Vind de reis die bij u past:

Reisverslag schrijven

Ingezonden door: Direks

Reis: Franciscusroute: La Verna-Assisi
sept 2019: Alles was goed geregeld. Mooie natuur, er waren soms pittige stukken bij. Ik heb ervan genoten.

Ingezonden door: J. Zaat

Reis: camino Portugues: Tui-Santiago
Sept 2019: We hebben er weer erg van genoten!

Ingezonden door: Frans Rau

Reis: Camino Frances: Sarria-Santiago
Sept 2019: Genoten van deze wandeltocht en van de groene natuur.

Ingezonden door: Anny Oosterho Beunen

Reis: Camino Frances
2019 sept: Mijn wandeling beginnende in Rabanal del Camino was schitterend mooi, er waren soms lange dagen en ook moeilijke routes, maar dat hoort nu eenmaal bij het lopen van de Camino Frances. Een echte aanrader en super goed geregeld door PATRICIA van Topo Aktief, daarvoor mijn dank, soms ging er wel eens iets mis maar ook dit hoort erbij.

Ingezonden door: Paul Hoogewoning

Reis: Katharenpad van Foix naar Port la Nouvelle
Sept 2019: Een mooie tocht door een interessant gebied en de hele GR is goed gemarkeerd ( rood-wit). Zeker niet vergeten om de tijd te nemen om de kastelen langs de route te bezichtigen. Op zich vereist de tocht de nodige fysieke inspanning en het moet niet te heet zijn want het is behoorlijk klimmen en dalen. Als het regent (of geregend heeft) dan kunnen sommige afdalingen in bossen erg glad worden. Niet fijn terwijl het bij droog weer geen enkel probleem is. De organisatie was prima en accommodaties langs de route waren goed gekozen en afwisselend (gites, chambre d’hôtes en hotels). Overal een gastvrije ontvangst en waar nodig was men behulpzaam. Diner ( bijna overal inclusief) was zonder meer goed en afwisselend. Kortom deze trektocht is voor de liefhebbers van langeafstandspaden en geïnteresseerden in de Katharen zeker een aanrader.

Ingezonden door: Nederhorst/Rooswinkel

Reis: Mallorca - Serra de Tramontana
Sept 2019: Prachtige wandelingen gemaakt. GPS tracks waren perfect. Klooster in Lluc heeft grote kamers, alles even netjes. Slechts 1 x per 4 dagen even schoonmaken en schone handdoeken/lakens. Ontbijt kost 9 euro. Even buiten het complex eenvoudiger ontbijt te krijgen. Tussen 11.00 uur en 15.00 uur zorgen dat je weg bent. Hele hordes toeristen in grote autobussen bezetten het terrein. Prachtige omgeving en goede uitvalsroute voor prachtige wandelingen! Hotel Citric in Porto Soller heeft kleine kamers en dus behelpen! De plek aan de baai was prachtig. Heel rustig. We zaten aan de goede kant van de baai. Personeel zeer geschikt.

Ingezonden door: Groep Balcaen

Reis: Via Francigena: Siena-Bolsena
sept 2019:Deze wandelvakantie was één van de beste van onze vierde editie. Het landschap was ongeëvenaard mooi en de stadjes zoals je ze alleen in de boekjes ziet. Maar ze zijn echt! Prachtig, iedereen uiterst tevreden. Zoals altijd was de organisatie van Topo-aktief tot in de puntjes geregeld. De ganse reis verliep zonder meer perfect en geen enkele onaangename verrassing te wijten aan het reisbureau. Bedankt Groep Balcaen, Italië wandelaars voor de vierde maal met Topo-aktief.

Ingezonden door: mw Nienhuis

Reis: Cinque Terre
sept 2019: Geweldige vakantie gehad. De beschrijving van de routes uit het informatiepakket was in het algemeen duidelijk, het wees zich ook vaak vanzelf. Wel jammer dat de oude routenummers gebruikt worden in het informatieboekje. De routes waren af en toe best pittig door oneffen paden. Het hotel is denk ik het mooiste hotel in Monterosso, ideaal gelegen en het dakterras van het hotel is echt een aanrader.

Ingezonden door: Nico van der Putten en Mies Dirksen

Reis: Saar Hunsrücksteig
Sept 2019: Wij hebben in september de Saar Hunsrucksteig bewandeld van Perl naar Trier. Wij zijn zeer enthousiast over deze wandelroute. De routes gaan voornamelijk over onverharde paden, langs riviertjes/beekjes en door bossen en over (berg)weides. We hebben genoten van de afwisseling en de wilde bloemenpracht onderweg. De overnachtingsplaatsen zijn kleine stadjes/dorpjes. De hotels zijn prima, regelmatig ook met sauna en/of zwembad. En de ontbijten en lunchpakketten zijn overvloedig. Trier is een prachtige stad om de laatste dag aan te komen.

Ingezonden door: Marcel en Ilse

Reis: Centrale Pyreneeën
5/9-11/9 2019: Wij hebben genoten van de werkelijk prachtige omgeving en de gelopen routes. Alleen hebben we vanaf de een na laatste etappe (Espuguettes 2027 mtr via 2430 mtr naar Hotel Maillet 1809 mtr) niet verder gewandeld: de ochtend dat we wakker werden in refuge des Espuguettes had het gesneeuwd. De omliggende bergen waren door de dichte bewolking niet meer te zien en de huttenwaard vond het niet verantwoord naar Hotel Maillet te lopen. Hij zei ons terug te keren naar Gavarnie. Daar hebben wij ons, in overleg met La Balaguère, laten ophalen en we zijn teruggekeerd naar Cauterets, daar de weersomstandigheden voor de dagen erna niet veel beter zouden worden. De overige dagen hebben we in perfecte weersomstandigheden gelopen...

Ingezonden door: Deweghe/De Mulder

Reis: Via Francigena: Massa-Lucca-Siena
juli'19: We hadden 2 dagtochten opgesplitst: San Miniato - Gambassi Terme in 2 dagen en San Gimignano-Monteriggione in 2 dagen, met tussenhaltes Castelfiorentino en Colle di Val d'Elsa. Dat was een zeer goede beslissing ! De accommodaties hadden allen een goed functionerende airco en het ontbijt was voldoende en smakelijk. Alle lof voor Topo-Aktief voor de voorbereiding van deze tocht, aangepast aan onze wensen.

Ingezonden door: Rob en Ineke

Reis: Via Francigena: Lucca naar Siena
Aug '19: Dagelijks prachtige wandelingen gemaakt. Temperatuur eind augustus/begin september was extreem hoog. De mooie en stijlvolle hotels boden na elke wandeling rust en ontspanning. De bezochte stadjes waren gezellig om doorheen te trekken en te wandelen. Onze Italiaanse hostes deden er alles aan om het ons naar de zin te maken. We bevelen deze wandeltocht van harte aan

Ingezonden door: D. Vandycke

Reis: West Highland Way
sept '19: Het was een super ervaring, valt moeilijk te beschrijven hoe mooi de natuur ter plaatse is. Misschien wat éénzijdig van maaltijden. Veel vettig voedsel met altijd frieten erbij. Accomodaties waren goed met uitzondering van jeugdhotel (antw: alle andere accommodaties waren volgeboekt). Ook jammer dat er een overboeking was waardoor we 2x in Tyndrum hebben moeten logeren. Anders heel tevreden!

Ingezonden door: M.A.

Reis: Dingle Way
Sept'19: We hebben echt een topvakantie gehad. Als redelijk ongeoefende wandelaars was de Dingle Way zeer goed te doen. De afwisselende route was heel goed gemarkeerd en de beschrijvingen waren handig als extra informatie. De B&B’s waren wat gedateerd, maar zeer schoon en comfortabel en alle uitbaters waren uiterst vriendelijk. We hadden niks willen veranderen aan deze vakantie en hebben de smaak te pakken om snel weer een wandelvakantie in Ierland te boeken!

Ingezonden door: Aart Last

Reis: Via Francigena
Sep '19 - Ons laatste traject van de Via Francigena van Viterbo naar Rome was qua paden en wegen goed te doen ondanks het hete weer. De route liep door een fraai landschap met onderweg enkele mooie oude plaatsen met soms een terras/restaurant. Tot bij het centrum van Rome liepen we door een park/bosgebied dat vrij plotseling overging in bebouwing, waarna we het St Pietersplein bereikten, het einddoel van onze tocht. Onze voettocht, een ‘project’ van 8 jaar, over de GR5 en Via Francigena van Maastricht naar Rome was voltooid. In Italië heeft Topo-Aktief, naar onze volle tevredenheid, al onze overnachtingaccommodaties geregeld. Die accommodaties lagen alle vrij direct aan onze wandelroutes.

