Pelgrimsreizen Route van de Catharen - Bonhommes GR 107 - Wandelvakantie Spanje, Pyreneeen
Vind de reis die bij u past:

Route van de Catharen - Bonhommes GR 107 - Reisnr: 488

Wandelvakantie Spanje, Pyreneeen


  • Bergen in de zomer
  • Pelgrimsreizen

De pelgrimsreis Katharenpad / Bonhommes is ontstaan doordat de Katharen in de 13e en 14e eeuw steeds weer moesten vluchten voor de vervolging door de inquisitie en Franse koningen. U volgt hun pad (GR 107) door de bergen naar het zuiden, via de grens met Andorra tot in Spanje.

 

Reissom Route van de Catharen 2023

  2-Persoonskamer* 

 1-Persoonskamer

  samenreizend  

 1-Persoonskamer

 alleenreizend  

 Zonder bagagevervoer 
€ 1.025 € 1.410  € 1.410
 Met bagagevervoer  € 1.520 € 1.905  € 2.390
*Deze prijs geldt per persoon indien u met 2 personen reist.
Indien u boekt met meer dan 2 personen, dan kan de prijs lager worden indien u voor bagagevervoer kiest (neemt u daarvoor gerust contact met ons op).

Duur: 12 dagen/ 11 nachten/ 9 wandeldagen

Type reis: Trektocht

Inbegrepen:

- Ontbijt en diner

- 24-uurs assistentie (whatsapp groep)

- Toeristenbelasting

- Informatiepakket Topo-Aktief

Niet inbegrepen: heen- en terugreis, lunches

Reserveringskosten: € 25 per boeking, € 2,50 Calamiteitenfonds en SGR-bijdrage van € 5,00 p.p.

 

Bij te boeken: Lunchpakket (9x) € 140 p.p. 

Accommodatie:  Verblijf op tweepersoonskamer in eenvoudige hotels, pensions, auberges en hostels, u verblijft 1x op een slaapzaal. Soms een luxer 3 sterren hotel.
Afstand: Utrecht - Foix 1228 km

GPS-data: Ja

Routebeschrijving: U ontvangt het informatiepakket inclusief routebeschrijving in het Nederlands circa twee weken voor vertrek thuis. 

Zwaarte: 5 Sterren 

Periode: Dagelijks vertrek mogelijk tussen 1 juni - 30 september

 

De Katharen noemden zichzelf gewoon "Christenen" of "Vrienden van God". In de volksmond noemde men ze bonhommes en bonnefemmes (‘goede mannen en vrouwen’). In de dertiende eeuw trokken ze zuidwaarts om te ontsnappen aan de vervolging door de katholieke inquisitie. De GR 107, het 200 km lange pad, steekt de Pyreneeën tussen 2900m hoge toppen van noord naar zuid over. Van Foix via Montségur, naar de grens met Andorra en dan Spanje in, tot aan Berga in Catalonië. U kruist fraaie landschappen en pittoreske stadjes, zoals Bellver en Baga. U komt langs Montségur, de laatste vesting van de Katharen en Montaillou, het dorp waarvan het leven van de Katharen tot in detail is beschreven aan de hand van aantekeningen door de inquisitie door Le Roy Ladurie. Grote kans dat u marmotten en lammergieren ziet. De route is volledig gemarkeerd. De grote hoogteverschillen, gemiddeld 1120m per dag klimmen, maken dit tot een zeer pittige tocht; de zwaarste uit ons programma.


Dagschema (12 dagen/ 11 nachten/ 9 wandeldagen)

Dag 1: Aankomst in Foix en overnachting
Dag 2: Foix - Comus (16,1 km - 4u wandelen - ↑ 796m - ↓ 539m)

De dag start met een transfer naar Montségur, waarna u van Montségur naar Comus wandelt. Een pittige etappe via het uitzonderlijke Gorges de la Frau, een diepe 3 km lange kloof met steile wanden tot 400 m hoog.
Dag 3: Comus - Ascou (20,86 km - 5u30 wandelen - ↑ 921 - ↓ 1264m)

U wandelt langs Montaillou, het gehucht dat beroemd is geworden door het boek van de Franse geschiedenisprofessor Le Roy Ladurie. Hij reconstrueerde het leven van de Katharen aan de hand van de archieven van de kerkelijke rechtbank. Er is alleen nog de ruïne van het kasteel zichtbaar. Vandaag wordt u verrast door indrukwekkende kleuren.

Dag 4: Ascou - Mérens (19,98 km - 5u wandelen - ↑ 1016m - ↓ 766m)
Via het dorpje Orgeix klimt u naar de Col de Joux (1775m), waarna u afdaalt naar Mérens. Onderweg komt u waarschijnlijk de kleine, donkere paarden tegen van het Mérens-ras, welke hier vrij rondlopen.

Dag 5: Mérens - Porta (21,91 km - 6u30 wandelen - ↑ 1059m - ↓ 635m)
U loopt langs de rivier de Ariège licht omhoog naar L’ Hospitalet. Daarna klimt u naar de Col de Puymorens (1920m) en daalt u naar Porta (1600m).

Dag 6: Porta - Prullans (35,52 km - 8u30 wandelen - ↑ 1006m - ↓ 1485m)
Vandaag de pittigste dag van de reis. U klimt naar de grens met Andorra, naar de Portella Blanca (2521m), vanwaar u een schitterend uitzicht heeft op de omliggende bergen, zoals de Puigpédros (2914m). Het pad dat u volgt is, behalve door de Katharen, in de eeuwen daarna gebruikt door smokkelaars, maar ook door de Hugenoten en tijdens de Spaanse burgeroorlog. U loopt Spanje binnen.

