"> Wandelvakanties West Highland Way - Wandelvakantie Schotland, Highlands
Vind de reis die bij u past:

West Highland Way - Reisnr: 532

Wandelvakantie Schotland, Highlands


  • Wandelvakanties
  • Bergen in de zomer

Trektocht West Highland Way in Schotland is het meest populaire wandelpad in het Verenigd Koninkrijk: Onder wisselende wolkenluchten strekken deze Schotse hooglanden zich uit. Een ruig en verlaten berggebied in Schotland dat zeer geliefd is bij wandelaars. Weidse en smalle valleien voeren tussen de vele bergen door. De hellingen zijn nu eens bedekt met uitgestrekte heidevelden, dan weer met drassige venen.


Reissom West Highland Way 2023
  2-Persoonskamer* 

 1-Persoonskamer 

samenreizend

 1-Persoonskamer 

alleenreizend

 Arrangement A 
€ 1.040
Op aanvraag
Op aanvraag
 Arrangement B
€ 1.110
Op aanvraag
Op aanvraag

 *Prijs per persoon indien u met 2 personen in een 2-persoonskamer verblijft.

Duur:

  • Arrangement A: 9 dagen/ 8 nachten/ 7 wandeldagen
  • Arrangement B: 10 dagen/ 9 nachten/ 8 wandeldagen
Type reis: Trektocht

Inbegrepen:

  • Logies en ontbijt
  • Bagagevervoer (maximaal 1 koffer van 20 kilo p.p.)
  • Engelstalige routebeschrijving
  • Informatiepakket van Topo-Aktief

Niet inbegrepen: lunches en diners, heen- en terugreis.
Extra nacht: prijs op aanvraag
Reserveringskosten:
€ 25 per boeking, € 2,50 Calamiteitenfonds en SGR-bijdrage van € 5,00 p.p.

Accommodatie: hotels en guesthouses, kamers in principe met eigen badkamer.
Zwaarte: middelzwaar. Bij variant A is één wandeldag 30 km, dus pittig
.
GPS tracks: beschikbaar.

Routebeschrijving: U ontvangt het informatiepakket met de routebeschrijving in het Engels circa twee weken voor vertrek thuis.
Openbaar vervoer: ferry naar Newcastle of vlucht naar Glasgow, trein naar Milngavie.

Periode: Vertrek dagelijks mogelijk tussen 15 april en 15 oktober

  • We raden u aan liever niet terug te reizen op zondag i.v.m. slechte aansluiting.
  • In verband met drukte (vooral mei, begin juni en zomer) vroeg boeken !!!
Beschrijving: Vanaf 1 oktober 2021 is het alleen toegestaan om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen met een paspoort (een id-kaart is dus niet meer toegestaan).

De West Highland Way in Schotland, die loopt van Glasgow naar Fort William, is het populairste lange-afstandspad in deze streek. Hier liggen enkele van de mooiste plekjes van Schotland, zoals het romantische Loch Lomond en het door bergen en water omringde Glencoe. Aan het eind van elke dag wordt u gastvrij ontvangen in een Bed & Breakfast. De West Highland Way is zo’n 154 km lang en voert van zuid naar noord langs het romantische Loch Lomond, door dalen en langs rivieren, over verdwenen spoorbanen, over de oude ‘military road’ en over veedrijverspaden. Uw wandelvakantie in Schotland eindigt aan de voet van de Ben Nevis, met 1400 m de hoogste berg van Schotland.

 

Dagschema West Highland Way - Van Milngavie naar Fort William


Arrangement A:  9 dagen/ 8 nachten/ 7 wandeldagen
Dag 1: Aankomst in Milngavie, hier verblijft u de eerste nacht.
Dag 2: Milngavie -Drymen (19 km)
            U loopt door de Stathblane vallei, tussen de Kilpatrick Hills en de Campsie Fells, u overnacht in Drymen.
Dag 3: Via Conic Hill naar Rowardennan (23 km)
            Nadat u Drymen heeft verlaten beklimt u Conic Hill met fraaie vergezichten. In Balmaha komt u bij Loch Lomond, de derde nacht overnacht u dicht bij het meer in Rowardennan.

Dag 4: Langs Loch Lomond naar Inverarnan (23 km)
            Loch Lomond is het grootste meer van Schotland, u loopt langs het meer en langs bomen met bedekte hellingen. De overnachting vindt plaats in Inverarnan.

Dag 5: Vanuit Inverarnan omhoog door Glen Falloch naar Tyndrum (21 km)
Dag 6: Van Tyndrum naar Kings House (30 km)

             Uw overnachting vindt plaats in Kings House. Afhankelijk van de beschikbaarheid in Kings House, eventueel een transfer naar Glencoe voor de overnachting.
Dag 7: Wandelen van Kings House naar Kinlochleven (15 km). 