Ingezonden door: Ritha Meijer

Reis: Seefeld
Sep '19 - Topo-Aktief weet de mooiste plekjes en leukste hotels te vinden. Ook nu weer in Oostenrijk. De wandelingen waren zeer afwisselend en de omgeving was prachtig. Soms liepen wij langs een kraakheldere beek, dan weer langs een meertje of door een kloof. En altijd vergezichten van de prachtige toppen van de Alpen en de dorpjes in de dalen. Het vervoer met de bus naar en van het begin- en eindpunt was goed aangegeven en was erg leuk. Een aanrader, met goed weer met de kabelbaan naar de Rosshútte en vandaar naar één van de hooggelegen toppen. Wat een uitzicht !! Het hotel lag dichtbij het station en het centrum maar het was er toch rustig. Het had een uitstekend ontbijtbuffet en diner en het personeel was erg vriendelijk. Alleen was het aanbod voor vegetariërs was matig maar op verzoek werd er wel rekening mee gehouden. Het was weer een zeer geslaagde vakantie. Cocky, Dirk, Els, Nel, Peter en Ritha

Ingezonden door: Annemieke

Reis: Tour du Mont Blanc
Prachtige wandelreis. Iedere dag een andere locatie is super leuk. Wij vonden de zwaarte meevallen, er werden per dag ook diverse opties geboden (als het weer het toe laat). Alles zoals gebruikelijk bij topo-aktief alles weer super goed geregeld. Paden zijn breed en goed toegankelijk, hoogtevrees zal hier nauwelijks opspelen. Echt een aanrader mensen die regelmatig wandelen en van bergen houden.

Ingezonden door: Els Hermans en Fons Huijgens

Reis: Franciscusroute
Juli '19 - Een hele mooie reis en wat een mooie wandelervaring. Van de bergen en bossen in Toscane naar de glooiende hellingen in Umbria. Mooie middeleeuwse stadjes bezocht (Città di Castello, Gubbio en Assisi) waar we een dag extra konden blijven. Het was precies goed zo. Op alle locaties wisten ze van onze komst en overal was onze bagage er al, meestal ook al naar onze kamer gebracht. Veel informatie over de wandeling en de plaatsen overzichtelijk bij elkaar in een handzaam boekje. Het was heet onderweg, daarom zijn we soms extra vroeg vertrokken, waarbij we alle medewerking kregen om op tijd te kunnen ontbijten.

Ingezonden door: M. Busscher

Reis: Centrale Pyreneeën
Juli '19 - Mooie en goed verzorgde wandelroute. Wij hadden gekozen voor bagagevervoer en slapen op een eigen kamer (behalve in de refuges). In de praktijk liepen wij 6 tot 10 uur per dag. Hierbij inbegrepen onze uitgebreide (foto)stops en pauzes. Een aanrader als je een trektocht wil doen, en ook nog enig comfort wil. Na deze wandeling hebben wij de vakantie verlengd in het nabijgelegen plaatsje Argelés-Gazost. Van hieruit kun je per fiets o.a. de Tourmalet en Col d’Aubisque beklimmen.

Ingezonden door: SvD

Reis: Lechweg
Juli '19 - Wij ervoeren het wandelarrangement als zeer goed. Met name bij Gehrenhof en Hotel Florence zeer gastvrij ontvangen. De boerin van de Gehrenhof is een ‘virtuoos’ als kok! Daarnaast een echte moederkloek. Wij kwamen na een dag regen als ‘verzopen katten’ aan en het is dan heerlijk om zo ontvangen te worden. Ze heeft zelfs onze natte kleding voor ons opgehangen om te laten drogen. Het Nederlandse echtpaar in Florence is enthousiast, flexibel en ook alles eraan gelegen om het je naar de zin te maken.

Ingezonden door: Peter en Betty v.d. Ven

Reis: Camino Frances
Juli '19 - We kijken voldaan terug op deze camino en waren vooral blij met de gereserveerde slaapplaatsen. Dank je wel Patricia voor al je inspanningen om dit tot een succes te maken.

Ingezonden door: W van vliet

Reis: Julische Alpen
W. Van Vliet juli 2019 We hebben een mooie Wandelreis gehad met veel variatie Hier en daar was het flink stijgen en dalen dus best pittig Prachtige bergen en meren In Bohinj is veel te doen, wij hadden onze reis iets verlengd Tip ! Koop bij de vvv in Bohinj een arrangement van € 35,00 p.p. Dit houdt in : een bootreis naar de andere kant van het meer, kabelbaan naar het skigebied Vogel, lunch, toegangsticket naar de waterval en toegangsticket naar een prachtige kloof waar men ook een dagwandeling kan maken Bled is ook prachtig aan het meer, bezoek het kasteel op de berg erg leuk Al met al een super vakantie

Ingezonden door: Wilca van vliet

Reis: 473 Serra de Sintra
Wij zijn op 23 mei 2019 naar Lissabon gegaan Met nog 2 bevriende stellen hebben we een stedentrip gedaan van 4 dagen Topo aktief had een leuk hotel voor ons gevonden in de oude binnenstad super De 4e dag ben ik samen met mijn man met de trein naar Sintra gegaan Een makkelijke verbinding We hebben genoten van de wandelvakantie Het was zeer gevarieerd met prachtige paleizen en geweldige tuinen Ook hadden we daar een erg leuk hotel Al met al een aanrader deze leuke Wandelreis Op 30 mei vlogen wij terug We kijken er met plezier op terug

Ingezonden door: Agnes

Reis: Eifelsteig
Juli '19 - We hebben van een heerlijke wandeltocht genoten.

Ingezonden door: Piet de Pagter

Reis: Elzas
Juli '19 - Wandeling is zeker een aanrader. Onderweg prachtige dorpjes, kastelen en mooie uitzichtpunten over de Elzas vallei. Op ons verzoek is, vooraf, het arrangement nog aangepast. Dit was geen probleem en het werd perfect geregeld. Bedankt hiervoor. Geslaagde vakantie.

Ingezonden door: Frans van den Boorn

Reis: West Highland Way
Juli '19 - Een super wandeling als je gewoon neemt hoe het komt: regenbroek aan/uit; trui lange mouw aan/uit, zonnebril op/af, rotsige paden. Maar daar krijg je dagelijks zeer veel voor terug: meren, kabbelende beekjes, bergen, stilte en fantastische luchten. Een individuele reis waarbij je onderweg wandelaars van vele nationaliteiten ontmoet of je minimaal groeten. Het contact maken ligt aan jezelf. Met een zelfde aantal Nederlandse kilometers in de benen als vooroefening, wandelstokken en de juiste kleding voor alle weersomstandigheden ben je er met deze 8 daagse wandeling helemaal uit en zonder blaren en blessures. Natuurlijk is er verschil in beschikbaarheid en kwaliteit van guesthouses en hotels onderweg, maar na een intensieve dag is het wel super belangrijk om een goede B&B te hebben. Wij hadden er een aantal toplocaties bij. Bagagevervoer was super geregeld en ook persoonsvervoer toen er op 1 lokatie geen accommodatie beschikbaar was.

Ingezonden door: Marjo en André Weel

Reis: Franciscusroute
Juli '19 - Onze derde wandelreis met Topo-Aktief was net als de vorige reizen (Camino Francés in 2017 en Hadrian’s Wall Path in 2018) heel goed geregeld. De Franciscusroute is landschappelijk en cultuurhistorisch uitermate boeiend. Het wandeltraject was wel aanmerkelijk zwaarder door het vele klimmen en dalen over soms smalle, steile en stenige paden. Daar waren we niet helemaal op voorbereid. We hebben de treinreis (heen tot Arezzo, terug vanaf Spoleto) geregeld via de Treinreiswinkel in Leiden. NS Internationaal in Arnhem kreeg het niet voor elkaar. De Treinreiswinkel regelde een Interrail Pass voor ons beiden en ook de noodzakelijke treinreserveringen.

Ingezonden door: Martin de Ruiter

Reis: Camino Primitivo
Juli '19 - De Camino Primitivo is een nog vrij onbekende route naar Santiago de Compostela. De route is heel afwisselend, door prachtige natuur, met bossen, watervallen en prachtige bergen met loslopende koeien. Hij voert langs oude en nieuwe wegen en door kleine gehuchten en dorpen met bezienswaardige kerken en gebouwen. Dat maakt het leuk en afwisselend om te lopen. Onderweg zijn er interessante ontmoetingen mogelijk met mensen van alle leeftijden en uit alle windstreken. Ik heb op mijn reis regelmatig lang alleen gelopen, maar ook stukken samen met Amerikanen, Argentijnen, Japanners, Russen en Spanjaarden en daar veel uit geleerd en leuke contacten aan over gehouden. De etappes zijn goed gekozen en zijn elke keer wel een hele dag lopen. De hotelaccommodaties passen prima bij de tocht. Een heerlijke douche en een goed bed zijn immers nodig om de kilometers op de volgende dag weer aan te kunnen. In de laatste paar dagen van de route komen de andere routes naar Santiago erbij. Dan is het wel even wennen aan de drukte. De aankomst in Santiago is prachtig. Het eindpunt bij de Kathedraal is voor iedereen een belevenis, die een onuitwisbare herinnering is. De mis ’s avonds voor de pelgrims heeft op mij, als niet gelovige, diepe indruk gemaakt.