De wandeling eindigt met een transfer (15 minuten) naar uw hotel. 

Dag 7: Rustdag in Prullans

Dag 8: Prullans - Bagà (23,21 km - 7u wandelen - ↑ 966m - ↓ 1215m)
U wandelt naar het Natuurpark Cadi-Moixero en klimt langs berghutten en door een fraai beukenbos. In het middeleeuwse stadje Bagà vindt u een fraai plein.

Dag 9: Bagà - Gósol (23,8 km - 6u wandelen - ↑ 1110m - ↓ 610m)

U klimt geleidelijk naar de Coll de Torn (1916m) en loopt in een grote boog om een van de merkwaardigste bergen van Spanje heen, de gevorkte Pedraforca. Dit is in Catalonië ook een berg voor klimmers en zij staat ook symbool voor het Catalaans nationalisme. De berg is vaak geschilderd en ook zijn er gedichten en sagen waarin betovering een rol speelt.

Dag 10: Gósol - Peguera (16,7 km - 4u30 wandelen - ↑ 916m - ↓ 704m)
U komt in het mediterrane landschap. U loopt onder de indrukwekkende rotsen van Ferrus door. Vervolgens komt u in het land van de verlaten dorpjes en vergeten mijnbouw. De stille getuigen zijn ruïnes, tunnels en afgesloten mijningangen.

Dag 11: Peguera - Berga (12,66 km - 4u wandelen - ↑ 281m - ↓ 669m)
U gaat op en neer door kleine valleien naar de kapel van Sta. Queralt. Dan is het niet ver meer naar het eindpunt in Berga. Vandaag heeft u een korte, maar intense wandeldag. 

Dag 12: Einde arrangement na het ontbijt.


Dagschema GR 107 TREKTOCHT BONHOMMES 1. Aankomt in Foix 2. Transfer naar Montségur, u wandelt naar Comus (16 km) 3. Comus-Ascou, 20,8 km 4. Ascou-Mérens, 20 km 5. Mérens-Porta, 22km 6. Porta-Prullans 35,5km 7. Rustdag 8. Prullans -Bagà, 23 km 9. Bagà-Gósol, 24 km 10. Gósol-Peguera, 17 km 11. Peguera-Berga, 12,6 km 12. Na ontbijt einde arrangement

Bereikbaarheid

Per auto: de afstand van Utrecht naar Foix bedraagt 1228 km

Vliegen: Het beste kunt u vliegen op Barcelona of eventueel Toulouse. 
Per trein: met de trein bent u ongeveer 10 tot 12 uur onderweg. 

Zwaarte van de trektocht (5 sterren) 

Een pittige en ruim 200 km lange tocht  waarbij u de Pyreneeen van het noorden naar het zuiden oversteekt en daarbij boven de 2500m komt. Het grootste hoogteverschil is 1450m klimmen op een dag. Hier en daar is het vrij steil en een paar keer moet u een riviertje zonder brug oversteken. Dat kan na een regenbui of bij het laat smelten van de sneeuw lastig zijn. 

Classificatie sterren: 1 (licht) t/m 5 sterren (zwaar).

Reisverslag schrijven

Ingezonden door: Erwin Rockx

Reis: Bonhommes
Okt. '17 - Wij vonden het pittige dagtochten maar de beloningen waren er ook naar. Mooie uitzichten, goede verblijven met aardige mensen en leuke ontmoetingen met andere reizigers. Ook ontmoetingen met koeien, schapen, paarden, gieren en zelfs bergmarmotten. We hebben zowat alle weertypen gehad, mist in Montsegur, regen in de gorge de la Frau. stralend weer in Orgeix en Prullans, ijsregen en sneeuw op de hellingen van de col du Puymorens. De bewegwijzering van de GR107 is goed maar bij mist en sneeuw biedt een GPS goede ondersteuning. Conclusie, aanrader voor sportieve hiker!

Ingezonden door: J. Pastoor

Reis: Weg van de Bonhommes
Juni '17 - Een fantastische reis!

Ingezonden door: Wouter Beekman

Reis: Weg van de Bonhommes
30.6.2016 Ik heb genoten van een mooie wandeltocht door indrukwekkende natuur. De Pyreneeën zijn een mooi gebergte en de overgang van de Franse naar de Spaanse kant is boeiend. Het was een zware tocht, vooral door de aanzienlijke hoogteverschillen. Ik liep de tocht van 18 tot 29 juni 2016 en had het geluk alleen maar mooi weer te treffen. De organisatie was prima: alle gîtes en hotels stonden voor mij klaar en waren van goede kwaliteit. In Frankrijk waren het vooral op wandelaars gerichte gîtes d'etappe, en Spanje wat meer familiehotels. Ik had ervoor gekozen zelf mijn bagage te dragen. Mijn rugzak woog ca. 10 kilo en dat was bij het stevige klimmen toch wel een behoorlijk gewicht. Als ik de tocht nog een keer zou doen, zou ik kiezen voor bagagevervoer. Dan loop je met een licht dagrugzakje. Bij de tocht bleek het een probleem te zijn om inkopen te doen voor eten overdag. In Frankrijk zijn de weinige kruideniers en bakkers allemaal gesloten. In Ascou La Forge kun je de voorafgaande avond brood in de campingwinkel bestellen. Zorg er dus voor veel bars mee te nemen. Tot slot een compliment ook voor de lokale organisatie, zorgzaam en cliënt gericht. Nadat ik een transfer gemist had omdat er geen telefonisch bereik was en de chauffeur na een uur wachten was vertrokken en ik het hele laatste traject zelf heb gelopen heeft hij me de volgende dag ter compensatie toch nog een flink eind weggebracht.