Reisadvies nodig? 085 - 00 433 50
 • Home
 • Spaanse Pyreneeën
 • Pelgrimsroute Route van de Catharen/ Bonhommes
Alle 25 foto's tonen

Pelgrimsroute Catharen/ Bonhommes

1 / 25

Katharen/Bonhommes

2 / 25

Katharen/Bonhommes

3 / 25

Katharen/Bonhommes

4 / 25

Katharen/Bonhommes

5 / 25

Katharen/Bonhommes

6 / 25

Katharen/Bonhommes

7 / 25

Katharen/Bonhommes

8 / 25

Katharen/Bonhommes

9 / 25

Katharen/Bonhommes

10 / 25

Katharen/Bonhommes

11 / 25

Katharen/Bonhommes

12 / 25

Katharen/Bonhommes

13 / 25

Katharen/Bonhommes

14 / 25

Katharen/Bonhommes

15 / 25

Katharen/Bonhommes

16 / 25

Katharen/Bonhommes

17 / 25

Katharen/Bonhommes

18 / 25

Katharen/Bonhommes

19 / 25

Katharen/Bonhommes

20 / 25

Katharen/Bonhommes

21 / 25

Katharen/Bonhommes

22 / 25

Katharen/Bonhommes

23 / 25

Katharen/Bonhommes

24 / 25

Katharen/Bonhommes

25 / 25

Katharen/Bonhommes

Zwaarte:
Duur: 12 dagen, 11 nachten, 9 wandeldagen
 • Pelgrimsreis door de Pyreneeën
 • Fraaie landschappen en pittoreske stadjes
 • Zeer pittige route met grote hoogteverschillen

De pelgrimsreis Katharenpad / Bonhommes is ontstaan doordat de Katharen in de 13e en 14e eeuw steeds weer moesten vluchten voor de vervolging door de inquisitie en Franse koningen. U volgt hun pad (GR 107) door de bergen naar het zuiden, via de grens met Andorra tot in Spanje.

Wandelvakantie Catharen/ Bonhommes inclusief bagagevervoer

De Katharen noemden zichzelf gewoon "Christenen" of "Vrienden van God". In de volksmond noemde men ze bonhommes en bonnefemmes (‘goede mannen en vrouwen’). In de dertiende eeuw trokken ze zuidwaarts om te ontsnappen aan de vervolging door de katholieke inquisitie. De GR 107, het 200 km lange pad, steekt de Pyreneeën tussen 2900m hoge toppen van noord naar zuid over. Van Foix via Montségur, naar de grens met Andorra en dan Spanje in, tot aan Berga in Catalonië. U kruist fraaie landschappen en pittoreske stadjes, zoals Bellver en Baga. U komt langs Montségur, de laatste vesting van de Katharen en Montaillou, het dorp waarvan het leven van de Katharen tot in detail is beschreven aan de hand van aantekeningen door de inquisitie door Le Roy Ladurie. Grote kans dat u marmotten en lammergieren ziet. De route is volledig gemarkeerd. De grote hoogteverschillen, gemiddeld 1120m per dag klimmen, maken dit tot een zeer pittige tocht; de zwaarste uit ons programma.

lees meerlees minder

Programma Pelgrimsroute Route van de Catharen/ Bonhommes

Aankomst in Foix

U komt aan Foix waar uw overnachting plaatsvindt.

Etappe 1: Van Foix naar Comus

16,1km4 uur796m539m

U start de dag met een transfer naar Montségur, waarna u van Montségur naar Comus wandelt. Een pittige etappe via het uitzonderlijke Gorges de la Frau, een diepe 3 km lange kloof met steile wanden tot 400 m hoog. Uw overnachting vindt plaats Comus.

Etappe 2: Van Comus naar Ascou

20,9km5,5 uur921m1264m

U wandelt langs Montaillou, het gehucht dat beroemd is geworden door het boek van de Franse geschiedenisprofessor Le Roy Ladurie. Hij reconstrueerde het leven van de Katharen aan de hand van de archieven van de kerkelijke rechtbank. Er is alleen nog de ruïne van het kasteel zichtbaar. Vandaag wordt u verrast door indrukwekkende kleuren. Uw overnachting vindt plaats in Ascou.

Etappe 3: Van Ascou naar Mérens

20km5 uur1016m766m

Via het dorpje Orgeix klimt u naar de Col de Joux, waarna u afdaalt naar Mérens. Onderweg komt u waarschijnlijk de kleine, donkere paarden tegen van het Mérens-ras, welke hier vrij rondlopen. U eindigt met wandelen in Mérens waar uw overnachting plaatsvindt.

