Vind de reis die bij u past:

Schluchtensteig - Reisnr: 213

wandelvakantie Duitsland, Zwarte Woud


  • Wandelvakanties
  • Wandelvakanties Schluchtensteig
  • Wandelvakanties Schluchtensteig
  • Wandelvakanties Schluchtensteig
  • Wandelvakanties Schluchtensteig
  • Wandelvakanties Schluchtensteig
  • Wandelvakanties Schluchtensteig

De Schluchtensteig voert dwars door het Naturpark Südschwarzwald. Het voert door de fraaie Wutachschlucht, over het Hochschwarzwaldplateau, u passeert de Schluchsee en de dom van St. Blasien en vervolgens daalt u door de Wehraschlucht.

Reissom 2019 (bij 2p op 2p-kamer): € 559 p.p.; € 599 p.p. (in hondvriendelijke hotels)
Inbegrepen: 7x ontbijt en 6x lunchpakket, bagagevervoer (1 stuk bagage max. 20 kg p.p.), infopakket, toeristenbelasting, met KONUS-gastenkaart van Wehr naar Stühlingen gratis per openbaar vervoer aan eind van de trektocht ( of per taxi euro 70: 1-4 personen)
Niet inbegrepen: heen- en terugreis, overige maaltijden
Hond: toegestaan  (€ 180 inclusief extra stuk bagage max. 20 kg)
Toeslag 1p-kamer: € 112  (7n)
Toeslag aankomst op zondag: € 15 p.p.
Reserveringskosten: € 25 per party: € 35 buitenland
Accommodatie: middenklasse hotels
Zwaarte: oo/ooo
Best bereikbaar: per trein of auto; Stühlingen 715 km
Taxitransfer van Wehr naar Stuhlingen: € 150  (1-4 pers.)
Routebeschrijving: Duitstalig
Periode: 1 maart - 1 nov; vertrek dagelijks (niet meer mogelijk op 24.5-10.6; 27.7-2.8; 23.8-25.8; 28.8-1.9; 28.9-4.10)
Let op: In de grote steden is een milieusticker op uw auto verplicht (bijv. te bestellen bij de ANWB)

U beleeft de rust en de stilte van het bos. U loopt langs snelstromende riviertjes met opspattend water, u geniet van sprookjesachtige uitzichtpunten en schilderachtige plaatsjes. U komt door bloemenweiden en door donkere bossen. In de verte ziet u de besneeuwde toppen van de Alpen of dichterbij de top van de Feldberg. Het langeafstandpad is rijk aan afwisseling. Zo leert u het Zwarte Woud grondig kennen.

 

Dagschema
1. Aankomst in Stühlingen
2. Stühlingen - Blumberg (19 km)
3. Blumberg – Schattenmühle (20 km)
4. Schattenmühle - Oberfischbach (19 km)
5. Oberfischbach - St. Blasien (20 km)
6. St. Blasien - Todtmoos (19 km)
7. Todtmoos - Wehr (22 km)

8. Retour met openbaar vervoer (KONUS gastenkaart) naar Stühlingen

 

Dagschema Schluchtensteig 1. Aankomst in Stühlingen 2. Stühlingen - Blumberg (19 km) 3. Blumberg – Bonndorf-Holzschlag (20 km) 4. Bonndorf-Holzschlag - Oberfischbach (18 km) 5. Oberfischbach - St. Blasien (20 km) 6. St. Blasien - Todtmoos (19 km) 7. Todtmoos - Wehr (22 km) 8. Retour met openbaar vervoer (KONUS gastenkaart) naar Stühlingen
Moeilijkheidsgraad
De wandelroute is 119 km lang en loopt in een grote halve cirkel: vanuit Stuhlingen in noordelijke richting naar het begin van de Wutachkloof, in westelijke richting door de kloof omhoog, over een plateau en door de Werrakloof in zuidelijke richting omlaag. U wandelt over smalle paden, soms een steile helling en over brede boswegen. Hier en daar loopt u over steile berghellingen waar u niet teveel last van hoogtevrees dient te hebben. De hoogteverschillen zijn gemiddeld 670m per dag. Het startpunt Stühlingen ligt op 460m, het hoogste punt waar u komt is Bildstein 1134m. Het eindpunt Wehr ligt op 360m. De gemiddelde lengte per dag is 20 km. Daarom waarderen wij de moeilijkheidsgraad met vier stippen (op een schaal van 1 = licht tot 5 = zwaar).

