Vind de reis die bij u past:

Wandelvakantie Costa Brava Emporda - Reisnr: 407

wandelvakantie Spanje, Catalonie


  • Wandelvakanties
  • Eilanden / Kustwandelingen
  • Eilanden / Kustwandelingen Wandelvakantie Costa Brava Emporda
  • Eilanden / Kustwandelingen Wandelvakantie Costa Brava Emporda
  • Eilanden / Kustwandelingen Wandelvakantie Costa Brava Emporda
  • Eilanden / Kustwandelingen Wandelvakantie Costa Brava Emporda
  • Eilanden / Kustwandelingen Wandelvakantie Costa Brava Emporda
  • Eilanden / Kustwandelingen Wandelvakantie Costa Brava Emporda

Dit prachtig wandelgebied, de Alt Emporda, ligt ten noorden van de drukst bezochte plaatsen aan de Costa Brava. Zuidelijk hiervan ligt Baix Emporda. Hier loopt het smokkelaarspad dat werd gebruikt om uit te kijken naar piraten en dat langs de zee veel aardige doorkijkjes telt.

Reissom Costa Brava Emporda 2019 p.p. (bij 2p):
A. Alt Emporda (LO) € 615    B. Baix Emporda (LO) € 650
A + B (LO) € 1185

Inbegrepen: transfer van vliegveld Girona of Barcelona naar startpunt wandelarrangement, welkomstbespreking, 2p-kamer op basis van A 6x, B 7x, (A+B) 12x ontbijt, bagagevervoer, infopakket (kaarten, GPS)
Niet inbegrepen: transfer op dag 4 (€ 10 p.p.), toeristenbelasting, overige maaltijden, transfer terug naar de luchthaven

Toeslag hoogseizoen (juni en sept): A. € 100; B € 125; (A+B) € 225 p.p. 

Toeslag diner:  A. € 180; B € 210; (A+B) € 390 p.p.
Reserveringskosten: € 25 per boeking
Toeslag 1p-kamer: A € 195 (LS) € 300 (HS); B € 227 (LS) € 357 (HS); A + B € 407 (LS) € 552 (HS);
Toeslag solo-reiziger: A € 80; B € 95; C € 180
Accommodatie: goede ***hotels, ** hotels of vergelijkbaar, 2 pk/do/wc
Zwaarte: matig zware wandelingen ; A 18 km per dag, B 16 km per dag.
Taxitransfer: Sant Pere Pescador - Girona luchthaven € 80; Sant Feliu - Girona luchthaven € 75.  (1 tot 4p)
Sant Pere Pescador - Barcelona luchthaven € 195; Sant Feliu - Barcelona luchthaven € 210.  (1 tot 4p)
Afstand: Utrecht – Girona 1470 km
Openbaar vervoer: vlucht Girona
Periode:   laagseizoen: 1 maart - 31 mei en 1 okt – 1 nov;
                  hoogseizoen: 1-30 juni, 15 sept – 1 okt; vertrek dagelijks

Wandelen langs de Catalaanse kust / Costa Brava Emporda:

De wandelroute door Costa Brava Emporda, volgt allereerst de GR 11 vanuit Vilamaniscle naar de vuurtoren Cap de Creus (het Nationaal Park Cap de Creus).  De route loopt vervolgens langs het 'huis'museum van Dali in Port Lligat, en  via Roses en het Natuurpark Aiguamolls, een groot moerasgebied met vele vogelsoorten, eindigend in Sant Pere Pescador.

 

Dit gebied ligt ten zuiden van de grens met Frankrijk en ten noorden van het drukste gedeelte van de Costa Brava met badplaatsen als Tossa en Lloret de Mar. Waar echter de kust het meest woest is, waar rotsen idyllische kleine baaitjes omsluiten, hebben de meeste plaatsjes hun oude karakter redelijk weten te behouden, al worden hier ook hoge hotels gebouwd. Het mooiste gedeelte van de Costa Brava ligt hier.