            U loopt langs Devil’s Staircase (550 m). Wanneer u in Glencoe heeft overnacht, 's ochtends eerst een transfer naar Kings House.
Dag 8: Over de Lairigmorpas naar Fort William (23 km)
             Fort William is de hoogste berg van het Verenigd Koningrijk.
Dag 9: Na het ontbijt eindigt het arrangement.

 

Arrangement B: 10 dagen/ 9 nachten/ 8 wandeldagen

Deze reis heeft dezelfde route als Arrangement A en in totaal dezelfde wandelafstand. Maar van Tyndrum naar Kings House loopt u nu in 2 dagen met een overnachting in Inveroran/Bridge of Orchy.

Dag 1: Aankomst in Milngavie, hier verblijft u de eerste nacht.

Dag 2: Milngavie -Drymen (19 km)
            U loopt door de Stathblane vallei, tussen de Kilpatrick Hills en de Campsie Fells, u overnacht in Drymen.

Dag 3: Via Conic Hill naar Rowardennan (23 km)
            Nadat u Drymen heeft verlaten beklimt u Conic Hill met fraaie vergezichten. In Balmaha komt u bij Loch Lomond, de derde nacht overnacht u dicht bij het meer in Rowardennan.

Dag 4:  Langs Loch Lomond naar Inverarnan (23 km)
             Loch Lomond is het grootste meer van Schotland, u loopt langs het meer en langs bomen met bedekte hellingen. De overnachting vindt plaats in Inverarnan.

Dag 5: Vanuit Inverarnan omhoog door Glen Falloch naar Tyndrum (21 km)

Dag 6: Van Tyndrum naar Inveroran/ Bridge of Orchy (15 km)

Dag 7: Van Inveroran/ Bridge of Orchy naar Kings House (15 km)

            Uw overnachting vindt plaats in Kings House. Afhankelijk van de beschikbaarheid in Kings House, eventueel een transfer naar Glencoe voor de overnachting.

Dag 8: Wandelen van Kings House naar Kinlochleven (15 km)
            U loopt langs Devil’s Staircase (550 m). Wanneer u in Glencoe heeft overnacht, 's ochtends eerst een transfer naar Kings House.

Dag 9: Over de Lairigmorpas naar Fort William (23 km)
             Fort William is de hoogste berg van het Verenigd Koningrijk.

Dag 10: Na het ontbijt eindigt het arrangement.

 

Dagschema West Highland Way in Schotland A. Van Milngavie naar Fort William (9 dagen / 8 nachten / 7 wandeldagen) 1. Overnachting in Milngavie 2. Milngavie -Drymen (19 km) Door de Stathblane vallei, tussen de Kilpatrick Hills en de Campsie Fells 3. Via Conic Hill naar Rowardennan (23 km) Spoedig nadat u Drymen heeft verlaten beklimt u Conic Hill met fraaie vergezichten. In Balmaha komt u bij Loch Lomond. 4. Langs Loch Lomond naar Inverarnan (21 km) Loch Lomond is het grootste meer van Schotland en u loopt langs het meer over met bomen bedekte hellingen. 5. Omhoog door Glen Falloch naar Tyndrum (21 km) 6. Van Tyndrum naar Kings House (30 km) 7. Van Kingshouse naar Kinlochleven (15 km) 8. Over de Lairigmorpas naar Fort William (23 km) 9. Einde van het arrangement VARIANT met één overnachting meer, maar dezelfde totale wandelafstand

Accommodatie West Highland Way
Tijdens de West Highland Way slaapt u in guesthouses (bed & breakfasts) en kleine hotels op basis van logies met ontbijt. In principe boeken we kamers met eigen douche/ wc. Wegens drukte kan worden afgeweken van de standaardadressen.
Lunch en diner verzorgt u zelf. Een lunchpakket kunt u eventueel ter plekke aanschaffen (ca. £5). Dineren kunt u in lokale inn’s, pubs en restaurants. ‘Bar meals’ vanaf ca £10.  In hotels kunt u ook vaak terecht in het bijbehorende restaurant waar ook non-residents vrijwel altijd welkom zijn. U moet dan echter wel rekenen op prijzen tussen de  £25 en £50.

De West Highland Way is een hele populaire route, boek dus tijdig! 

 

Zwaarte
Een goede gezondheid en een behoorlijke conditie zijn noodzakelijk; wandelervaring is in Schotland aanbevolen. Duur van de dagetappes ca. 4 tot 8 uur per dag exclusief rustpauzes.

 

Reis naar Schotland

Vliegen: Vanuit Amsterdam naar Glasgow (frequente airlines zijn Easyjet en KLM).

Per ferry: U kunt vanaf Amsterdam per bus naar IJmuiden reizen en met de nachtboot van DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle varen en verder reizen met de trein naar Glasgow en terug.
U kunt ook met eigen auto oversteken. 