Ingezonden door: G.J. Pleune

Reis: Cotswold Way
Juni '19 - Prachtige natuur, prima accommodaties, route duidelijk aangegeven, hier en daar best pittige wandeling, prima wandelweer. Kortom, een aanrader!

Ingezonden door: Charlotta Eleveld

Reis: Cote d'Azur
Juli '19 - Mooie reis, goed te doen, bij lokatie in Gras en daarna verkeerslawaai. Ook vaak verkeerswegen op de wandeling in de verte te horen. Op 1 lokatie was het heel mooi en stil (derde nacht).

Ingezonden door: B. de Hart

Reis: Costa Brava Emporda
Juli '19 - In één woord 'n geweldige wandelvakantie! Verrassend mooie hotels met soms heel erg luxe eten. Het hotel in Villamaniscle én in Sant Pere Pescador waren zéér goed; heel erg lieve mensen, heel mooie kamers én terrassen/buiten/tuin! Heel erg lekker gegeten: uitstekende koks met veel liefde voor het vak. Onze gids Wouter heeft ons zeer goed ontvangen en zelfs mijn schoenen die ik in 't hotel vergeten was, nagebracht. Heel erg leuk gehad!

Ingezonden door: Broers Henri

Reis: Camino Portugues
Juli '19 - Dank voor de prima service. Wij zullen waarschijnlijk nog beroep doen op jullie diensten bij een volgende gelegenheid.

Ingezonden door: E de Berk

Reis: Camino Frances
Juni '19 - Zeer tevreden over de reis georganiseerd door Topo Aktief, alle klopte zoals beschreven in het info pakket. Koffervervoer was prima, alles op tijd, de hotels/pensions waren goed, alles klopte. Wij zijn zeer tevreden over deze reis.

Ingezonden door: Epko Smit

Reis: Rota Vicentina
Juni '19 - Rota Vicentina: Santiago do Cacem - Odeceixe - Cercal do Alentejo Zoals we al jaren gewend zijn van jullie was alles goed geregeld, we hebben ons nimmer zorgen hoeven te maken over het te volgen traject of over de 'bevoorrading' (o.a. lunchpakket en bagagevervoer). De rota Vicentina is ons door de rust, de stilte, de bijna verlatenheid, de kurkeiken en de eucalyptussen, en de flora in het algemeen heel goed bevallen. De eerste twee dagen hebben we amper mensen gezien; de bossen, het land en de boerderijen leken verlaten en onbewoond. Heerlijk! Maak je één keer de 'oversteek' naar de Fishermen's Trail dan zie je veel meer wandelaars, waarvan de meeste in zuidelijke richting wandelen. Wat waren we blij dat we na Odeceixe onze weg in noordelijke richting vervolgden; twee voordelen: je kijkt niet in de zon EN je hebt een heerlijk zeewindje vanuit het Noord-Westen.

Ingezonden door: Anoniem

Reis: Bretagne
Juni '19 - De toevoeging van de extra stafkaarten was super omdat we die na de wandeling ook gebruikten voor extra wandelingen vanuit de camping waar we later nog verbleven. De wandelingen waren makkelijk. De accommodaties; leuke eetplekjes met traditionele gerechten en streekgerechten! Het diner in het golfhotel was matig, de bediening wel prima en aardig.

Ingezonden door: .

Reis: Stevensonpad
Juni '19 - Tips voor de treinreizigers via Nimes en/of Ales: in St Jean du Gard is een VVV die de juiste bustijden kan geven, ook op zondag.

Ingezonden door: Egbert Kappert

Reis: Costa Brava
Juni '19 - De Cami de Ronda is een mooie relaxte wandelreis in een prachtige natuur met schitterende uitzichten. Vooral de gedeelten langs de kust met steile kliffen afgelegen baaitjes, zandstranden (El Golfet baai!) zijn zeer mooi aangelegd. De Costa Brava kust leent zich daar uitstekend voor. In de middeleeuwse dorpjes: Palamos, Palafrugell en vooral ook Begur en Pals proef je op een terras onder de Romaanse bogen op het plein de sfeer van het vroegere landleven. Ook de route langs Aiguablava, Fornells en Platja Fonda (grijs zand!) en Cap de Begur en Punta de la Creu zijn zeer aan te bevelen! Vriendelijke mensen, goede hotels, lekker eten : In de Baix Emporda vind je de Dolce Vita a la Catalana! Ik had mooi weer (24 graden) en alles was goed georganiseerd.

Ingezonden door: Bert en Ann

Reis: Reuzengebergte
Juni '19 - Wandelingen zijn zeer goed aangeduid, met op zeer korte afstand van elkaar de nodige tekens, dat geeft vertrouwen. Soms is het taalprobleem wel een moeilijkheid. Veel Tsjechen kunnen geen enkele andere taal. Maar goed, dat wisten we eigenlijk op voorhand. In de accomodaties zelf was dit meestal ok, maar soms zeer basic.

Ingezonden door: Kees van Tol

Reis: Via Algarviana
Juni '19 - Het waren prachtige wandelingen door schitterende, adembenemende, stille natuurgebieden en zo goed als verlaten dorpjes. De eigenaren van de accommodaties waren stuk voor stuk mensen met hart voor de zaak en voor de wandelaars.

Ingezonden door: Mw Stapel

Reis: Sintra
Juni '19 - Leuke en afwisselende routes. Leuk hotel gastvrij, sfeervol, autenthiek

Ingezonden door: Marliz en Lex Hustinx

Reis: Camino Portugues
Juni '19 - Wij hebben genoten van deze wandeltocht, voor ons een eerste kennismaking met de “Camino”. De rustdag in Tui was zeker goed gekozen: het geeft de mogelijkheid deze stad goed te verkennen, en eventueel zelfs nog even naar Valenca terug te gaan! Wij eindigden in Pontevedra: zeker ook de moeite waard daar een dag extra te boeken! Patricia, dank voor deze suggesties! Overigens geldt ook: wil je in een goede wandelflow komen / blijven, zou je beter geen rustdag plannen

Ingezonden door: J. Wadl

Reis: Capri
Mei '19 - Geweldig genoten van de eilanden in de Golf van Napels, van het weer en van al het moois wat er te zien is! Wij hadden nog extra 2 nachten in Napels oude centrum geboekt, geweldige bruisende stad!

Ingezonden door: Eric

Reis: Franciscusroute
Mei '19 - dank voor de prima organisatie en samenwerking met Petra. Het liep op rolletjes, een heerlijke tocht… groet, Eric

Ingezonden door: Erna Kuun

Reis: Camino Frances
Mei '19 - Ik heb een heerlijke wandelvakantie gehad. De omgeving is prachtig en afwisselend. Alles was weer top geregeld. De locaties waren prima, er zaten een paar echt bijzondere bij; kleinschalig waar je zoooo aardig en persoonlijk werd ontvangen. De locaties zaten allemaal handig aan de route. Het laatste stuk vanaf Sarria vond ik erg druk, maar dat was bekend, veel mensen starten daar pas. Uiteindelijk verspreidt het zich ook wel. Al met al een TOP vakantie en ik zou Topo-aktief dan ook zeker bevelen voor het boeken van wandelvakanties!

Ingezonden door: Ine Sinnige

Reis: Costa Brava
Mei '19 - Wij hebben een heel fijne vakantie gehad en alles was goed geregeld. Ook dank aan Wouter voor de uitgebreide briefing en de info en kaarten. Goede hotels en over het algemeen heel lekkere ontbijtjes.

Ingezonden door: N.C. Both

Reis: Wicklow Way
Mei '19 - Wij hebben een geweldige vakantie gehad. Prima verzorgd. Altijd een gevoel dat je welkom bent in pubs en overal. Prachtige wandeling. En ook met regen en mist is Ierland geweldig. Landschap kleurde geel door de gaspeldoorn.

Ingezonden door: J. Zaat

Reis: Camino Portugues
Mei '19 - Ook ditmaal hebben wij de pelgrimsreis als zeer prettig ervaren. Alles goed georganiseerd en ondanks het slechte weer op een dag hebben we van A tot Z genoten. We zien uit naar het tweede gedeelte dat we in september willen gaan lopen.

Ingezonden door: Jerry van Rekom

Reis: Toscane
Mei '19 - Als groep van 7 hebben wij genoten van de Chianti trektocht in Toscane. Zeker als je er een dagje extra Florence aan koppelt is het een fantastische reis. Voordeel van de extra dag aan het begin is dat je niet direct veel gaat wandelen, maar begint met een stadswandeling. Eindigen in Siena is geweldig. Wat een mooie stad. Aanrader en zeker de Duomo. Daar kun je wel wat uurtjes rondbrengen. Al met al een topvakantie en zeker de moeite waard. Namens de wandelgroep, Jerry van Rekom

Ingezonden door: Arnaud van Meeteren

Reis: Dingle
Mei '19 - Wij hebben een hele leuke vakantie gehad in Dingle. De reisbeschrijving was goed, maar had iets uitgebreider gemogen. Opmerkelijk detail: we konden, als we dat wilden, gratis (een stukje) meerijden met de bagagewagen, behalve als we dit van tevoren geregeld hadden: dan moest daarvoor betaald worden… Eventueel tussentijds vervoer kan veel beter ter plaatse geregeld worden. Dat gaat heel eenvoudig in Ierland.

