Vind de reis die bij u past:

Skye - Reisnr: 535

wandelvakantie Schotland, Diverse eilanden


  • Eilanden / Kustwandelingen
  • Eilanden / Kustwandelingen Skye
  • Eilanden / Kustwandelingen Skye
  • Eilanden / Kustwandelingen Skye
  • Eilanden / Kustwandelingen Skye
  • Eilanden / Kustwandelingen Skye
  • Eilanden / Kustwandelingen Skye

Het eiland Skye in Schotland is een paradijs voor wandelvakanties. U heeft op dit romantische eiland, met rustige stranden, afgelegen kliffen en verlaten dorpjes, een onvergetelijke ervaring.U wandelt door het hart van de Cuillin bergen en bent nooit verder dan 8 km van de zee verwijderd.

Reissom 2018 (bij 2p)€ 560 p.p.
Inbegrepen: 6n logies, ontbijt, buspas op Skye, bagagevervoer, Engelstalig Infopakket
Niet inbegrepen: lunches en diners
Verlenging: 3n Mallaig, bootovertocht, 6n Skye: € 795 p.p. (9n)
Reserveringskosten: € 20 per party
Accommodaties: vanuit 2 resp. 3 guesthouses / B&B's
Zwaarte: ooo matig zware wandelingen
Wandeldagen: 5
Best bereikbaar: vlucht Inverness, Glasgow; bus via de brug bij Kyle of Lochalsh (6 uur, snelst) of trein naar Mallaig, ferry naar Armadale, bus naar Broadford
Periode: 9 april - 30 sept; vertrek dagelijks

U verblijft op twee plekken, Broadford en Portree. U heeft elke dag de keuze uit lichte tot zwaardere wandelingen. Vanuit Broadford kunt u over het schiereiland wandelen aan de voet van de steile Cuillin bergen. U heeft zelfs de keuze om ’s ochtends te beginnen met een boottocht naar een zeehonden kolonie en Loch Coruisk waarna u over het land terugwandelt. Vanuit Portree kunt u de gedraaide rotsen van Storr en Quiraing bezoeken en over de bergkam wandelen. Een buskaart is inbegrepen.

 


 

Dagschema (voorstel, er zijn andere varianten mogelijk)
1. Aankomst in Broadford (3n)
2. Suisnish en Boreraig (18 km)
Kustwandeling met kliffen, stranden en 2 verlaten dorpjes. Uitzicht op het Cuillingebergte
3. Skye Coast to Coast (13 km). Optie: naar de start van de wandeling per boot via de zeehondenkolonie.
Van Loch Coruisk naar Skigachan door het hart van de Cuillin Bergen.
4. De sprookjesmeren (20 km)
Van Sligachan naar het hart van Cuillin; afdaling via meertjes en watervallen. Naar Portree (3n)
5. De Quiraing (9 km). Na transfer per bus (heen en terug):
Naar de fantastische rotsformaties in het noorden van Skye. U komt langs rotsen met namen als ‘de gevangenis’, de naald’ en ‘de tafel’.
6. ‘De oude Man van Storr’ (naar keus 5 tot 10 km) Wandeling over de Trotternish kam naar fantastische rotsformaties en bergtoppen.
7. Vertrek
Dagschema Skye (voorstel, er zijn andere varianten mogelijk) 1. Aankomst in Broadford (3n) 2. Suisnish en Boreraig (18 km) Kustwandeling met kliffen, stranden en 2 verlaten dorpjes. Uitzicht op het Cuillingebergte 3. Skye Coast to Coast (13 km). Optie: naar de start van de wandeling per boot via de zeehondenkolonie. Van Loch Coruisk naar Skigachan door het hart van de Cuillin Bergen. 4. De sprookjesmeren (20 km) Van Sligachan naar het hart van Cuillin; afdaling via meertjes en watervallen. Naar Portree (3n) 5. De Quiraing (9 km). Na transfer per bus (heen en terug): Naar de fantastische rotsformaties in het noorden van Skye. U komt langs rotsen met namen als ‘de gevangenis’, de naald’ en ‘de tafel’. 6. ‘De oude Man van Storr’ (naar keus 5 tot 10 km) Wandeling over de Trotternish kam naar fantastische rotsformaties en bergtoppen. 7. Vertrek

 

Wandelen in Schotland
* U loopt de tocht individueel aan de hand van een Engelstalige routebeschrijving.
* De bagage wordt voor u vervoerd
* De prijs is gebaseerd op een arrangement voor 2 personen. Er is een extra toeslag voor 1 pers. kamers. Het minimum aantal deelnemers is 2.
* U kunt de dag van vertrek zelf kiezen.
* Het vervoer naar en van het startpunt resp. eindpunt is niet bij de prijs inbegrepen.
* U kunt ook de vlucht of ferry via ons boeken.
U kunt vervolgens met de trein of bus / ferry naar Broadford reizen.