Trein Glasgow-Milngavie (heen):
In minder dan een half uur bent u in Milngavie, treinen vertrekken verschillende keren per uur vanuit Glasgow Central en Glasgow Queen street. Airport express bus of taxi van de luchthaven Glasgow naar treinstation Queen Street (ca. 20 minuten).

Terugreis Fort William - Glasgow (terug):
Er rijdt een paar keer per dag een trein van Fort William naar Glasgow, over een zeer fraai traject. In weekend (met name de zondag) rijden er zeer beperkt treinen. De reistijd is ca. 3 uur 45 min. 

Ook rijden er bussen van Fort William naar Glasgow.

Het weer in Schotland
Schotland heeft heel veranderlijk weer, beïnvloed door de hoge en lage drukgebieden vanuit de Atlantische oceaan. De dag kan beginnen met een helder zonnig weer, en eindigen met een natte en winderige namiddag. De westkust is daarbij natter dan de rest van Schotland. In de winter is er een heel mild klimaat, vooral door de warme golfstroom. In de zomer zijn er veel zonnige dagen; het kan er flink warm zijn en zelden echt koud. De beste tijd is het late voorjaar en de vroege herfst. Maar zoals overal in Groot-Brittannië, is er geen garantie te geven op mooi weer. Neem als voorzorgsmaatregel daarom altijd regenkleding en eventueel een paraplu mee.


Reisverslag schrijven

Ingezonden door: D. Vandycke

Reis: West Highland Way
sept '19: Het was een super ervaring, valt moeilijk te beschrijven hoe mooi de natuur ter plaatse is. Misschien wat éénzijdig van maaltijden. Veel vettig voedsel met altijd frieten erbij. Accomodaties waren goed met uitzondering van jeugdhotel (antw: alle andere accommodaties waren volgeboekt). Ook jammer dat er een overboeking was waardoor we 2x in Tyndrum hebben moeten logeren. Anders heel tevreden!

Ingezonden door: Frans van den Boorn

Reis: West Highland Way
Juli '19 - Een super wandeling als je gewoon neemt hoe het komt: regenbroek aan/uit; trui lange mouw aan/uit, zonnebril op/af, rotsige paden. Maar daar krijg je dagelijks zeer veel voor terug: meren, kabbelende beekjes, bergen, stilte en fantastische luchten. Een individuele reis waarbij je onderweg wandelaars van vele nationaliteiten ontmoet of je minimaal groeten. Het contact maken ligt aan jezelf. Met een zelfde aantal Nederlandse kilometers in de benen als vooroefening, wandelstokken en de juiste kleding voor alle weersomstandigheden ben je er met deze 8 daagse wandeling helemaal uit en zonder blaren en blessures. Natuurlijk is er verschil in beschikbaarheid en kwaliteit van guesthouses en hotels onderweg, maar na een intensieve dag is het wel super belangrijk om een goede B&B te hebben. Wij hadden er een aantal toplocaties bij. Bagagevervoer was super geregeld en ook persoonsvervoer toen er op 1 lokatie geen accommodatie beschikbaar was.

Ingezonden door: Guus Stolk

Reis: West Highland Way
Okt. '18 - We vonden het een prachtige tocht. Schitterende landschappen en prima begaanbare paden. We hebben 2 echte regendagen gehad en dan maak je wel wat lastiger situaties mee; soms leek het pad wel een soort beek waar je doorheen moest ploeteren. Maar het was nooit ondoenlijk. Van te voren kregen we uit de meegeleverde gids 'The West Highland Way' de indruk dat het een gevaarlijke en zware tocht zou worden maar dat bleek een wat overdreven voorstelling van zaken. Ook doordat het pad steeds prima wordt bewegwijzerd, is het zeker geen erg zware tocht. We hebben er van genoten!!

Ingezonden door: Nia en Jac

Reis: West Highland Way
Aug. '18 - Op de West Highland Way verloopt door een onherbergzaam gebied, maar je loopt nooit alleen. Zeker in de zomermaanden ontmoet je gelijkgezinden die de fraaie en ferme tocht over heuvels en door moerassige streken aanvaard hebben. Zulke ontmoetingen bieden altijd gelegenheid om de ervaringen uit te wisselen. Op onze trektocht ontmoetten wij Zuid-Afrikanen en Fransen die we ’s avonds weer tegenkwamen in het plaatselijke restaurant of de Inn. Misschien gaan we bij hen nog wel op bezoek. Het is een prachtig land en we hebben genoten Groetjes Nia en Jac

Ingezonden door: Henk Brink

Reis: West Highland Way
Okt. '17 - Het was een fijne wandelreis. Overnachtingen/bagagevervoer was prima geregeld.

Ingezonden door: Nelleke en Tiny

Reis: WHW
Augustus 2016 - Wij hebben een geweldige vakantie gehad. Prima verzorgd! Veel onderkomens waren prachtig! Gelukkig weinig last van muggen. Soms wat regen, maar goed te doen. Wij vonden de lunchpakketten wat aan de prijzige kant.