Wandelvakanties Valkenburg en Zuid-Limburg - Wandelvakantie Nederland, Zuid-Limburg
Vind de reis die bij u past:

Valkenburg en Zuid-Limburg - Reisnr: 931

Wandelvakantie Nederland, Zuid-Limburg


  • Wandelen in Nederland

Geniet van een wandelvakantie in eigen land. Waar kan dat beter dan in Zuid-Limburg, het beroemde stukje 'buitenland' binnen de landsgrenzen? Nergens anders in het land vind je een gevarieerder mozaïek van landschapselementen dan in Zuid-Limburg. Tijdens het wandelen ontdekt u op elke hoek weer iets nieuws. Het landschap is zo afwisselend dat je eigenlijk nooit uitgekeken raakt.

Reissom Valkenburg en Zuid-Limburg 2022

 Arrangement A        

 2-Persoonskamer*  

 1-Persoonskamer  

samenreizend  

 1-Persoonskamer 

alleenreizend 

 1 jan - 31 mrt

 aankomst zo t/m wo 

€ 345€ 525  € 590

 1 jan - 31 mrt

 aankomst do t/m za

€ 375€ 575   € 640  

 1 apr - 30 jun
 1 sep - 31 okt

 aankomst zo t/m wo

€ 399€ 585 € 650 

 1 apr - 30 jun
 1 sep - 31 dec

 aankomst do t/m za

 € 430 € 640€ 710

 1 jul - 31 aug

 aankomst zo t/m wo

€ 430€ 640 € 705 

 1 jul - 31 aug

 aankomst do t/m za

€ 450€ 690  € 755

 

 Arrangement B 

 2-Persoonskamer*  

 1-Persoonskamer  

samenreizend  

 1-Persoonskamer 

alleenreizend 

 1 jan - 31 mrt

 aankomst zo t/m wo      

€ 420 € 650€ 715

 1 jan - 31 mrt

 aankomst do t/m za  

€ 455€ 725€ 795

 1 apr - 30 jun
 1 sep - 31 okt

 aankomst zo t/m wo  

€ 480 

€ 720

 € 785

 1 apr - 30 jun
 1 sep - 31 dec

 aankomst do t/m za  

€ 520 € 805€ 870

 1 jul - 31 aug

 aankomst zo t/m wo

€ 525 € 785€ 850

 1 jul - 31 aug

aankomst do t/m za  

€ 565€ 860€ 925

* Deze prijs is per persoon indien u met 2 personen in een 2-persoonskamer verblijft.

Duur: 

Arrangement A: 5 dagen/ 4 nachten/ 5 wandelingen
Arrangement B: 6 dagen/ 5 nachten/ 5 wandelingen
Inbegrepen:
• Overnachtingen
• Ontbijt
• 4x Lunchpakket
• Bagagevervoer (maximaal 1 koffer van 20 kilo p.p.)
• Kaartmateriaal
• Routebeschrijving
• GPS-bestanden
Niet inbegrepen: Overige maaltijden, toeristenbelasting (€ 2 tot € 5 p.p.p.n.), heen- en terugreis, eventuele transfers

Reserveringskosten: € 25 per boeking, € 2,50 Calamiteitenfonds en SGR-bijdrage van € 5,00 p.p.
Aanpassen/ verlengen: U kunt deze reis naar wens aanpassen/ verlengen, een greep uit de extra opties:
• Extra voorovernachting of verlenging in Valkenburg
• Extra overnachting in Gulpen daar kunt u dan ook een rondwandeling van 12,6 km lopen
• Extra overnachting in Epen
• Een extra overnachting op basis van logies/ontbijt is te boeken vanaf € 65,- per persoon per nacht.
Accommodatie:  U verblijft in nette 3*hotels in een 2-persoonskamer met douche en toilet.
Zwaarte: 1/2 sterren
Eigen vervoer: U kunt de auto betaald parkeren in Valkenburg.

