Wandelvakanties Landschap De Graafschap - Wandelvakantie Nederland, Achterhoek
Vind de reis die bij u past:

Landschap De Graafschap - Reisnr: 926

Wandelvakantie Nederland, Achterhoek


 • Wandelvakanties
 • Ook in de winter
 • Wandelen in Nederland

Wandelen Graafschap

U wandelt door het prachtige halfopen landschap De Graafschap, waarbij landbouw en parklandschap op een harmonieuze wijze zijn geïntegreerd. Nergens in Nederland zult u op zo’n klein oppervlak zoveel kastelen aantreffen. De tijd heeft hier echt stilgestaan en u zult zich verbazen over geweldige rijkdom van deze landgoederen. Een flink deel van de wandeling voert langs de meanderende Berkel.

Reissom Landschap De Graafschap 2022


 2-Persoonskamer* 

 1-Persoonskamer  

samenreizend  

 1-Persoonskamer 

alleenreizend 

 1 jan - 31 mrt 

 aankomst alle dagen  

€ 360€ 504€ 560

 1 apr - 30 jun
 1 sep - 31 okt

 aankomst zo t/m wo 

€ 365 € 504 € 565
 1 apr - 30 jun
 1 sep - 31 okt
 aankomst do t/m za 
€ 370€ 520  € 580
 1 jul - 31 aug
 aankomst zo t/m wo 
 € 365  € 515  € 575
 1 jul - 31 aug
 aankomst do t/m za 
  € 375  € 530  € 590

* Deze prijs is per persoon indien u met 2 personen in een 2-persoonskamer verblijft.

Duur: 5 dagen/ 4 nachten/ 5 wandeldagen

Type reis: Trektocht 

Inbegrepen:

 • 4x Overnachting
 • 4x Ontbijt
 • Bagagevervoer (maximaal 1 koffer van 20 kilo p.p.)
 • Kaartmateriaal
 • Routebeschrijving
 • GPS-bestanden
Niet inbegrepen: Toeristenbelasting, heen- en terugreis, overige maaltijden, eventuele transfers

Bij te boeken: Lunchpakket voor wandeldag 2, 3, 4 en 5 €50,- p.p.

Aanpassen/ verlengen: U kunt deze reis naar wens aanpassen/ verlengen, een greep uit de extra opties: 

 • Extra voorovernachting Zutphen
 • Extra overnachting Lochem, Ruurlo of Vorden
 • Wilt u na de laatste wandeling niet meteen naar huis reizen, dan kunt u nog een nacht in Zutphen bijboeken.
 • Een extra overnachting op basis van logies/ontbijt is te boeken vanaf € 58,- per persoon per nacht.

Reserveringskosten: € 25 per boeking, € 2,50 Calamiteitenfonds en SGR-bijdrage van € 5,00 p.p.

Accommodatie:  U verblijft in prima 3* hotels of een kleinschalige Bed & Breakfast in een 2-persoonskamer met douche en toilet.

Diners:  Het is mogelijk om inclusief diner te boeken. 

Zwaarte: 1/2 sterren

Vervoer naar Zutphen: eigen auto, u kunt de auto laten staan bij het eerste hotel.

Openbaar vervoer: Trein naar Zutphen, de meeste reizen gaan via station Arnhem en daar neemt u de trein naar Zutphen.

Routebeschrijving: U ontvangt het informatiepakket met de routebeschrijving circa twee weken voor vertrek thuis.
GPS data: Beschikbaar
Hond: Niet toegestaan

Periode: Dagelijks vertrek mogelijk tussen 1 januari en 31 december.

Bijzonderheden: Er kan een toeslag gelden tijdens de feestdagen, als dit het geval is dan nemen wij contact met u op om te overleggen.

Wat een prachtig historisch centrum met musea en hofjes heeft Zutphen. Het heeft een rijke historie en dat is nu nog te zien aan de grote koopmanshuizen, pakhuizen en delen van stadsmuren. Via het riviertje de Berkel komt in u het coulissen landschap: een halfopen landschap dat door de beplanting en bebouwing het karakter van een toneel met coulissen heeft. De beplantingen bestaan vooral uit houtwallen en heggen. Tussen Lochem en Barchem liggen twee heuvels, de Lochemse Berg en de Kale Berg. Het is een gevarieerd gebied met bossen, afgewisseld met landbouwgronden en houtwallen.