Etappe 4: Van Mérens naar Porta

21,9km6,5 uur1059m635m

U loopt langs de rivier de Ariège licht omhoog naar L’ Hospitalet. Daarna klimt u naar de Col de Puymorens en daalt u naar Porta waar u de nacht doorbrengt.

Etappe 5: Van Porta naar Prullans

35,5km8,5 uur1006m1485m

Vandaag de pittigste dag van de reis. U klimt naar de grens met Andorra, naar de Portella Blanca, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft op de omliggende bergen, zoals de Puigpédros. Het pad dat u volgt is, behalve door de Katharen, in de eeuwen daarna gebruikt door smokkelaars, maar ook door de Hugenoten en tijdens de Spaanse burgeroorlog. U loopt Spanje binnen. Na het wandelen heeft u een transfer richting uw hotel in Prullans waar u overnacht.

Rustdag

Uw kunt vandaag een dagje uitrusten in Prullans met een prachtig uitzicht over de Cerdanya Vallei.

Etappe 6: Van Prullans naar Bagà

23,2km7 uur966m1215m

Vandaag wandelt u naar het Natuurpark Cadi-Moixero en klimt langs berghutten en door een fraai beukenbos. Uw eindbestemming voor vandaag is het middeleeuwse stadje Bagà waar u de nacht doorbrengt.

Etappe 7: Van Bagà naar Gósol

23,8km6 uur1110m610m

U klimt geleidelijk naar de Coll de Torn en loopt in een grote boog om een van de merkwaardigste bergen van Spanje heen, de gevorkte Pedraforca. Dit is in Catalonië ook een berg voor klimmers en zij staat ook symbool voor het Catalaans nationalisme. De berg is vaak geschilderd en ook zijn er gedichten en sagen waarin betovering een rol speelt. Uw wandelt door naar Gósol waar overnachting plaatsvindt.

Etappe 8: Van Gósol naar Peguera

16,7km4,5 uur916m704m

U komt in het mediterrane landschap. U loopt onder de indrukwekkende rotsen van Ferrus door. Vervolgens komt u in het land van de verlaten dorpjes en vergeten mijnbouw. De stille getuigen zijn ruïnes, tunnels en afgesloten mijningangen. De overnachting vindt plaats in Peguera.

Etappe 9: Van Peguera naar Berga

12,7km4 uur281m669m

U gaat op en neer door kleine valleien naar de kapel van Sta. Queralt. Dan is het niet ver meer naar het eindpunt in Berga waar u overnacht. Vandaag heeft u een korte, maar intense wandeldag.

Vertrekdag

Het arrangement eindigt na het ontbijt.

Bekijk het volledige programmaBekijk minder

Praktische informatie

Accommodatie: U verblijft in eenvoudige hotels en pensions of in een auberge in een 2-persoonskamer, 1 nacht verblijft u op een slaapzaal.

Routebeschrijving: U ontvangt het informatiepakket inclusief routebeschrijving in het Nederlands circa twee weken voor vertrek thuis.

GPS-tracks: Beschikbaar.

Afstand: Van Utrecht naar Foix is ongeveer 1228 km.

Wanneer: Dagelijks vertrek mogelijk tussen 1 juni en 30 september.

Bagage: Het is mogelijk bagagevervoer bij te boeken, 1 stuk bagage van maximaal 20 kg per persoon. Maak uw keuze boven de prijstabel.

za 1 jun 2024

2 personen

Vanaf p.p.

€ 1.193,00

Bekijk prijzen

Persoonlijke aandacht - na boeking nemen we altijd even contact op

Inbegrepen

 • Overnachtingen
 • Ontbijt
 • Informatiepakket
 • Hulplijn
 • Toeristenbelasting
 • Bagagevervoer indien geboekt

Niet inbegrepen

 • Lunches
 • Diners
 • Heen- en terugreis
 • Bagagevervoer
 • Verzekeringen

Algemeen

€ 25 per boeking.
€ 2,50 Calamiteitenfonds
SGR-bijdrage van € 5,00 p.p.