Openbaar vervoer: U kunt met de intercity naar Maastricht en dan met de stoptrein door naar Valkenburg.
Routebeschrijving: U ontvangt het informatiepakket met de routebeschrijving circa twee weken voor vertrek thuis.
Afstand: Utrecht – Valkenburg 184 km
GPS data: Beschikbaar
Hond: Niet toegestaan
Periode: Dagelijks vertrek mogelijk tussen 1 januari en 31 december.

Bijzonderheden: Er kan een toeslag gelden tijdens de feestdagen, als dit het geval is dan nemen wij contact met u op om te overleggen. 

Een wandelreis in Zuid-Limburg is wandelen door hellingbossen met holle wegen, uitgestrekte heide en de meanderende Geul. Overal kan er zomaar een prachtig uitzicht voor u opdoemen. De wandelreis begint in het mergelstadje Valkenburg, dat uitgeroepen is tot wandelgemeente van Nederland!
Typerend aan deze wandelreis is water! Elke dag loopt u wel een stukje langs het water, of het nou de idyllische rivier de Geul is of de fraai meanderende Gulp, u kunt dagelijks genieten van helder stromend water.

Naast water wandelt u ook langs meerdere typische Limburgse dorpjes, Mechelen het vakwerkdorp, Vijlen het hoogste dorp van Nederland en de parel van het Heuvelland Slenaken. U keert via het beroemde Gerendal terug naar Valkenburg. 


Dagschema arrangement A (5 dagen/ 4 nachten/ 5 wandeldagen)

Dag 1: Aankomst in Valkenburg. Wandeling naar Sint Gerlach en terug via de Cauberg (7,9km)
U wandelt vanaf het station via het natuurgebied Ingendael, naar Sint Gerlach. U loopt langs Chateau Sint Gerlach met een beeldentuin en daarachter de Sint Gerlachuskerk waar de bekendste Nederlandse heilige kluizenaars leefden. Via de Cauberg en Kasteel Den Halder loopt u terug naar Valkenburg voor de overnachting.

Dag 2: Valkenburg – Gulpen (15,8km - 242m  - 164m )
Vandaag wandelt u vanuit Valkenburg langs de Geul en de Eyserbeek naar Gulpen. U heeft het grootste gedeelte van de route zicht op de Geul. De Geul is een idyllische rivier die flink meandert, ofwel door het landschap slingert. U wandelt over een prachtig panoramapad naar Piepert en door een 90 meter lange donkere tunnel langs de Eyserbeek naar de samenvloeiing van de Gulp en de Geul. U kunt onderweg de tijd nemen om Kasteel Schaloen van buiten te bekijken (dit is tegenwoordig een hotel) of de buitenplaats van Kasteel Wijlre te bezoeken. U overnacht in Gulpen.

Dag 3: Gulpen - Epen (15,5km - 562m ↑ - 514m ↓)
De derde dag wandelt u van Gulpen via Mechelen en Vijlen naar Epen. Vanuit Gulpen loopt u naar de Geul en u volgt deze rivier richting het dorp Mechelen. Dit vakwerkdorp kan zich roemen op een oude geschiedenis en is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Via het oude dorp Vijlen, dit spreekt men lokaal uit als ‘Vielle’, loopt u verder richting Cottessen dat 11 rijksmonumenten bezit, allen vakwerkboerderijen. Het laatste stukje loopt u door het Geuldal waarna u Epen binnenloopt voor uw derde overnachting.

Dag 4: Epen - Gulpen (15,5km - 396m ↑ - 422m ↓)
Na het ontbijt wandelt u vanuit Epen via Slenaken naar Gulpen. De route voert u een stukje langs de Nederlands-Belgische grens en ook langs het water, vandaag is dat het snelstromende beekje Gulp, een zijtak van Geul. U steekt regelmatig via een bruggetje de rivier over. In het dorp Slenaken kunt u prima genieten van een pauze. Via Kasteel Neubourg en verderop de Neuburger Molen loopt u Gulpen in, waar u overnacht.