Ingezonden door: Ilse Wever-Ligthart

Reis: Via Algarviana
Mei '19 - (Via Algarviana Oost) We hebben genoten van de natuur en de zeer gastvrije bevolking van de Algarve. Bij iedere overnachtingsplaats kregen we een warm welkom. Bij aanvang kregen we op het vliegveld het benodigde kaartmateriaal, een map met algemene informatie en alle overnachtingsadressen met telefoonnummers. Ook kregen we een katoenen tasje: deze leverden wij in bij het diner en de volgende morgen was daar ons lunchpakket in verpakt., de ‘plastic free lunchbag’. Alles was prima geregeld.

Ingezonden door: Tineke Herfs

Reis: Gomera
Mei '19 - Wij hebben een geweldige vakantie gehad! Hartelijk dank voor de goede verzorging! La Gomera is een prachtig eiland en de wandelingen waren zeer afwisselend en erg mooi. Weinig wandelaars tegengekomen. Wat een rust en mooie natuur! Wel pittige wandelingen met steile afdalingen. Het enige minpunt is dat het erg veel afdalen was wat een behoorlijke aanslag op de knieën is. Het is fijn dat je naar een hoge plek wordt gebracht en je kan gaan afdalen maar ik denk dat af en toe even klimmen en afwisselen met dalen beter voor je benen is.

Ingezonden door: Marieke en Marcel

Reis: Lahn
Mei '19 - We hebben erg genoten van onze vakantie!

Ingezonden door: Aart Last

Reis: Via Francigena
Mei '19 - Het traject van Buonconvento naar Viterbo over de Via Francigena is een mooi vervolg op het voorgaande deel via de bekende en zeer mooie grote steden als Lucca, Siena, San Gimignano e.d. Bij het nu gelopen deel van de Via Francigena kom je door een fraai landschap in wat minder bekende, soms wat vervallen dorpen en steden met een luisterrijk verleden. Al met al een bijzonder mooie tocht.

Ingezonden door: Walter Tuerlings

Reis: Aracena
Mei '19 - Geweldige omgeving met vriendelijke bevolking, landelijke mentaliteit, hulpvaardig en openhartig. Als de routes in het Topo-aktiefboekje niet voldoende zijn is er in de omgeving een overdaad aan wandelroutes te vinden...de markering laat wel regelmatig te wensen over en een kompas is dan noodzaak. De routes van Topo-Aktief zijn niet meer helemaal actueel, wel op enkele details na correct. Taalgebruik heel duidelijk en niet mis te verstaan. Het kurkeiken-landschap en de beschermde status van het gebied doet de cultuurén natuurbeleving goed. Helaas ligt er overal wel zwerfafval en zijn de spanjaarden naar mijn smaak niet zuinig genoeg op hun omgeving.....maar ja, in NL is het niet anders Aanbeveler: de grotten in Aracena! Uniek, ongelooflijk mooi en verbazingwekkend.

Ingezonden door: Lex en Heide

Reis: Madeira
Mei '19 - Wij vonden het wandelarrangement ‘Madeira Trektocht’ geweldig mooi, mede doordat iedere wandeling weer anders was qua ‘beleving’ en omgeving. Het verblijf in de verschillende hotels, met uitstekende bedden, was aangenaam en het bagage-vervoer was prima geregeld. De wandeling ‘Langs de Noordkust’ op dag 4 was minder ‘gevaarlijk’ dan in de wandelgids beschreven. Dit komt omdat het pad sinds kort geschikt is gemaakt voor een ‘Trail Run’; zo werd er op 27 april een ultra-Trail Run georganiseerd van west naar oost, over een afstand van 115 km, die ook (gedeeltelijk in de nacht) over dit pad voert. In het algemeen waren de wandelingen voor ons redelijk zwaar, omdat wij afgelopen jaar weinig hebben gewandeld, maar toch goed te doen. Verder hebben we genoten van de bloemenpracht, hoewel het nog iets te vroeg in het jaar was. Eind juni/begin juli is dan beter, maar de wandelingen vallen dan nog wat zwaarder uit vanwege de hogere temperaturen en (vaak) hogere vochtigheid. Maar voor ons was het prima wandelweer! Resumerend: Topo-Aktief heeft er weer voor gezorgd dat onze wandelvakantie goed en onbezorgd verliep!

Ingezonden door: van der Steen

Reis: Rugen
April '19 - De voorjaarsweek gaf ons het inzicht dat in de zomer het wel eens erg druk zou kunnen zijn op dit mooie eiland. Omdat het seizoen net begonnen was, waren alle gewenste voorzieningen beschikbaar. Verder hadden wij een prachtige zonnige week. Het hotel in Binz ligt aan een doorgaande weg die gelukkig in de avond en nacht stil werd. Sommige details van de beschrijvingen klopten niet (meer). Het eiland Hiddensee is een ervaring die weer heel anders is dan Rügen zelf omdat er nauwelijks auto’s (mogen) rijden. Dit was absoluut de moeite waard. Anneke en Willem

Ingezonden door: Jaap van Dam

Reis: Gomera
Apr. '19 - Een geweldige reis. Goed georganiseerd, alles mooi op tijd. Goed gekozen wandelingen. Aardige mensen. Kortom ,een organisatie die wij zullen onthouden.

Ingezonden door: De heer Nederhorst

Reis: Madeira
Apr. '19 - Een goed georganiseerde reis en jullie plaatselijk contact geeft uitstekende service.

Ingezonden door: Dhr. Nederhorst

Reis: Madeira
Apr. '19 - Een goed georganiseerde reis en jullie plaatselijk contact geeft uitstekende service.

Ingezonden door: P. Schulten

Reis: La Palma
Maart '19 - Prima verzorgde reis op een prachtig eiland. Alles was tot in de puntjes geregeld, van het logies tot het taxivervoer. De lokale assistentie was goed bereikbaar en regelde onmiddellijk het gevraagde. Schitterende wandeltochten!

Ingezonden door: van Marrewijk

Reis: La Palma
Feb. '19 - Wij zijn zeer tevreden over Topo-Aktief. Alles perfect geregeld en uitgevoerd. Geweldige, afwisselende wandelingen op La Palma. Bedankt Patricia!

Ingezonden door: D.Terpstra

Reis: Via Algarviana
Nov '18 - Via Algarviana Oost - Een prachtige, verstilde route.

Ingezonden door: Helen en Miekie

Reis: Lahn
Wij hebben een heerlijke wandelweek gehad Je had (het) uitstekend weer voor ons geregeld, waarvoor dank! We genieten nog na en kijken uit naar een volgende wandeltocht. Met hartelijke groet, Helen en Miekie

Ingezonden door: Guus Stolk

Reis: West Highland Way
Okt. '18 - We vonden het een prachtige tocht. Schitterende landschappen en prima begaanbare paden. We hebben 2 echte regendagen gehad en dan maak je wel wat lastiger situaties mee; soms leek het pad wel een soort beek waar je doorheen moest ploeteren. Maar het was nooit ondoenlijk. Van te voren kregen we uit de meegeleverde gids 'The West Highland Way' de indruk dat het een gevaarlijke en zware tocht zou worden maar dat bleek een wat overdreven voorstelling van zaken. Ook doordat het pad steeds prima wordt bewegwijzerd, is het zeker geen erg zware tocht. We hebben er van genoten!!

Ingezonden door: Beer Splinter

Reis: Franciscusroute
Okt. '18 - Heerlijke weken gehad. Mooi weer, super wandelingen, fijne accommodaties. Wat je al zei, perfect zoals jullie contact alles in de vingers heeft. Veel lof over haar bij de hoteliers. Volgend jaar kom ik bij je terug voor het vervolg naar Rome, Groet, Beer Splinter.

Ingezonden door: CHM Geelen

Reis: Allier
Okt. '18 - Mooie tocht, soms best zwaar. Graag vermelden dat in Prades een boulangerie en restaurantje is. Na Prades stemt de gps-route niet overeen met de uitgestippelde route op de kaart en de beschrijving in het boekje. GPS-tocht (verouderd traject) op dat gedeelte vaak ook erg zwaar en slecht te doen bij overvloedige regenval. Verder is het van belang om te vermelden dat het belangrijk is om van te voren op internet op te zoeken of het treintje wel actief is op de dag van je terugreis van Monistrol naar Brioude. Ligt er regelmatig uit of je moet eerst naar Langeac met de taxi en kan daar opstappen.

