller naar Barr
12 km, 430 m klimmen, 4 uur 30 min wandelen excl. pauzes
Langs wijngaarden naar het fraaie plaatsje Andlau (*) gelegen tussen wijngaarden en bos en bekend van enkele Grand Crus (Kastelberg, Moenchberg et Wiebelsberg). Vervolgens klimt u naar het kasteel van Andlau (*) “Monument Historique” waarna u daalt naar het stadje Barr.

Dag 7: Rondwandeling vanuit Barr naar Mont Saint Odile (16 km, 675m klimmen, 6 uur wandelen excl. pauzes)
U wandelt via de ruïne van kasteel Landsberg naar de “Mur Païen”, de “Muur van de heidenen”, een 10 km lang prehistorisch monument, dat rond de top van de Mont Sainte Odile loopt. Vervolgens wandelt u naar het klooster Mont Sainte-Odile. Daarna daalt u naar Barr. Na de treinrit naar Colmar (inbegrepen, u neemt zelf uw bagage mee in de trein) einde arrangement.

 


Wandelschema Elzas 1. Aankomst in Colmar 2. Van Turckheim naar Riquewihr 18 km, 865 m klimmen, 800m dalen, 6 uur 3. Van Riquewihr naar St-Hippolyte Naar keus: A. 12 km, 300 m klimmen, 4 uur OF: B. 18 km, 550m klimmen, 6 uur 4. Van St-Hippolyte via Haut-Koenigsbourg naar Châtenois 14 km, 475 m klimmen, 4 uur 5. Van Châtenois naar Itterswiller 19 km, 560 m klimmen, 6 uur 6. Van Itterswiller naar Barr 12 km, 430 m klimmen, 4 uur 30 min 7. Rondwandeling vanuit Barr naar Mont Saint Odile 16 km, 675m klimmen, 6 uur. Trein naar Colmar of naar huis
Accommodatie
U verblijft 3 nachten in geselecteerde drie sterren hotels en 3 nachten in twee sterren hotels. De selectie is op basis van comfort, ligging en kwaliteit van het eten en de ontvangst.

Bereikbaarheid
Per auto: de afstand van Utrecht naar Colmar bedraagt 645 km.  
Openbaar vervoer: TGV via Parijs (overstap) naar Strasbourg. Sneltrein naar Colmar (circa 7 uur reistijd).
Via Keulen, Offenburg, Strasbourg en Colmar (circa 7 uur reistijd).  


Klimaat - beste reistijd
De zomers in de Elzas zijn zonnig en warm, wat natuurlijk de wijn uit deze streek zeer ten goed komt. De winters van een landklimaat zijn nat en koud, al worden deze in de Elzas wel wat getemperd door de beschutting van de gebergtes in de buurt.
 

Zwaarte van de trektocht (3 sterren)

U moet flink klimmen en dalen, gemiddeld klimt u 550 m per dag. De gemiddelde afstand per dag is (in de langste variant) 16,2 km, circa 5 uur wandelen per dag. In de winter als er sneeuw ligt is het traject zwaarder(4 sterren), ook omdat de dag dan veel korter is. Classificatie sterren: 1(licht) t/m 5 sterren(zwaar).

 

Hoogtepunten
Niet al te ver van Nederland, makkelijk bereikbaar ook per trein

 • Magnifieke uitzichten
 • Regionale keuken
 • Regionale wijn
 • Historische binnenstad Colmar
 • Wandelen tussen wijngaarden

Reisverslag schrijven

Ingezonden door: Esmeyer

Reis: Elzas
Juli 2021- Hebben we in een mooie zonnige week deze tocht gelopen. Deze was zeer goed en uitvoerig gedocumenteerd. Verstrekking van de detaillistische 'serie bleue' IGN kaarten is top! In combi met de app, de ingetekende route en de route beschrijving kun je nauwelijks verkeerd lopen hoewel opletten geboden blijft. De tocht was met een mooie afwisseling tussen wijngaarden, bossen en dorpjes zeer mooi. Soms best wel pittig klimmen! Bovendien was de service van en het contact met Topo-Aktief prima.

Ingezonden door: Piet de Pagter

Reis: Elzas
Juli '19 - Wandeling is zeker een aanrader. Onderweg prachtige dorpjes, kastelen en mooie uitzichtpunten over de Elzas vallei. Op ons verzoek is, vooraf, het arrangement nog aangepast. Dit was geen probleem en het werd perfect geregeld. Bedankt hiervoor. Geslaagde vakantie.

Ingezonden door: N. van Raalte

Reis: Elzas
Vol lof vooral over de routebeschrijving: die was voorbeeldig. Voor het overige voldeed de tocht geheel aan onze verwachtingen. Eenmaal was een hotel bij aankomst; maar dat is goed opgelost door de Franse organisatie.