Dag 5: Gulpen - Valkenburg (15km - 330m ↑ - 348m ↓)
De laatste wandeldag begint in Gulpen en u wandelt door het beroemde Gerdendal en de Biebosch terug naar Valkenburg. Het Gerendal staat bekend om zijn orchideeën en de rust, doordat er geen autoverkeer is toegestaan. In het centrale deel van het dal ligt de Orchideeëntuin met een grote collectie orchideeënsoorten. Aan het eind van de route ziet u de ruïne van Kasteel Valkenburg, een beschermd rijksmonument en de Fluweelengrot met vijf kilometer aan gangen en tunnels, waarvan een klein deel dagelijks te bezoeken is.

Na de wandeling is het einde van het arrangement.


Dagschema arrangement B (6 dagen/ 5 nachten/ 5 wandeldagen)

Dag 1: Aankomst in Valkenburg.
U kunt deze dag gebruiken om Valkenburg te verkennen. Een populaire attractie zijn de mergelgrotten, leuk om een kijkje te nemen. Of beleef het verborgen Rome in een ondergronds labyrint door een bezoek te brengen aan het Museum Romeinse Katakomben. Dwalend door de onderaardse gangen reist u terug in de tijd. Liever iets buiten ondernemen? Maak dan een ritje naar de top van de berg met de kabelbaan. Eenmaal boven kun je de Wilheminatoren beklimmen en vervolgens naar beneden roetsjen op de rodelbaan. Kortom meer dan genoeg te doen, u overnacht uiteraard in Valkenburg.

 

Dag 2: Valkenburg – Gulpen (15,8km - 242m ↑ ­ -  164m ↓)

Vandaag wandelt u vanuit Valkenburg langs de Geul en de Eyserbeek naar Gulpen. U heeft het grootste gedeelte van de route zicht op de Geul. De Geul is een idyllische rivier die flink meandert, ofwel door het landschap slingert. U wandelt over een prachtig panoramapad naar Piepert en door een 90 meter lange donkere tunnel langs de Eyserbeek naar de samenvloeiing
van de Gulp en de Geul. U kunt onderweg de tijd nemen om Kasteel Schaloen van buiten te bekijken (dit is tegenwoordig een hotel) of de buitenplaats van Kasteel Wijlre te bezoeken. U overnacht in Gulpen.

 

Dag 3: Gulpen - Epen (15,5km - 562m ↑­ -  514m ↓)

De derde dag wandelt u van Gulpen via Mechelen en Vijlen naar Epen. Vanuit Gulpen loopt u naar de Geul en u volgt deze rivier richting het dorp Mechelen. Dit vakwerkdorp kan zich roemen op een oude geschiedenis en is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Via het oude dorp Vijlen, dit spreekt men lokaal uit als ‘Vielle’, loopt u verder richting Cottessen dat 11 rijksmonumenten bezit, allen vakwerkboerderijen. Het laatste stukje loopt u door het Geuldal waarna u Epen binnenloopt voor uw derde overnachting.  

 

Dag 4: Epen - Gulpen (15,5km - 396m ↑ ­ -  422m ↓)

Na het ontbijt wandelt u vanuit Epen via Slenaken naar Gulpen. De route voert u een stukje langs de Nederlands-Belgische grens en ook langs het water, vandaag is dat het snelstromende beekje Gulp, een zijtak van Geul. U steekt regelmatig via een bruggetje de rivier over. In het dorp Slenaken kunt u prima genieten van een pauze. Via Kasteel Neubourg en verderop
de Neuburger Molen loopt u Gulpen in, waar u overnacht.

 

Dag 5: Gulpen - Valkenburg (15km - 330m ↑ - 348m ↓)

De laatste wandeldag begint in Gulpen en u wandelt door het beroemde Gerdendal en de Biebosch terug naar Valkenburg. Het Gerendal staat bekend om zijn orchideeën en de rust, doordat er geen autoverkeer is toegestaan. In het centrale deel van het dal ligt de Orchideeëntuin met een grote collectie orchideeënsoorten. Aan het eind van de route ziet u de ruïne
van Kasteel Valkenburg, een beschermd rijksmonument en de Fluweelengrot met vijf kilometer aan gangen en tunnels, waarvan een klein deel dagelijks te bezoeken is. U overnacht in Valkenburg.