Ingezonden door: Afra Ursem

Reis: Camino Norte
Okt. '18 - De route van Bilbao naar Santander is een mooie en afwisselende route. De start in Bilbao is zeer goed. Een stad met een oude kern en het hoogtepunt het bezoek aan Guggenheim. Langs de kust: Het hoog lopen langs de prachtige, ontstuimige kust is werkelijk magnifiek. mooie uitzichten en prima paden. Onderweg weinig dorpjes of bars waar je een versnapering kan halen. Einde van de dag of tussendoor hebben we genoten van het menu del dia. Een aanrader. Wij hadden een week met alleen maar zon en droog weer op een spatje regen na. De routes zijn over het algemeen goed aangegeven. Het blijft opletten. de moeilijkheidsgraag is middel. Als het nat zou zijn geweest dan zijn sommige paden lastiger te doen vanwege modder en gladheid. De steden tussendoor zijn zeer de moeite voor een bezoek waard. Santander is een waardige afsluiting. De wandeldagen waren lang en mede daardoor soms te weinig tijd om de stadjes en vooral Santander te bezoeken. De Atlantische Oceaan was koud, maar toch met elkaar even gezwommen. Het was prima georganiseerd door Topo Aktief. Zeer goede accomodaties. We waren met een groep van 9 personen en hebben een geweldige wandelweek gehad.

Ingezonden door: Frans Verberk

Reis: Franciscusroute
Okt. '18 - Wij hebben het 15-daagse traject gelopen van Assisi naar Rome, Vertrek 10-9-2018, Aankomst in Rome: 24-9-2018 Een mooie wandeltocht door Umbrië en Lazio, die mede dankzij het warme en stabiele (na)zomerweer, zeer goed is verlopen. De keuze van de afstanden tussen de overnachtingslocaties was zodanig dat er voldoende tijd was voor ontspanning en herstel. Sommige etappes waren zwaar, maar binnen de grenzen van het mogelijke, ook voor de minder geoefende wandelaar. Onze keuze om de bagage dagelijks te laten vervoeren, heeft daar zeker bij geholpen. Zowel de verstrekte routebeschrijving als de GPS-tracks vertoonden kleine onvolkomenheden. Door beide hulpmiddelen tegelijkertijd te gebruiken kwamen we er altijd wel uit. Bij de enkele keer dat het even mis ging, bracht ons richtinggevoel uitkomst. Wij kunnen spreken van een zeer geslaagde wandeltocht. Frans Verberk, Ton Prüst.

Ingezonden door: Dijkhuis

Reis: Queyras
Okt. '18 - Een tocht door een heel mooi gebied. Per dag moeten er behoorlijk veel hoogtemeters overwonnen worden, maar de beloning is er ook naar.

Ingezonden door: B. Nienhuis

Reis: Hadrian's Wall
Sep. '18 - We hebben veel plezier beleefd aan de wandeling langs de muur van Hadrianus, van Corbridge tot Brampton. Dat is ongeveer de helft van de totale lengte. Op de eerste dag (Corbridge naar Chollerford) hebben we niet zo veel resten van de muur aangetroffen. Dat vonden we jammer, maar met de wandeling en het landschap viel er nog veel te genieten. Vanaf de tweede dag kregen we veel meer resten van de muur te zien, en die waren best indrukwekkend. Het is verbazend hoeveel er van de muur over is die 1900 jaar geleden gebouwd is en 1600 jaar niet meer in functie is. We hadden graag de wandeling met een dagje willen onderbreken om meer tijd te hebben om het Roman Army museum, de resten van de nederzetting Vindolanda en de zogenoemde Housesteads recht te kunnen doen. Nu hebben we alleen het Roman Army museum bezocht, en vonden dat een zeer interessante en plezierige ervaring.

Ingezonden door: Ritha Meijer

Reis: Isle of Wight
Sep. '18 - Het was genieten op het eiland. Een zeer gevarieerd aanbod van wandelingen heeft ons naar alle delen van het eiland gebracht. Prachtig begroeide heuvels, witte en rode kliffen, typisch Engelse “cottages”, talloze kerkjes. Het eiland heeft uitstekend openbaar vervoer en het was leuk om door de dorpjes te rijden. Wij hebben het erg naar ons zin gehad in Chad Hill hotel. Een klein hotel en gezellig ingericht. De maaltijden waren voortreffelijk. Elke dag een ander menu en alles even smakelijk. Kortom, weer een zeer goed arrangement.

Ingezonden door: TMEP Beulen

Reis: Reuzengebergte
Sep. '18 - Het Reuzengebergte is een prachtig onverwacht mooi gebied. We hebben genoten. Ook de laatste dagen in Adrspach waren fantastisch mooi. Het enige jammere is dat je af en toe lange stukken op asfalt moet lopen. Misschien is hier nog een verbetering mogelijk.

Ingezonden door: Janneke

Reis: Lahn
Sep. '18 - We hebben enorm genoten van de Lahn wandeling en hadden prima weer: niet te warm, niet te koud en geen regen. In Bad Ems hadden we een zeer luxe kamer op de bovenste verdiepeing met privé dakterras met prachtig uitzicht (de rest van het hotel zat vol met fietsers). Hartelijke groeten, Janneke

Ingezonden door: Mariette Stellingwerf

Reis: Via Francigena
Sep. '18 - (Viterbo-Rome) Wij vonden de reis goed georganiseerd en over het algemeen goed gedocumenteerd. Omdat dit traject het laatste onderdeel is van de pelgrimsroute Francigena naar Rome (en dus vlak bij Rome is – ca 100 km), is het niet het allermooiste stuk om te lopen. Veel langs grote wegen en over asfalt. Hoewel er wel moeite gedaan wordt het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de wandelaar, vonden wij sommige stukken toch echt “km-vreters” naar de stad. Kan me voorstellen dat andere stukken mooier zijn. Dus als je niet per se Rome binnen wilt wandelen, zou ik dit traject niet uitkiezen.

Ingezonden door: Mies Dirksen

Reis: Ardeche
Sep. '18 - Wij hebben in augustus 2018, zeer genoten van dit wandelarrangement. Er is voldoende keuze in korte of lange wandelingen, en/of het combineren van wandelingen. Peter kan ook de nodige informatie verstrekken en beschikt daarnaast over goed kaartmateriaal. De gite is zeer compleet en met heel veel zorg en smaak ingericht. Het ontbijt was enorm uitgebreid, lunchpakket uitstekend en Marjon kookt lekker en zeer creatief. Marjon en Peter zijn zeer attent en hadden voor eenieder individuele aandacht. Kortom een aanrader.

Ingezonden door: J. Boerkamp

Reis: Mullerthal
Sep. '18 - Het was een heel fijne vakantie en alles was prima geregeld.

Ingezonden door: Nia en Jac

Reis: West Highland Way
Aug. '18 - Op de West Highland Way verloopt door een onherbergzaam gebied, maar je loopt nooit alleen. Zeker in de zomermaanden ontmoet je gelijkgezinden die de fraaie en ferme tocht over heuvels en door moerassige streken aanvaard hebben. Zulke ontmoetingen bieden altijd gelegenheid om de ervaringen uit te wisselen. Op onze trektocht ontmoetten wij Zuid-Afrikanen en Fransen die we ’s avonds weer tegenkwamen in het plaatselijke restaurant of de Inn. Misschien gaan we bij hen nog wel op bezoek. Het is een prachtig land en we hebben genoten Groetjes Nia en Jac

Ingezonden door: Anoniem

Reis: Meren en Dalen
Aug. '18 - We waren vooral heel blij dat jullie op korte termijn in het hoogseizoen deze reis nog rondkregen! We hebben het wandelarrangement als zeer goed ervaren. Infopakket ontvangen in NL was wel vrij summier. De routebeschrijvingen en kaarten kregen we pas ter plekke van de lokale gastvrouw.

Ingezonden door: Anoniem

Reis: Camino Portugues da Costa
Aug. '18 - De routebeschrijvingen waren zeer duidelijk en we hebben het wandelarrangement als zeer goed ervaren.

Ingezonden door: Marjo en André Weel

Reis: Hadrian's Wall
Aug. '18 - Hadrian’s Wall Path is een bijzondere wandelroute. In zeven dagen hebben wij de hele route gelopen. Op de eerste dag van Segedunum (Wallsend) tot het centrum van Newcastle, op de tweede dag van het centrum van Newcastle tot Heddon-on-the-Wall, en op de vijfde dag van Once Brewed naar Walton. Verder hebben we gewandeld volgens de indeling zoals vermeld op de website. De organisatie klopte tot in de puntjes. Het weer zat meestal mee. Het was zelfs behoorlijk koel. Dank zij de droogte hadden we geen last van modderige wegen. We hebben bijzonder genoten van de prachtige landschappen, de verre uitzichten, de indrukwekkende resten van de Muur van Hadrianus, en de vriendelijke en behulpzame instelling van de Engelsen. Met name de ontvangst in de B&B’s was heel hartelijk. Een aanrader!

Ingezonden door: Eppie Fokkema

Reis: Isle of Wight
Aug. '18 - We hebben een prachtige wandelweek gehad op Isle of Wight. De wandelroutes zijn zeer afwisselend en goed aangegeven. De busverbindingen op het eiland zijn prima, zodat je altijd je de route kan aanpassen aan je eigen wensen of de weersomstandigheden. Wij hadden voortreffelijk weer. In de hete zomer is er een afkoelende bries en loop je regelmatig in de schaduw van heggen of bomen. De afwisseling van wandelen en bezoek aan het strand is ons goed bevallen. Het Chad Hill hotel is een familiair hotel, goed schoon en de kamer was klein en toch weer voldoende prettig. Judy is een voortreffelijke gastvrouw. Zij organiseert het professioneel en is plezierig in het contact. Een echte aanrader!