Deel A: de wandeling leidt door een uitzonderlijk mooi gebied en tevens ontdekt u de geschiedenis en de manier van leven van de kunstenaars die verliefd werden op dit landschap, zoals Picasso, Dalí, Matisse en vele anderen. Ook de overweldigend Spaanse atmosfeer nodigt uit deze regio te verkennen.

Deel B: de Cami de Ronda biedt toegang tot baaien waar vroeger schipbreuk werd geleden, waar men uitkeek naar piraten die de kust afstroopten. Nu kunt u rustig genieten en verborgen baaien ontdekken.


A. ALT EMPORDA, van VILAMANISCLE naar SANT PERE PESCADOR (7d/6n/5w)
Dag 1. Llançà
U wordt op de luchthaven (Barcelona of Girona) opgehaald en naar het hotel van Llançà gebracht. Ontvangst door een plaatselijke gids die u voorziet van kaarten en GPS-tracks en toelichting geeft bij de afzonderlijke trajecten.
Dag 2. Portbou - Llançà (12 km)
Transfer van Llançà naar Portbou. U volgt de GR-92 (GR loopt door Catalonië naar Valencia), afwisselend langs de kust en de bergen met uitzicht op zee. Alvorens aan te komen in Colera  loop je door de wijnvelden van La Pineda van de wijnmakerij Hugas del Battle. Daarna gaat de route via Garbet strand en Cabo de Ras naar Llançà.
Overnachting in ** hotel in Llançà.
Dag 3. Llançà - Port de la Selva (13 km)
U volgt weer de GR11, passeert het klooster van Sant Pere de Rodes (520m). Dit adembenemend monument heeft zijn oorsprong in 878, hoewel de definitieve bouw dateert uit de 11deen 13de eeuw, toen het een pelgrims centrum werd. Eenmaal boven gekomen is het raadzaam om ook naar het kasteel San Salvador de Verdera (671m) te klimmen. U daalt naar het Cap de Creus N.P. Overnachting in *** hotel aan de baai van El Port de la Selva.
Dag 4. Port de la Selva - Cadaques (23 of met transfer 14 km) *
Naar keus: transfer van Port de la Selva naar de vuurtoren van Cap de Creus (€ 10 p.p. ter plekke betalen) of er naar toe lopen. U passeert Cap de Creus, een magische plek waar de Pyreneeën “eindigen”. Hier staat vaak de wind uit zee, de "Tramontana", waardoor de omgeving van de kaap op een maanlandschap lijkt. Aankomst te Port Lligat langs een schilderachtige maritiem pad omgeven door oude “droge steen” muren (zonder specie). U passeert nabij het Dalimuseum, waarna u daalt naar Cadaqués. In het verleden was Cadaqués afhankelijk van de visserij en de wijnbouw. In het begin van de 20e eeuw vestigden een aantal bekende Spaanse kunstenaars zich in het pittoreske dorpje, zoals Federico Garcia Lorca, Pablo Picasso en Joan Miró. De surrealistische kunstenaar Salvador Dali had een villa in Port Lligat, nu een museum. Overnachting in *** hotel.

Dag 5. Cadaqués - Roses (20 km)

Dag van contrasten. U volgt een pad door het stille zuidelijk deel van het N.P. naar Cala Montjoi en vervolgens een deel van het Cami de Ronda (smokkelaarspad). Langs grotten en populaire stranden bereikt u Roses. Overnachting in *** hotel.
Dag 6. Roses - Sant Pere Pescador (21 km)
De wandeling voert door Empuriabrava, een stadje aangelegd voor het toerisme waar men dankzij de vele kanalen (totaal 30 km lang) bij de eigen woning met een boot kan aanleggen. U volgt de GR 92 naar Aiguamolls de l’Emporda, een waterrijk gebied waar veel vogels nestelen.
Aankomst in hotel in San Pere Pescador
Dag 7. Einde arrangement of voortzetting met traject B