Dingen die je moet weten

Klimaat: Het klimaat in de bergen is tamelijk wisselvallig. De lente en herfst zijn aangenaam op zonnige dagen, maar koud bij regen of mist. De zomer is warm maar zelden heet, zodat het toch meestal aangenaam wandelweer is.
Zwaarte: Een pittige en ruim 200 kilometer lange wandeltocht, waarbij u de Pyreneeën van het noorden naar het zuiden oversteekt en daarbij boven de 2500 meter komt. Het grootste hoogteverschil is 1450 meter klimmen op één dag. Hier en daar is het vrij steil en u dient een paar keer een riviertje zonder brug over te steken. Dit kan na een regenbui of bij het laat smelten van sneeuw lastig zijn.
Overnachtingen bijboeken: Indien u wenst kunt u tijdens de reis een extra (rust)dag reserveren of aan het eind een nacht verlengen, neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Bereikbaarheid: Vliegen: Het beste kunt u vliegen op Barcelona of eventueel Toulouse. Met de trein bent u ongeveer 10 tot 12 uur onderweg.
Hond: Niet toegestaan.

Startpunt

Reviews

Kuijpers

29-08-2023

De reis zoals beschreven zeer pittig, bagagevervoer is in onze ogen dan ook een must. Maar de wandeling is wel absoluut de moeite waard. Wij zijn bijna geen andere wandelaars tegen gekomen. Wij hadden een extra 2e rustdag erbij dat was echt heel prettig. De lokale reisorganisatie zoekt actief contact aan het begin van de reis en op dagen waarop de transfer gebeld moest worden kregen we daar 's ochtends bericht over. Een prettige ervaring. De accommodaties waren allemaal goed met een paar toppers ertussen.

lees meer lees minder

Huub van Wersch

16-06-2021

Magnifieke, zeer afwisselende tocht door een gebied met een bijzondere geschiedenis en een prachtige natuur. Wij hebben de tocht in de tweede helft van juni gemaakt, dus lange dagen, veel bloemen, veel vogels en krekels, heldere lucht, mooie uitzichten en weinig medereizigers. We troffen het met het weer: op een enkele bui na veel zon, zonder dat het te heet werd. De accommodaties onderweg waren uitstekend, gastvrij, gezellig, mooi gelegen en we hebben altijd goed gegeten. Een goede conditie hadden we voor deze tocht wel nodig: er moeten vrijwel dagelijks grote hoogteverschillen overwonnen worden en er zitten behoorlijk lange etappes bij. In de praktijk maak ik vooral gebruik van de gpx-files, maar ik vond het voor het overzicht van onze tocht fijn dat ons goede kaarten beschikbaar werden gesteld.
Heen en terugreis deden we vanuit Amsterdam met de trein (was zeer goed te doen) en onze bagage droegen we zelf. Daarmee hebben we de uitstoot tijdens de vakantie tot een minimum beperkt. Vanuit Topo-Aktief en de zusterorganisatie waarmee Topo-Aktief samenwerkt (Pedratours) hebben we prima informatie en (zo nodig) ondersteuning gekregen.

lees meer lees minder

Anoniem

30-06-2019

Ik heb genoten van een mooie wandeltocht door indrukwekkende natuur. De Pyreneeën zijn een mooi gebergte en de overgang van de Franse naar de Spaanse kant is boeiend. Het was een zware tocht, vooral door de aanzienlijke hoogteverschillen.

Erwin Rockx

01-10-2017

Wij vonden het pittige dagtochten maar de beloningen waren er ook naar. Mooie uitzichten, goede verblijven met aardige mensen en leuke ontmoetingen met andere reizigers. Ook ontmoetingen met koeien, schapen, paarden, gieren en zelfs bergmarmotten. We hebben zowat alle weertypen gehad, mist in Montsegur, regen in de gorge de la Frau. stralend weer in Orgeix en Prullans, ijsregen en sneeuw op de hellingen van de col du Puymorens. De bewegwijzering van de GR107 is goed maar bij mist en sneeuw biedt een GPS goede ondersteuning. Conclusie, aanrader voor sportieve hiker!

lees meer lees minder

J. Pastoor

01-06-2017

Een fantastische reis!

Heeft u vragen?

Wij beantwoorden ze graag.

Zes redenen waarom Topo-Aktief?

 • Kies zelf uw vertrekdatum, gezelschap en tempo.
 • Meer dan 30 jaar ervaring in wandelreizen
 • Altijd persoonlijk contact en advies
 • 100% veilig reizen met SGR, CF en ANVR
 • Uitgebreid Europees aanbod aan reizen
 • Voor beginners en gevorderden