Ingezonden door: J. v/d Drift

Reis: Schluchtensteig
Aug. '18 - Onze wandelvakantie is zeer plezierig verlopen, dit mede door uw goede informatie voorziening.

Ingezonden door: Mieke

Reis: TMB
Aug. '18 - Wij hebben genoten van onze Tour du Mont Blanc, erg goed georganiseerd en heerlijk dat we zelf niet de route hoefde uit te stippelen. Dank voor de goede organisatie!

Ingezonden door: Barbé

Reis: Stevensonpad
Aug. '18 - Stevenson A - Algemeen gezien was dit een mooie reis. Vooral de doorgaande tocht, van dorpje/stadje tot dorpje sprak ons enorm aan. Het bagagevervoer was pico bello geregeld ! Een pluim voor La Malla Postale. We trokken door verschillende landschappen, er waren veel vogels te zien die je hier niet meer kent. Ook veel planten, bloemen die je bij ons niet vindt. Dus voor de natuurliefhebber ook een aanrader. De tochten waren uitdagend qua kilometers, maar goed te doen, voor de geoefende stapper. Een reis waar we nog lang zullen over napraten !

Ingezonden door: Heerings

Reis: Molveno
Aug. '18 - In het algemeen een hele positieve ervaring geweest. Het is een zeer mooi wandelgebied.

Ingezonden door: Barbara Wiessing

Reis: Pad van de Zon
Aug. '18 - We hebben bijzonder genoten van deze wandelvakantie. De logeeradressen waren heel verschillend van grootte en sfeer, maar allemaal prima verzorgd, fijne persoonlijke aandacht en heerlijke gerechten uit de lokale keuken. En fantastische wijnen ook in deze streek van Slovenië. En met je bed zo dichtbij is er geen reden daar niet van te genieten. Het is ook leuk om te zien dat de jonge generatie het stokje in een aantal van de traditionele Gostilna’s aan het overnemen is, met nieuwe inzichten en smaak, zowel voor wat betreft de menukaart als de inrichting. Echt heel erg inspirerend! En het eindpunt Trieste lag zonovergoten in de baai toen we de bergkam die haar omringt overkwamen. Een heel waardige afsluiting voor een prachtige week in mei.

Ingezonden door: D. Reedijk

Reis: Stevensonpad
Aug. '18 - Stevenson B - De reis was heel mooi. Wij vonden het veel mooier dan deel 1, van Le Puy tot Chasseradès. Prachtige uitzichten, veel bossen. We hadden geluk met het weer, het was nog niet zo vreselijk heet. De etappe van 29 kilometer was erg lang. We werden nog verrast door een heftige wolkbreuk die lang geduurd heeft. We liepen tot onze kuiten in het water en de straten in Florac waren veranderd in rivieren.

Ingezonden door: Epko Smit

Reis: Molveno
Juli '18 - De communicatie met jullie ervaar ik al jaren als zeer prettig en helder en dat was rond deze reis niet anders. Kortom: de groepswandelvakantie in Molveno was zeer geslaagd. De ligging van het hotel was ook perfect, heerlijk terras met een fantastisch uitzicht over het meer. Wat dat betreft vonden we het achteraf niet erg dat het door jullie eerstgenoemde hotel vol was. We hebben dus genoten van de accommodatie, prettige kamers, aardig personeel, ontbijt en diner was goed en verzorgd. De wandelmogelijkheden waren uitstekend en zeer geschikt voor deze groep 'ouderen' tussen de 66 en 80 jaar! Bij dezen, dank ik jullie hartelijk -ook namens de groep- voor het mogelijk maken van deze reis. Wie weet tot de volgende keer! Epko Smit

Ingezonden door: Joke & Gerard

Reis: Cerdanya
Juli '18 - Prima Vakantie achter de rug Dank voor alle informatie en organisatie !!! Joke & Gerard

Ingezonden door: Linders

Reis: Transardense Route
Juli '18 De beste locaties. die een dikke pluim verdienen: -La Maison de Jules - Tonny -Auberge de Sabotier - Awenne De mindere locaties: -Hostellerie La Claire Fontaine -Du livre a l'ane

Ingezonden door: Marjo Zodenkamp

Reis: Camino Frances
Juli '18 - Ik heb de reis via Topo-Aktief laten verzorgen. In één woord "geweldig" onze contactpersoon bij deze organisatie, Patricia Stevens, was altijd zeer betrokken bij het organiseren en regelen van de reis, het persoonlijke contact in Nijmegen verliep altijd zeer prettig, dikke pluim! De Camino is natuurlijk voor iedere wandelaar een andere ervaring, voor mij was het geweldig. Hele mooie natuur, prachtige, soms wat stevige wandelpaden en veel heel veel medewandelaars vanuit de hele wereld. De af te leggen kilometers waren per dag goed gedoseerd en voor mij persoonlijk goed te doen. Ik heb vele mooie steden kunnen bezoeken, maar ook leuke kleine pittoreske dorpjes. De overnachtingsadressen waren altijd goed bereikbaar en via handige plattegronden elke dag prima te vinden, deze plattegrond waren door de organisatie verstrekt. Er was een grote verscheidenheid aan slaapplaatsen, van hele eenvoudige hostels tot en met 4 sterren hotels, maar altijd prima verzorgd, netjes en schoon! Als ik erop terugkijk is het een prachtige ervaring geweest, een die ik voor altijd zal blijven koesteren. Ik kan een ieder van harte aanbevelen om dit ook te gaan doen.

Ingezonden door: Lucie

Reis: Eifelsteig
Juli '18 - Ik ben heel tevreden over de dienstverlening van Topo-Aktief. De Eifelsteig van Blankenheim naar Trier was een succes en is goed verlopen. Hotels met ontbijt, lunchpakket en bagagevervoer waren prima geregeld. Personeel was over het algemeen vriendelijk en behulpzaam. Ik heb verder geen op- of aanmerkingen. Met uw website kan (zelfs) ik uit de voeten en ik blijf deze zeker raadplegen voor een volgende gelegenheid.

Ingezonden door: Ron Rooswinkel

Reis: Coast to Coast
Juli '18 - We hebben een fantastische reis gehad. Schitterend landschap, slechts twee dagen regen, veel zon, bijzonder aardige en behulpzame mensen, goede accomodaties. De afstanden waren bij ons soms aan de lange kant. Dan is er (te) weinig tijd om rond te kijken en dreigt ‘genieten’ er bij in te schieten. De enige echte misser was het niet komen opdagen van de taxi de eerste wandeldag die ons naar Kirkland zou brengen en halen. Veel gedoe daarover gehad. Uiteindelijk zelf taxi besteld. De tweede taxitransfer in Rostwhaite verliep vlekkeloos.

Ingezonden door: Frans Wijnbeld

Reis: Camino Portugues
Juni '18 - We hebben een leuke tocht gemaakt, echt tevreden. Alles prima geregeld, alle accomodaties wisten van onze komst en de bagage was telkens netjes te plaatse. Echter een locatie viel tegen, de lakens klam en nog erger was de reuk die aan de badlakens zat. Gewoon vies. Het was wel een regenachtige dag, maar die stank mag niet gebeuren. Bedankt voor de goede organisatie en tot een volgende keer Met vriendelijke groet Frans en Mieke Wijnbeld

Ingezonden door: IJke Kolkman

Reis: South West Coast Path Jurassic
Wat een indrukwekkende kust. Van rode klifs naar krijtrotsen.Een jungle (undercliffs ontstaan door afkalven van de klifs en door de jaren heen uitgegroeid tot een jungle). Knusse dorpjes en mooie badplaatsen. Zorg voor een goede conditie want de hellingen zijn soms erg steil (zowel omhoog als omlaag). De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Organiseer, als het mogelijk is,de wandeling door het militaire terrein na Lulworth Cove in een weekend omdat het gebied door de weeks gesloten is voor militaire oefeningen. En dan mis je echt iets moois.

Ingezonden door: IJke Kolkman

Reis: South West Coast Path Land's End
De natuur is overweldigend. Rust alom, alleen het geluid van de zee en de vogels. Gezellige dorpjes met vriendelijke en behulpzame mensen. De wandelingen zijn zwaar, zorg dat je lichamelijk fit bent. De verrassende onderkomens waren goed uitgekozen. Zorg dat je voor Engeland een aparte stekker bij je hebt voor je mobiele telefoon en scheerapparaat. Wij zijn gelukkig door de eigenaar van Cornerways in St. Ives uitgeholpen, anders is het lastig zoeken naar een zaak waar je zoiets kunt krijgen.

Ingezonden door: H. van Rutten

Reis: Coast to Coast
Juni '18 - Wandelingen waren heel gevarieerd en uitdagend wij hebben genoten van de mooie uitzichten En de verschillende landschappen en onderweg kom je genoeg medewandelaars tegen uit alle landen van de wereld kortom een aanrader !!