 

U loopt grotendeels over onverharde paden en wegen op de landgoederen van Huize de Wiersse en Huize 't Medler. De kleinschaligheid is mede te danken aan de adel, die hier goed vertegenwoordigd was. Op de vele landgoederen is de historische structuur van het landschap grotendeels bewaard gebleven. In dit 'weeldelandschap' zijn natuur, landbouw en recreatie op een harmonieuze manier geïntegreerd. Nog iets bijzonder aangenaams wat je zomaar op je pad treft: Landgoed Hackfort. Een kleinschalig, agrarische landschap zonder kapsones. Tussen weiden en akkers liggen authentieke Achterhoekse boerderijen, sommigen vergezeld door bakhuisjes en hooibergen. 


Dagschema (5 dagen/ 4 nachten/ 5 wandeldagen) 

Dag 1: Aankomst in Zutphen. Stadswandeling Zutphen (2,7 km of 9,3 km)

U begint uw kennismaking met Zutphen met een historische wandeling door het centrum. U geniet van de rijke historie en ziet dat Zutphen een aantal karakteristieke panden en hofjes heeft, veel van deze monumenten zijn inmiddels gerestaureerd. Het tweede gedeelte van de wandeling bestaat uit de Stads – rand - wandeling. U loopt een stukje langs de Berkel en de IJssel vanwaar u zicht heeft op de oude IJsselbrug. Ook de poort van het Agnietenhof ontbreekt niet in deze route.

 

Dag 2: Zutphen - Lochem (20 km)

Langs de Grote Gracht loopt u gelijk de stad uit, als de restanten van de oude stadsmuren achter u liggen bent u al snel op het platteland. Langs het riviertje de Berkel loopt u langs Huize de Voorst. Daarna via het kenmerkende landschap (bos, akkers en weide) richting Almen. Via de Spitholterbrug (het decor van vele oorlogen en twisten) verder langs de Berkel en een stukje Twentekanaal naar Lochem.


Dag 3: Lochem - Ruurlo (20 km)

Vandaag voert de route u over de flank van de Lochemse Berg door bouwland, klimt gestaag (tot ongeveer 48 meter) en komt in het bos: De Lochemse berg waarvan het hoogste punt 50 meter boven N.A.P is. Via de Kale Berg en de Witte Wievenkoele loopt u naar Barchem. Onderweg naar Ruurlo loopt u langs de boerderij museum Lebbenbrugge, het toont nu het leven en het bedrijf van de boerenbevolking, zoals dat in het begin van de twintigste eeuw was.

 

Dag 4: Ruurlo - Vorden (17,6 km).

Net op pad en u loopt gelijk langs het 16de eeuwse Kasteel Ruurlo, u kunt dit kasteel (tegen betaalde entree bezoeken). Via de Baakse Beek komt u bij Landgoed de Wiersse, “De mooiste tuin van Nederland” heeft 16 hectare aan historische en open tuinen. Tot slot voert de route langs het Rijksmonument Huize ‘t Medler en het voormalige Franciscanenklooster.

 

Dag 5: Vorden – Zutphen (15,7)

De laatste dag staat vooral in het teken van kastelen en landgoederen. Zoals Kasteel Vorden, dat voor het eerst vermeld werd in 1315. Tegen vergoeding is het kasteel te bezichtigen. U vervolgt de weg naar Landgoed Hackfort bestaande uit het kasteel, watermolen (1700), boerderijen, boomgaarden, graanakkers en een historische moestuin waar groente, fruit en bloemen worden gekweekt. Het tuinhek staat elke dag open, dus neem gerust een kijkje. (De brasserie “Keuken van Hackfort” in het koetshuis kookt uiteraard met eigen groente.) Tot slot passeert u de toegang van Kasteel ’t Suideras, waarvan de geschiedenis terug gaat tot 1326, waarnaar u via Bronsbergen Zutphen weer inloopt. Na de wandeling is het einde van het arrangement. 


Dagschema Landschap "De Graafschap" Dag 1: Zutphen stadswandeling (2,7 km of 9,3 km) Dag 2: Zutphen - Lochem (20 km) Dag 3: Lochem - Ruurlo (20 km) Dag 4: Ruurlo - Vorden (17,6 km) Dag 5: Vorden - Zutphen (15,7 km)
Accommodatie
 U verblijft in prima 3 sterren hotels of een kleinschalige Bed & Breakfast.
 • Diners: we laten de keus voor het avondeten graag aan u zelf over. Soms kan er bij het hotel gegeten worden, maar overal zijn er meerdere restaurantjes in de buurt. Nu in coronatijd maken wij graag alvast een reservering voor u in het restaurant van het hotel.