B. BAIX EMPORDA, van SANT PERE PESCADOR naar SANT FELIU DE GUÍXOLS (8d/7n/6w)


Dag 1. Aankomst in het vissersdorp Sant Pere Pescador

Als u vroeg bent kunt u een bezoek brengen aan het strand. Ontvangst door een plaatselijke gids die u voorziet van kaarten en GPS-tracks en toelichting geeft bij de afzonderlijke trajecten.
Dag 2 (als u ook traject A heeft gedaan, dag 7). Sant Pere Pescador - L' Escala (15km)
U wandelt over het strand en vervolgens over de GR92 iets verder van de kust langs een riviertje en kanaaltjes van Aiguamolls N.P. U komt vervolgens langs de opgravingen van Empuries aan de kust, met ruïnes van een grote Griekse en Romeinse nederzetting. 
Aankomst in een *** hotel ten oosten van L’Esala aan een baai gelegen.
Dag 3 (dag 8) L'Escala - Torroella de Montgrí (21km)
U volgt de kust tot Punta Ventosa. Dan loopt u via de GR92 door het massief van Montgri het binnenland in naar het kasteel van Montgri. Hier heeft u een fraai uitzicht op de Pyreneeën, de Empordavlakte en de Middellandse zee. U daalt naar Torroella.  Overnachting in ** hostal.
Dag 4 (dag 9). Torroella de Montgrí – Begur (18km)
U wandelt langs de rivier Ter naar de kust en heeft uitzicht op de kleine Medes eilanden. U wandelt langs het strand naar Sa Riera waarna u naar het hotel in het middeleeuwse stadje Begur klimt.
Begur is bekend om zijn middeleeuws kasteel, de verdedigingstorens uit de 16e eeuw tegen piraten, de gotische kerk en de 19e eeuwse “Indianenhuizen” (dwz gebouwd door teruggekeerde kolonialen).
Dag 5 (dag 10). Begur - Calella de Palafrugell (14km)
Het pad voert door mediterraan bos, kruist kleine ongerepte baaien en biedt een adembenemend uitzicht op de Middellandse Zee. U passeert enkele charmante dorpen zoals Tamariu, Llafranc of het vissersdorp Calella de Palafrugell. 
Overnachting in *** hotel in Calella de Palafrugell.
Dag 6 (dag 11). Calella de Palafrugell - Palamós (12km)
Dit is een van de meest spectaculaire trajecten waarbij u kleine baaien en ongerept strand passeert. U wandelt door mediterrane bossen met dennen, eiken en olijfbomen. U eindigt in Palamós, met een vissershaven die nog steeds in gebruik is, een vismarkt voor professionele inkopers en een interessant Visserijmuseum.  Overnachting in *** hotel in Palamós.
Dag 7 (dag 12). Palamós - Sant Feliu de Guíxols (14km)
De laatste dag volgt u het “Cami de Ronda” kustpad. U passeert zand- en steenstrand, kleine tunnels uitgehakt in de rotsen. De wandeling eindigt in Sant Feliu deGuíxols.  Overnachting in *** hotel.
Dag 8 (dag 13).  Na ontbijt einde van het arrangement.  

 

Dagschema: Wandelvakantie Costa Brava Emporda A. Alt Emporda, van Vilamaniscle naar Sant Pere Pesacador 1. Na transfer van de luchthaven, overnachting in Llançà 2. Transfer naar Portbou.Portbou-Llançà (12 km) 3. Llançà - Port de la Selva (13 km) 4. Port de la Selva - Cadaques (23 of 14 km) * 5. Cadaqués - Roses (20 km) 6. Roses - Sant Pere Pescador (21 km) 7. Sant Pere Pescador. Vertrek of verlenging B. Baix Emporda, van Sant Pere Pescador naar Sant Feliu de Guixols 1. Sant Pere Pescador 2. (of 7) Sant Pere Pescador-L'Escala (15km) 3. (of 8) L'Escala-Torroella de Montgrí (21km) 4. (of 9) Torroella de Montgrí – Begur (18km) 5. (of 10) Begur-Calella de Palafrugell (14km) 6. (of 11) Calella de Palafrugell-Palamós (12km) 7. (of 12) Palamós-Sant Feliu de Guíxols (14km) 8. (of 13) Sant Feliu de Guíxols. Vertrek