Ingezonden door: Rita Purnelle

Reis: Camino Norte
Juni '18 - Wij waren zeer tevreden over de organisatie, ook van de lokale agent, bij een klein probleem was het vlug verholpen, en onderweg hebben wij aan andere pelgrims jullie aanbevolen.

Ingezonden door: Rita

Reis: Camino Frances
Juni '18 - De accommodaties waren goed zoals verwacht. Heb 2 zéér positieve klantvriendelijke ervaringen met de hostal in Sahagun en hostal Boccalino in Leon. Ik heb het contact met jou en de organisatie van de reis als erg prettig ervaren

Ingezonden door: C. Vermeer

Reis: Amalfikust
Juni '18 - De wandelingen waren schitterend en de omgeving prachtig! Kortom we hebben enorm genoten.

Ingezonden door: Wim en Wilca van vliet

Reis: Ruegen
31 mei tot 7 juni 2018: We hebben een fantastische week gehad aan de Oostzee op het eiland Rugen In de voormalige DDR. Het waren mooie wandelingen met een zeer grote verschillen. Soms vervoer met een stoomtrein, dan weer een boot of een gewone trein. Prachtige natuur en bijzondere mooie gebouwen en boulevards of een pier in de zee. Ook Prora heeft een grote indruk gemaakt. Dit oord was ooit opgezet in de 30e jaren om 20.000 mensen tegelijk op vakantie aan zee te laten gaan. Er is een museum en ook een grote variatie aan appartementen, hotels enz men is flink aan de opbouw bezig van dit complex van enkele km lang. De prachtige krijtkusten zijn ook magnifique. Leuk hotel, lekker eten en prachtig weer super. Het was weer een mooie wandelvakantie

Ingezonden door: M. Wolter

Reis: Dingle
Juni '18 - Wij vonden de Dingle Way, waarbij we 5 dagen gewandeld hebben en een rustdag in Dingle hadden, erg leuk en ook prima te doen. We hadden mazzel met het weer, slechts 1 druilerige dag, verder overwegend zonnig. De dag in Dingle hebben we ’s middags op zee doorgebracht waarbij we twee dwergvinvissen, zeehonden en veel dolfijnen gespot hebben. Fantastisch!

Ingezonden door: C. Muijs

Reis: Franciscusroute
Juni '18 - Deze wandelvakantie over de Fransicusroute was een primeur voor ons met Topo-Aktief. Maar een die smaakt naar meer! De wandelreis met bagagevervoer was op vlotte en flexibele wijze geheel naar onze wensen aangepast met hier en daar een dagje rust. De onderkomens waren goed gekozen, veelal sfeervol en op een aantrekkelijke plaats. De routes waren prima beschreven in het boekje, kaartmateriaal was prima en met de GPX-tracks erbij was mislopen onmogelijk. Overigens was in het eerste deel van de reis (Assisi-Spoleto) ook de markering op het pad zelf prima in orde. Ook veel complimenten voor de contactpersoon ter plaatse, Petra. Ook zij was heel gemakkelijk te bereiken (via de app) en regelde doortastend en snel dat wat nodig was. Niets dan lof!

Ingezonden door: Henk Romme

Reis: Camino Portugues
Camino Portugues (mei 2018) Ook deze keer hebben wij dankzij Topo-Aktief een zorgeloze wandelvakantie gehad. In 6 dagen hebben wij ca. 125 km van Tuy naar Santiago de Compostela gelopen. De hotels waren uitstekend en in het volgende hotel stond de bagage weer netjes klaar. Mede dankzij het uitzonderlijk goede weer in Galicië hebben wij het prima naar onze zin gehad. De route loopt in Spanje weliswaar veel over asfaltwegen, maar dat is voor ons niet zo’n bezwaar. Henk en Eef Romme

Ingezonden door: C. van Hunen

Reis: Amalfikust
Juni '18 - Prachtige wandelingen in een schitterend gebied dat op de lijst van Unesco staat, met hele leuke overnachtingslocaties.

Ingezonden door: A. de Heer

Reis: Competa-Nerja
Mei '18 - De wandelvakantie Competa – Nerja was een fantastische vakantie en de combinatie met twee dagen Malaga aan het eind beviel ons uitstekend. De wandelingen waren pittig en uitdagend, maar voor ons wel te doen al hadden we niet echt veel wandelervaring in een dergelijk gebied. De routebeschrijvingen waren goed en lieten ook voldoende ruimte om zelf te zoeken en te ontdekken. Het is een prachtig wandelgebied, met een gevarieerde natuur, we vonden het geweldig dat de wandelwegen over oude wegen gingen, ver weg van de drukte.

Ingezonden door: Lexmond

Reis: Camino Portugues
April '18 - We hebben (4 dames) een super leuke gezellige camino gehad. Het was erg mooi, zeer goede accommodaties en uitzonderlijk goed weer. Alles was supergoed geregeld, net als verleden jaar. Met dank hiervoor, veel dank aan Patricia van Topo-Aktief

Ingezonden door: Verkleij

Reis: Gaume
Mei '18 - Het gebied de Gaume in de lente is prachtig, fruitbomen in bloei, veel geurende seringenstruiken. Prachtig glooiend landschap. Aangenaam wandelgebied, kleinschalig en authentiek. De wandeling langs de Semois, (een na laatste wandeltraject- kaartje nummer 15) was behoorlijk pittig, stukken met een heel smal, stenig paadje, op een schuin vlak en regenmatig glad. Hier hebben we veel langer over gedaan dan de tijd die globaal in de beschrijving werd aangegeven. Zeer vriendelijke bejegening in de overnachtingsadressen.

Ingezonden door: Deley

Reis: Catalonië - Emporda
Mei '18 - Bijzondere en afwisselende wandeltocht met mooie landschappen. Wel tamelijk pittig met veel klimmen en klauteren.

Ingezonden door: Inge en René Vet

Reis: Camino Portugues da Costa
Mei '18 - De Camino Portugues da Costa is een mooie combinatiewandeling van kust en binnenland. Niet zwaar, maar wel afwisselend. Zeker in voor- en najaar heerlijk om te doen. Wij hebben er in ieder geval van genoten.

Ingezonden door: Marcel van de Craats

Reis: Camino Frances
Mei '18 - Drie vrienden, sinds de militaire dienst, lopen in etappes op de Camino Frances. Dit was de derde tour en met de pakketreis van Topo-Aktief hadden wij wederom een zorgeloze wandelvakantie. De overnachtingen zijn prima verzorgd. De bagage was steeds op tijd en correct vervoerd. Het ontbijt was meestal goed verzorgd en we zochten zelf een leuk restaurant voor het diner. Deze manier van reizen kan ik aan bevelen; geen stress over je volgende overnachtingsadres en geen zware rugtas. Op naar de volgende etappe ;-)

Ingezonden door: J. Bellens

Reis: Weg van Le Puy
Mei '18 - Twee prachtige etappes: prachtig landschap, zeer mooie Romaanse kerken en kapellen, ongelofelijk mooie voorjaarsbloemen, veel afwisseling… Alleen was het weer over het algemeen minder goed (nogal veel regen, mist en kou). Toen we de Aubrac doorkruisten hebben we wel kunnen genieten van droog en zonnig weer! Deze etappes zijn een aanrader, evenwel niet altijd zo eenvoudig als aangegeven. Geregeld kregen we stevige klimpartijen te verwerken en af en toe moeilijke afdalingen (vooral bij regenweer). Wandelstokken waren een zeer goed hulpmiddel! Uiteindelijk hebben we er echt van genoten.

Ingezonden door: Tineke de Jonge

Reis: Ardeche
Mei '18 - We hebben een geweldige vakantie gehad in Lagrande de Fabras. Peter en Marjon Bakker hebben ons prima verzorgd, met elke dag een heerlijke driegangenmaaltijd. De gite (Lasource) was super en het was fijn dat er rondom de gebouwen veel verschillende zitjes waren. De Nederlandstalige beschrijvingen van de wandelingen waren ruim voldoende en aan de hand daarvan hebben we een flink aantal mooie wandelingen kunnen maken, van verschillende lengte. Kortom, een adres om nog eens naar terug te keren.

Ingezonden door: Marjan van Kampen

Reis: Costa Brava
Mei '18 - Een beetje late reaktie,maar onze week in Costa Brava van 19 april tot en met 26 april was prima. Het laatste hotel in Begur is het minst gezellig(geen receptie/balkon met blinde muur),maar alle andere hotels waren voor ons heel luxe. Mooie wandelroutes.

Ingezonden door: Groep Peek

Reis: Le Puy
Mei '18 - Het wandelen in de streek door de wisselende landschappen was indrukwekkend. De markering in de buurt van Malause langs het kanaal ontbrak een keer. Rekening houdend met de nodige pauzes bleef er voor ons te weinig tijd over voor bezichtiging van de stadjes, zoals bv Moissac, Auvillar en Lectoure. Opvallend was de grote vriendelijkheid en hulpvaardigheid van de gite gastheren en personeel.