Bereikbaarheid
De start van de wandeling begint in Zutphen, u kunt hier makkelijk met de trein naartoe reizen.
Indien u met de auto komt kunt u kosteloos parkeren bij het eerste hotel.

 

Zwaarte van de trektocht (2 sterren)

De wandelingen die wij hebben uitgezet voor het Landschap “De Graafschap” zijn rond de 17 tot 20 kilometer per dag. U stijgt maximaal 48 meter en daalt maximaal 37 meter.

 

Reisverslag schrijven

Ingezonden door: C. Van Roosmalen

Reis: Landschap de Graafschap
Mooie routes, alles top geregeld. Dank voor een mooie vakantie  René & Dees

Ingezonden door: B. De Ridder

Reis: Landschap de Graafschap
Augustus 2021- Wat we jammer vonden dat op verschillende wandelingen geen koffie of lunch was te krijgen. Niet veel mensen doen deze wandeltocht, dus onderweg kwamen we die ook niet tegen. Het was goed te doen, moeilijkheidsgraad was makkelijk. Vlak terrein. Al met al een leuk alternatief in plaats van wandelen in het buitenland vanwege corona.

Ingezonden door: F.R. Thomassen

Reis: Landschap de Graafschap
Juni 2021- Alles was prima geregeld. Leuk om Zutphen te leren kennen via een uitgebreide stadswandeling. De tweede wandeldag: beetje jammer dat het Hotel een eindje van het begin van de route afligt. (Maar vanuit snelweg en parkeermogelijkheden weer positief) het lopen langs de berkel was prachtig. In de routebeschrijving op papier was het onduidelijk hoe verder te gaan bij de Staringtoren. Op de kaarten was het een uitstapje, wat klopte, aan de overkant liep geen doorgaand pad. Dat pad was na deze toren behoorlijk overwoekerd met gras en berenklauw, waardoor het eind bij Lochem ook niet duidelijk te vinden was. Een heel mooi stukje Nederland, en goed uitgezocht dat we zoveel over onverharde paden liepen! met vriendelijke groeten, Frederiek Thomassen

Ingezonden door: Peter Bouwhuis

Reis: Landschap De Graafschap
Een wandeling in een prachtige omgeving.

Ingezonden door: Arie Coppoolse

Reis: Landschap De Graafschap
Mei 2021- Ondanks dat de vooruitzichten voor die week bar en boos waren hebben we een hele mooie wandel vakantie gehad. De start in Zutphen is heel leuk en interessant. Wij hebben daarom een extra dag bij geboekt waardoor we alles op ons gemak konden bekijken. De kamer die wij toebedeeld kregen was een pijpenla en zeer ongastvrij bij het Hotel in Zutphen. Er was geen zitje ingeruimd voor het diner en zouden met het bord op schoot moeten eten. Na bijbetaling konden we een andere kamer krijgen die wel aan onze eisen voldeed. (dinerzitje en waterkoker) Vooral omdat in Corona-tijd alles op slot zit is een (waterkoker) thermoskan voor een lekker bakkie koffie/thee onderweg een noodzaak. Fijn dat bij het afrekenen deze extra kosten niet meer in rekening gebracht werden. Elke dag werden na een heerlijk ontbijt de wandelschoenen aangetrokken en gingen we op pad. De wandelingen zijn heel gevarieerd en verrassend en heel duidelijk aangegeven met extra info over de high lights onderweg. Eén wandeling viel op het einde extra zwaar, omdat de B&B bijna extra 4 km buiten het dorp lag. Het hartverwarmende welkom en een goede maaltijd maakten veel goed in de B&B. Wij hebben erg genoten van deze wandelvakantie.

Ingezonden door: Han van Goeverden

Reis: Landschap De Graafschap
November 2020- Zutphen was verrassend mooi, evenals de tocht via Lochem en Ruurlo naar Vorden. Het traject van Vorden naar Zutphen was het minst spectaculair. Ook omdat het voor een groot deel over (drukkere) wegen ging. Wel leuk om langs de IJssel Zutphen weer binnen te komen. Hotel Gelre in Lochem was een absolute topper. Mooie kamers, vriendelijk personeel en een perfecte keuken. De B&B in Ruurlo was erg plezierig, maar lag wel relatief ver van de route.