 

Verlengingsmogelijkheden
In alle gevallen hebben we extra wandelingen beschikbaar.U kunt dit arrangement verlengen met 3 nachten in Morar bij Mallaig aan de rand van Lake Morar, of op het schiereiland Knoydart, alleen bereikbaar te voet of per boot. Ook een bezoek aan de eilanden Eigg (3n) en Rum (3n) ten zuiden van Skye is mogelijk. Knoydart, Eigg en Rum zijn bereikbaar per veerboot vanuit Mallaig, maar niet alle dagen. Ook vaart de veerboot niet bij slecht weer. De boot naar Rum vanuit Mallaig gaat op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag.

 

Morar bij Mallaig (Schotse vasteland).
In Mallaig vertrekt de veerboot naar Armadale op Skye. Het ligt aan het eind van de spoorlijn uit Fort William.
Hier kunt u uw verblijf met 3 nachten verlengen waarbij u de keus heeft uit een viertal wandelingen, vrijwel steeds met uitzicht op Skye:
1. North Loch Morar (17 km), langs de noordkant van het diepste meer van Schotland. Via Loch Nevis naar het strand waar u de boot naar Mallaig terug kunt nemen. 2. Prince Charlie’s wandeling (17 km). Na een korte treinrit, wandeling langs de zuidzijde van Loch Morar. Per boot (waarneming van zeearenden) en auto terug naar Mallaig. 3. Loch an Nostarie (14 km) met uitzichten op de eilanden Rum, Eigg en Skye. 4. Wandelen over het strand waarbij u een rijk vogelleven ziet.

 

Het eiland Eigg 

Eigg heeft een bewogen geschiedenis, die al begint met boerderijen in de bronstijd. Het werd bezet door Vikingen en bij een vete tussen clans werd in de 16de eeuw de hele bevolking uitgemoord.
In 1997 werd het eiland door de 70 bewoners gekocht van de voormalige eigenaar. Zij proberen nu van het toerisme een belangrijke inkomstenbron te maken.
Er zijn geen hotels en restaurants op het eiland; u overnacht en gebruikt de maaltijden bij een bewoner in een informele atmosfeer.
Er zijn 3 wandelingen uitgezet: 1. De Sgurr of Eigg (12 km), naar het hoogste punt. 2. Beinn Bhuidhe Walk (13 km), naar een plateau aan 3 kanten omringd door steile wanden. 3. De Massacre en Cathedral Caves (7 km), naar de plek waar de bevolking in de 16de eeuw werd geslachtofferd.
 

Het eiland Rum
Rum heeft een sterk bergachtig karakter met als hoogste berg de Askival (812m) en is in zijn geheel een National Nature Reserve en telt slechts 25 inwoners. Op Rum lopen herten rond die u vrij dicht kunt benaderen omdat ze nooit zijn opgejaagd voor een selectieronde. Ook ziet u met een beetje geluk zeearenden en arenden. Op het eiland lopen ook pony’s en wilde geiten rond.
U verblijft in mooie B&B (3n), de enige op Rum.
Er zijn 3 wandelingen uitgezet: 1. Bloodstone Hill (24 km). Via een ponypad naar de top van de berg 2. Kilmory Walk (21 km). Naar een strand in de buurt waarvan u meestal een kudde herten dicht kunt benaderen. 3. Harris Walk (23 km). Door een maanachtig landschap aan de voet van de Cuillin of Rum.


Verlenging Rum en Eigg, 6 x logies (3n Rum en 3n Eigg), ontbijt, diner en lunchpakket: € 750 p.p. (bij 2p)

Accommodatie
U slaapt in guesthouses (Bed & Breakfast) op basis van logies met ontbijt. Waar mogelijk proberen we kamers met eigen do / wc te reserveren. Maar wegens de drukte moet vaak naar andere adressen dan de standaardadressen worden uitgeweken. Lunch en diner verzorgt u zelf. Een lunchpakket kunt u eventueel ter plekke aanschaffen (ca. £5). Dineren kunt u in locale inn’s, pubs en restaurants. ‘Bar meals’ vanaf ca £10.
In hotels kunt u ook vaak terecht in het bijbehorende restaurant waar ook non-residents vrijwel altijd welkom zijn. U moet dan echter wel rekenen op prijzen tussen de £25 en £50.

 

Zwaarte
Een goede gezondheid en een behoorlijke conditie zijn noodzakelijk; wandelervaring is aanbevolen. Duur van de dagetappes ca. 3 tot 6 uur per dag exclusief rustpauzes.

 

Reis naar Schotland
Opgelet: op zondag rijden er nauwelijks bussen en minder treinen en vaart geen ferry naar Skye.
Beneden genoemde tijden gelden onder voorbehoud van wijziging. 

Topo-Aktief biedt wandelen in Schotland op het eiland Skye

Per vliegtuig:
Het handigst vliegt u (bijv. met KLM) naar Glasgow.
Transavia vliegt naar Glasgow-Prestwick (40 km van Glasgow) vanuit Amsterdam, RyanAir vliegt vanuit Weeze / Niederrhein naar Glasgow-Prestwick.
KLM en EasyJet vliegen naar Edinburgh.