Accommodatie
U overnacht in goede en comfortabele hotels en Gasthöfe op basis van ontbijt en 6x lunchpakket tijdens de trektocht. Alle kamers met eigen do/wc. Neemt u uw hond mee, dan overnacht u in hondvriendelijke hotels.

Bereikbaarheid
Stühlingen ligt in Duitsland op de grens met Zwitserland, op 20 km van Schaffhausen.
Eigen vervoer: de afstand van Utrecht naar Stühlingen via Koblenz en Stuttgart bedraagt 715 km.
Trein: U reist via Keulen en Basel naar Stühlingen. Vanaf Lauchringen reist u verder met de bus naar Stühlingen. Vanaf Utrecht bent u ca. 8 – 8u30 onderweg.
Op de terugweg reist u vanaf Wehr naar Bahnhof Wehr-Brennet en dan via Basel terug naar Nederland.

De KONUS-gastenkaart ontvangt u bij uw overnachtingsadres. Met deze kaart kunt u gratis gebruik maken van het openbaar vervoer langs de Schluchtensteig. Wilt u bij aankomst uw auto parkeren in Wehr en met bus en trein naar het beginpunt terugreizen, dan geldt de Konus-gastenkaart nog niet (deze ontvangt pas in uw 1e hotel), maar geen probleem, voor dit traject betaalt u slechts ca. € 6 per persoon.
Het eindpunt Wehr ligt op 64 km van het beginpunt Stühlingen. Er rijdt 6x per dag een ‘Wanderbus’ tussen Wehr en Stühlingen. Tussen Wehr-Brennet en Lauchringen maakt u gebruik van de trein. Totale reistijd ca. 2 tot 2u30.

Reisverslag schrijven

Ingezonden door: J. v/d Drift

Reis: Schluchtensteig
Aug. '18 - Onze wandelvakantie is zeer plezierig verlopen, dit mede door uw goede informatie voorziening.

Ingezonden door: Mies Dirksen

Reis: Schluchtensteig
Wij hebben de Schluchtensteig gelopen van 29 augustus tot 5 september 2015. Het is een geweldig mooie tocht, met heel veel kloven/kloofjes. Sommige kleine kloven zijn zeer idylisch. Soms pas aan het eind van de dag, waardoor we het als een cadeautje ervaarden. De tocht is wel pittig door het vele stijgen en dalen, soms over erg smalle paden. Wandelstok/stokken kan hier fijn zijn. Maar de afstanden vallen mee, waardoor er veel tijd is om even uit te rusten of te genieten van de natuur. De hotels die bij dit arrangement horen zijn van een prima kwaliteit en de ontbijtbuffetten waren zeer goed. Wij kozen ervoor iedere dag een lunchpakket te bestellen, dit was niet duur en kon je zelf bij het ontbijt maken (onderweg is niet altijd een lunchmogelijkheid). De hotels boden over het algemeen ook een goed diner aan, zelfs voor vleeslozen, was er altijd voldoende keuze uit vis of vegetarisch. In deze tocht is de Lotenbachklamm niet opgenomen, deze ligt wel naast de route. Het is zeer de moeite waard om deze wel te lopen. Vanuit de Schattenmühle kun je een bus nemen naar de bovenkant van de Lotenbachklamm, daarna kun je deze naar beneden volgen om weer bij de Schattenmühle uit te komen. Een absolute aanrader. De hele tocht is schaduwrijk, behalve de 1e dag, daar zit in de 2e helft van de etappe een flink aantal onbeschaduwde kilometers, veelal stijgend. Wij hadden die dag 30 graden en dat was niet fijn. Maar daarna konden we beschaduwd afdalen naar Blumberg waar het terras wachtte. St. Blasiën is een mooi stadje, wij hebben genoten van de Dom, maar ook van de vele (houten) beelden die door het hele stadje staan. Het bagagevervoer was uitstekend geregeld en maakt de tocht licht! Kortom wij hebben enorm genoten van deze tocht. Nico van der Putten Mies Dirksen