 

Dag 6: Rondwandeling Valkenburg - Sint Gerlach en terug via de Cauberg (7,9 km)

U wandelt vanaf het station via het natuurgebied Ingendael, naar Sint Gerlach. U loopt langs Chateau Sint Gerlach met een beeldentuin en daarachter de Sint Gerlachuskerk waar de bekendste Nederlandse heilige kluizenaars leefden. Via de Cauberg en Kasteel Den Halder loopt u terug naar Valkenburg.

Na de wandeling is het einde van het arrangement.


Dagschema arrangement A: Dag 1: Valkenburg rondwandeling (7,9 km) Dag 2: Valkenburg - Gulpen (15,8 km) Dag 3: Gulpen - Epen (15,5 km) Dag 4: Epen - Gulpen (15,5 km) Dag 5: Gulpen - Valkenburg (15 km) Dagschema arrangement B: Dag 1: Aankomst Valkenburg Dag 2: Valkenburg - Gulpen (15,8 km) Dag 3: Gulpen - Epen (15,5 km) Dag 4: Epen - Gulpen (15,5 km) Dag 5: Gulpen - Valkenburg (15 km) Dag 6: Valkenburg rondwandeling (7,9 km)
Zwaarte van de trektocht (1/2 sterren)
De wandelingen die wij hebben uitgezet voor Valkenburg en Zuid-Limburg zijn rond de 15 kilometer per dag. Met een normale tot goede wandelconditie is deze reis prima te doen. Houdt u er rekening mee dat u elke dag geklommen en gedaald moet worden van 250 meter tot 550 meter. 

Bagagevervoer
Terwijl u geniet van de mooie wandelingen, wordt u bagage vervoerd naar het volgende hotel. Na afloop van arrangement A kunt u, uw bagage ophalen in het hotel waar u als eerste heeft overnacht.

Diners
We laten de keus voor het avondeten graag aan u zelf over. Soms kan er bij het hotel gegeten worden, maar overal zijn er meerdere restaurantjes in de buurt. Nu in coronatijd maken wij graag alvast een reservering voor u in het restaurant van het hotel.

Reisverslag schrijven

Ingezonden door: A.Kolkman

Reis: Valkenburg en Zuid-Limburg
September 2021- Een heerlijke wandelvakantie, een goed alternatief voor een buitenlandse bestemming.

Ingezonden door: Aly Mijnheer

Reis: Valkenburg en Zuid-Limburg
Juni 2021- Samen met mijn vriendin heb ik ontzettend genoten van deze wandeldagen. Zuid-Limburg weer opnieuw gevonden in de prachtig uitgezette wandelingen, de stilte, het ontmoeten van medewandelaars. Accomodaties waren heel goed, net zoals de uitgebreide ontbijten en lunchpakketten. En daarnaast een feest om de bagage weer keurig afgeleverd te ontmoeten aan het einde van de wandeling.