Per ferry:
U kunt vanaf Amsterdam per bus naar IJmuiden reizen en met de nachtboot van DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle varen en verder reizen met de trein naar Glasgow en terug. U kunt ook met eigen auto oversteken.

Vanuit Glasgow
Vanuit Glasgow zijn er 2 manieren om verder naar Skye te rijden:
Per bus van Scottish Citylinks (3x p.d.) via de brug bij Kyle of Lochalsh. Reisduur vanaf Glasgow naar Broadford ca. 6 uur 30. (Winter 2009 Glasgow V. 07.00 ; V. 10u00 en V. 15u00.
Per trein naar Mallaig, per ferry naar Armadale op Sky en aansluitende bus naar Broadford. Reisduur vanaf Glasgow (mede door wachttijd in Mallaig ca. 2 uur) ca. 8 uur30.
Trein vanuit Glasgow naar Morar / Mallaig
Er gaat 3x per dag een trein vanuit Glasgow via Fort William naar Mallaig, reisduur ca. 5 u 30 min.Vertrek om 08u21, 12u21 en 18u21 vanaf Glasgow Queen Street Station. Het station Morar is het één na laatste vóór Mallaig.
Ferry vanaf Mallaig naar Skye (gebruikt u niet als u met de Citylink-bus naar Skye rijdt)
De ferry gaat in de zomer tot 8 x per dag van Mallaig naar Armadale op Skye. Op zondag 4 x. Vaartijd ca. 30 min.Vertrektijden (zomer 2009) in aansluiting op de trein van 08u21 uit Glasgow QStreet: 13u45.
Aansluitend aan de ferry rijdt een bus naar Broadford en Portree op Skye.

Ferry vanaf Mallaig naar Eigg en Rum
De ferry gaat in de zomer tot 3 x per week van Mallaig naar Eigg (vaartijd 1u15), en 3x per week naar Rum (vaartijd van 1u20 –direct- tot 2u30 –via Eigg). Vertrektijden op aanvraag.

Terugreis Skye - Glasgow
U kunt per bus van Citylink terug uit Portree of per bus en ferry en vervolgens per trein vanuit Mallaig. Deze laatste mogelijkheid is de logische optie indien u verlengt in Mallaig of Morar. Er rijdt 2 x per dag een trein via Fort William naar Glasgow, over een zeer fraai traject. De reistijd is ca. 5 uur 35 min. Ma - vr. Mallaig V. 10u10 en 16u05. Vertrek uit Morar enkele minuten later.
Ook zijn er bussen van Fort William naar Glasgow.

 

Het weer
Schotland heeft heel veranderlijk weer, beïnvloed door de hoge en lage drukgebieden vanuit de Atlantische oceaan. De dag kan beginnen met een helder zonnig weer, en eindigen met een natte en winderige namiddag. De westkust is daarbij natter dan de rest van Schotland. In de winter is er een heel mild klimaat, vooral door de warme golfstroom. In de zomer zijn er veel zonnige dagen; het kan er flink warm zijn en zelden echt koud. De beste tijd is mei en juni en september. Maar zoals overal in Groot-Brittannië, is er geen garantie te geven op mooi weer. Neem als voorzorgsmaatregel daarom altijd regenkleding of een paraplu mee.

Reisverslag schrijven

Ingezonden door: Ralph Rozema

Reis: Skye
Juli '17 - Dit is een fantastische wandelreis. De landschappen op Skye zijn indrukwekkend met grootse vergezichten over het water, de bergen van de Cuillin-keten en grillige rotsformaties. Het licht op Skye is uitzonderlijk. Bijzonder is ook dat je in de bergen loopt en tegelijkertijd bijna altijd de zee ziet. Goede accommodaties. Het SYHA hostel in Broadford heeft ruime gemeenschappelijke ruimten, medewerkers gaven suggesties voor de tochten. Ook prima B&B in Portree.

Ingezonden door: A. de Roeck

Reis: Skye
Juni 2016 - Onze wandelvakantie op Skye en Mallaig was zeer geslaagd. Prachtige wandelingen met verschillende mogelijkheden. Ruige en mooie natuur, met kliffen, rotsformaties en Lochs en moors. Wij hebben erg geboft met voordurend zonnig weer (juni). Het busvervoer was wat uitzoeken maar het werkt wel; de bussen rijden weinig maar op tijd. Treinreis van Mallaig via Fort William naar Glasgow is een aanrader.

Ingezonden door: C.J. Elsinga

Reis: Skye
Prachtige natuur. Schitterende wandelingen. Gastvrije ontvangst en goede accommodaties. De wandelingen waren door het slechte weer (sneeuw!) niet altijd uit te voeren. Voor sommige wandelingen is zeer goede conditie, wandelervaring vereist. Wij hadden eigen vervoer maar zonder dat was het arrangement op Skye niet goed uit te voeren. Bussen rijden zeer onregelmatig en komen lang niet overal.