Zwaarte van de trektocht **
De wandelingen langs de Catalaanse kust variëren van 12 tot 23 km per dag, waarbij de langste wandeling kan worden ingekort tot 14 km met behulp van een transfer (zonder extra kosten).
De wandelingen voeren langs een rotsachtige kust met relatief geringe hoogteverschillen, behalve de wandeling op dag A3 waar u naar het klooster tot 520m klimt en eventueel door kunt klimmen naar het kasteel (671m). Gemiddeld klimt u tot ca. 200m per dag. Het pad voert hier en daar over rotsen, een enkele keer over het strand en soms moet u trappen nemen.


De accommodaties aan de Catalaanse Kust
U verblijft in goede** en ***hotels of een hotel zonder classificatie maar wel vergelijkbaar met een ** hotel. Hotels kunnen worden gewijzigd, afhankelijk van de beschikbaarheid.  Alle hotels beschikken over een goede keuken en hebben hun eigen karakter.
A. Alt Emporda
Vilamaniscle, Hotel Mas Vivent (charmehotel), www.masvivent.com
Llançà, Hotel La Goleta **, www.hotellagoleta.com
Port de la Selva, Hostal La Tina **, www.hostallatina.cat
Cadaqués, Hotel Tramuntana  **, www.hotel-tramuntana-cadaques.com
Roses, Hotel Carmen ***, www.hotelcarmen.es
Sant Pere Pescador,Hotel Mas del Joncar (charmehotel), www.masdeljoncar.com
B. Baix Emporda
Sant Pere Pescador, Hotel Mas del Joncar (charmehotel), www.masdeljoncar.com
L'Escala, Hotel L'Escala Centre ***, www.hotelescalacentre.com
Torroella de Montgrí,  Hostal Mitja **, www.fondamitja.com
Begur,Hotel Cluc (charmehotel), www.cluc.cat
Calella de Palafrugell, Hotel Sant Roc ***, www.hotelsantroc.com groot terras met uitzicht op kust
Palamós, Hotel Trias ***, www.grupandilana.com
Sant Feliu de Guíxols, Hotel Sant Pol ***,www.hotelsantpol.com

Beste reistijd

Catalonië kent een mediterraan klimaat met hete en droge zomers, zachte en regenrijke winters.
Het voor- en najaar zijn het meest geschikt voor wandelingen.


Reis naar Costa Brava
Met auto: de afstand van Utrecht naar Girona bedraagt 1470 km. U heeft een transfer naar het startpunt van de wandeling. Vanaf het eindpunt kunt u makkelijk naar Figueres of Girona terugkeren.
Vliegen: de dichtstbijzijnde luchthaven is Girona.
Per trein: met Thalys en/of TGV door Frankrijk naar Girona (Reistijd ca. 13 uur) 

 

Verlenging
U kunt verlengen met een verblijf tijdens de trektocht of in Girona.

 

Reisverslag schrijven

Ingezonden door: B. de Hart

Reis: Costa Brava Emporda
Juli '19 - In één woord 'n geweldige wandelvakantie! Verrassend mooie hotels met soms heel erg luxe eten. Het hotel in Villamaniscle én in Sant Pere Pescador waren zéér goed; heel erg lieve mensen, heel mooie kamers én terrassen/buiten/tuin! Heel erg lekker gegeten: uitstekende koks met veel liefde voor het vak. Onze gids Wouter heeft ons zeer goed ontvangen en zelfs mijn schoenen die ik in 't hotel vergeten was, nagebracht. Heel erg leuk gehad!

Ingezonden door: Ine Sinnige

Reis: Costa Brava
Mei '19 - Wij hebben een heel fijne vakantie gehad en alles was goed geregeld. Ook dank aan Wouter voor de uitgebreide briefing en de info en kaarten. Goede hotels en over het algemeen heel lekkere ontbijtjes.

Ingezonden door: Deley

Reis: Catalonië - Emporda
Mei '18 - Bijzondere en afwisselende wandeltocht met mooie landschappen. Wel tamelijk pittig met veel klimmen en klauteren.