Ingezonden door: Kip

Reis: Valkenburg en Zuid-Limburg
Juni 2021- Na een voorspoedige reis arriveerden we rond de middag in Valkenburg bij Hotel Voncken. Inchecken geen probleem. Als verwacht waren de kamers nog niet beschikbaar, maar de koffers konden we in bewaring geven. Jammer genoeg op maandag geen restaurantfaciliteiten, dus hadden we in het centrum een tafel voor de lunch gereserveerd. Schot in de roos! Goed begin van de reis. Aansluitend de eerste wandeling. Als beloofd; een mooie rondwandeling door en om Valkenburg. Terug bij het hotel konden we de kamers in gebruik nemen om daarna het centrum van Valkenburg te bezoeken. De volgende dag, na een goede nachtrust en een prima ontbijt, uitgerust op pad v.z.v. een welgevuld lunchpakket. Opnieuw een mooie wandeling, we volgden veelal de Geul, en het laatste deel de Gulp door een prachtige omgeving. In Gulpen was de bagage inmiddels bij het hotel gearriveerd, zodat we ons konden opknappen om daarna het stadje te bezoeken. Dag 3 begon wederom met een goed ontbijt en opnieuw v.z.v. een royaal lunchpakket. Vol goede moed op weg naar Epen. En wederom een prachtige afwisselende wandeling, mooie natuur, vergezichten, bossen enz. De moeite waard. In Epen werden we al verwacht in ons hotel. De ontvangst was wederom gastvrij. Goeie kamers, prima diner enz. Geen klagen! We hebben daar een prima verblijf gehad. En ook hier de volgende morgen weer goed uitgerust op pad. Ditmaal met een rijkelijk gevulde knapzak. Opnieuw een mooie route, nu weer terug naar Gulpen, naar hetzelfde hotel als eerder. De laatste dag tenslotte voerde ons opnieuw door de prachtige Zuid-Limburgse dreven, terug naar Valkenberg, hotel Voncken. Daar kregen we tot onze verrassing een Hollandse Nieuwe met Korenwijn aangeboden! Want het was Vlaggetjesdag… Nou, dat gaat er na een warme wandeling wel in. Allervriendelijkst als men was kregen we de gelegenheid om ons enigszins op te frissen en om te kleden, zodat we de thuisreis weer fit konden aanvaarden. Al met al kijken we met veel plezier terug op een erg goed geslaagde wandelvakantie.

Ingezonden door: Mangus

Reis: Valkenburg en Zuid-Limburg
Juni 2021- Erg mooie wandelingen in Zuid Limburgse heuvels en langs beekdaelen. Goed gekozen hotels. Aanbevelingswaardig!

Ingezonden door: Anoniem

Reis: Valkenburg en Zuid-Limburg
Mei 2021- Mooie wandeling en goede beschrijving, we hebben genoten van de afwisseling van natuur en landschap in 3 dagen wandelen en de Limburgse gastvrijheid. Weer helemaal uitgerust na deze tocht.

Ingezonden door: Ineke

Reis: Valkenburg en Zuid-Limburg
Mei 2021- Zuid Limburg, je waant je in het buitenland! Wat een prachtige wandelingen hebben we hier kunnen maken. Wij zijn gestart in Valkenburg, daarna Gulpen, Epen en weer terug via andere routes naar Gulpen en Valkenburg. Het hotel in Gulpen had ruime kamers maar helaas niet echt schoon. Het ontbijt en de lunch waren hier ook van een mindere kwaliteit. Het restaurant zou volgens Topo Aktief diner verstrekken op de kamer, maar was gesloten. Er was ook niemand om uit te checken. Bij de andere 2 hotels was de service juist uiterst vriendelijk en behulpzaam…Een top ontbijt wat we zelf mochten samen stellen, zelfs onze zelf meegebrachte wijn werd voor ons gekoeld…geweldig toch! Het vervoer tussen de hotels is prima geregeld. De routebeschrijving klopte niet altijd helemaal, maar de kaart gelukkig wel  met leuke teksten over wat er te zien was onderweg. Wat wij ons wel afvroegen, waarom starten in zo’n toeristische plaats? De parkeerkosten zijn behoorlijk hoog, terwijl in een andere startplaats dit wellicht gratis zou zijn. Al met al een heerlijke vakantie en goed alternatief voor onze oorspronkelijke reis naar de Amalfikust. Die houden we gewoon mooi tegoed;)

Ingezonden door: S. Ankone

Reis: Valkenburg en Zuid-Limburg
Maart 2021- Wij hebben, ook in Coronatijd, deze vakantiedagen als zeer prettig en ontspannend ervaren. In de hotels was alles Corona-proof en de meeste hotels hadden op de kamer tafel met stoelen om aan te kunnen eten. Het eten en drinken was ruim aanwezig. We hebben genoten van de wandelingen en de tekst uit het boekje, samen met de GPS, waren duidelijk. Voor ons weer een eye-opener hoe mooi (ook) Nederland is.