Ingezonden door: Rob Paridaen

Reis: Via Algarviana
Mei '18 - We vonden het een mooie wandeltocht met een pracht aan bloemen en vogels. Alleen weinig roofvogels; zou dat wat te maken hebben met het door hekken omgeven jachtgebied van de Triumph China Engeneering Company? Wordt de roofvogelstand beheerd om meer patrijzen en konijnen over te houden voor de jacht? De markering was voor 90% oké. Omschrijving en GPS deden de rest. We hadden de dagen met wandelingen van rond de 15 km wel wat meer gekund. Prima overnachtingen, goed eten, lekker bier, wijn en medronho. Heel vriendelijke atmosfeer. Prettig dat alles zo goed geregeld is: pluim op de hoed van Topo-Aktief.

Ingezonden door: Chris van Bommel

Reis: Cinque Terre
Mei '18 - Het was een fantastische vakantie! Zoals jij het begeleid hebt, ook je informatie t.a.v het boeken van de reis, het was super! Het hotel ,ideale ligging , heel vriendelijke mensen en comfortabele kamer. We hebben het ook enorm getroffen met het weer maar de randvoorwaarden heb je prima geregeld! Hartelijk bedankt , ik zal het aan iedereen aanraden en Topo- Aktief zeker aanbevelen! Hartelijk bedankt, Met vriendelijke groet, Chris van Bommel en zus!

Ingezonden door: Hans Verdonk

Reis: Aracena
Mei '18 - Wat een prachtige reis was het!!! Een hele fijn accommodatie bij een erg aardige eigenaresse. De wandelingen waren heel mooi en goed te doen. De beschrijvingen waren grotendeels prima. In Aracena is het zeker de moeite waard om de grotten te bekijken, en het uitzicht vanaf het kasteel hoog in de stad is de moeite waard. Ook de stad zelf is heel sfeervol. Het dorp Linares de la Sierra is werkelijk prachtig, en ook Alajar is heel mooi. Er is ten zuiden van Aracena een uitkijkpunt, Mirador Cerro Colorado waar je een spectaculair uitzicht hebt over de mijn in dat gebied. Verder heel veel vogels gezien, waaronder veel bijeneters, kleine zwartkop, roodborsttapuit, roofvogels en nog veel meer. Ook de blauwe ekster gezien. En wat een bloemenpracht in deze tijd van het jaar. We hebben er van genoten!!!

Ingezonden door: Roelofsen van Leeuwen

Reis: Via de la Plata
April '18 - We hebben erg genoten van onze reis. Half april is een mooie maand om deze streek te bezoeken. We hebben genoten van de schitterende omgeving, mooie natuur en ontluikend groen. De geur van de sinaasappelbomen was heerlijk. Er waren weinig lunch mogelijkheden waardoor we broodjes hebben meegenomen en in de natuur hebben gegeten. De mensen zijn bijzonder vriendelijk en de wegen waren goed aangegeven. Sevilla was feestelijk.

Ingezonden door: Geert van Speybroek

Reis: Gomera
Maart '18 - We hadden, ondanks de storm Emma, een fantastische tocht. We hebben toch nog heel wat zonnige momenten gehad. Gelukkig waren we voldoende ervaren bergwandelaars! Alles was picobello geregeld, waarvoor een pluim.

Ingezonden door: Martien

Reis: Molveno
Mei '17 - Bij het meer van Andalo zaten watervogels te broeden. We zagen veel soorten vlinders langs het meer van Molveno. Tijdens wandelingen zagen we herten.

Ingezonden door: D. Cederhout

Reis: Le Puy
Dec. '17 - Traject van Le Puy naar Conques gelopen: Perfect georganiseerd. We hebben het super gehad.

Ingezonden door: N. van Raalte

Reis: Elzas
Vol lof vooral over de routebeschrijving: die was voorbeeldig. Voor het overige voldeed de tocht geheel aan onze verwachtingen. Eenmaal was een hotel bij aankomst; maar dat is goed opgelost door de Franse organisatie.

Ingezonden door: Wim en Wilca van vliet

Reis: Roze Granietkust
Sep. 2017 - We waren blij verrast door de bijzonder leuke locaties waar we overnachten. We begonnen in Lannion, wat een bijzonder mooie stad was. Eerst heerlijk gewandeld langs de rivier tot dat we aan de kust kwamen. Het was een bijzonder mooie en gevarieerde Wandelreis die goed bewegwijzerd was. Enigste minpuntje was dat je soms weinig gelegenheden tegenkwam om wat te gebruiken, zodat het handig zou zijn dat je een lunchpakket meekrijgt We vonden het overigens verder een fantastische Wandelreis en een aanrader voor iedere liefhebber van wandelen en natuur Complimenten voor Topo-Aktief op naar de volgende Wandelreis

Ingezonden door: Hans de Vries

Reis: Lahn
Sep. '17 - Ook nu weer een fantastische wandeling gelopen. Dit keer langs de Lahn.

Ingezonden door: D. Reedijk

Reis: Eifelsteig
Okt. '17 - Wederom prachtige uitzichten. Doordat het nat was, waren de paden vaak moeilijk. Er waren ook een paar zware dagen. Bij elkaar genomen was het fantastisch!

Ingezonden door: F.W. Hannink-Kanis

Reis: Costa Brava
Okt. '17 - Het was een fantastisch mooie reis. Er zijn redelijk wat trappen tijdens de reis. Tijdens de tweede etappe is het raadzaam een lunchpakket mee te nemen, er zijn geen restaurants op dat stuk. Zo af en toe viel onze mond open bij het zien van weer een prachtig hotel.

Ingezonden door: De Heer en Mevrouw Broekhuis

Reis: Amalfikust
Okt. '17 - Een fantastische maar ook pittige tocht met schitterende uitzichten. Geen last gehad van hoogte vrees, maar voor de zekerheid heeft mevrouw Broekhuis dan toch het Godenpad niet gelopen.

Ingezonden door: Jan Piet Starreveld

Reis: Camino Frances
Okt. '17 - De oversteek vanuit Navarenx in het uiterste Zuiden van Frankrijk over de Pyreneeën naar Pamplona in Spanje is zeker een aanrader. Het laatste stadje voor de oversteek naar Spanje - Sant Jean Pied de Port - is een belangrijke "hub" in de route voor de pelgrims naar Santiago de Compostella en vanaf dat punt is dan ook veelvuldig het "Bon Camino" te horen. Het was de laatste week van September en de omstandigheden waren - wat temperatuur en belichting betreft - van "studio-kwaliteit" In Pamplona was er - gelukkig maar - geen stier te bekennen en dat maakte de sfeer aldaar nog eens extra ontspannen. Topo-Aktief had voor prima en hele plezierige accomodaties gezorgd en ons gezelschap -- een mix van 65+ en 70+ - kon dat wel waarderen ! Vriendelijke groet, Piet Starreveld

Ingezonden door: Jan Piet Starreveld

Reis: Le Puy
Okt. '17 - De oversteek vanuit Navarenx in het uiterste Zuiden van Frankrijk over de Pyreneeën naar Pamplona in Spanje is zeker een aanrader. Het laatste stadje voor de oversteek naar Spanje - Sant Jean Pied de Port - is een belangrijke "hub" in de route voor de pelgrims naar Santiago de Compostella en vanaf dat punt is dan ook veelvuldig het "Bon Camino" te horen. Het was de laatste week van September en de omstandigheden waren - wat temperatuur en belichting betreft - van "studio-kwaliteit" In Pamplona was er - gelukkig maar - geen stier te bekennen en dat maakte de sfeer aldaar nog eens extra ontspannen. Topo-Aktief had voor prima en hele plezierige accomodaties gezorgd en ons gezelschap -- een mix van 65+ en 70+ - kon dat wel waarderen !

Ingezonden door: Pieter Bosse

Reis: Eisleck
Mei '17 - Een pittige wandel trip met veel hoogte verschillen. Het gaat de hele dag op en neer. Maar je hebt de tijd, dus het is allemaal heel goed te doen. Wandeldagen van tussen de 6 en 7 uur. Iedere dag mooie vergezichten. Ik liep 3e week april en ik ben 1x een wandelgroepje van 4 mensen en 1x een Belgisch stel tegen gekomen. Heerlijk rustig dus. Fantastische onderkomens aan het einde van de dag waar je zeer goed onthaald en verwend wordt. Het ontbreekt je aan niets. De volgende dag ben je weer fris en fruitig, klaar voor de nieuwe dag. Het pad loopt helaas om sommige dorpjes heen ipv erdoor. Dus als je trek hebt in een kop koffie met iets lekkers, zul je even van het pad af moeten en er wat km’ers bij pakken. Mooi lopen langs de vele beken en rivieren. Zelfs een bever burcht en afgeknaagde bomen gespot. Erg leuk om dat eens in het echt en van dichtbij te zien. Dus ga je voor uitdaging, rust, schoonheid en natuur, dan zit je goed met deze Eisleck Trail. Een topper.

Ingezonden door: Henk Brink

Reis: West Highland Way
Okt. '17 - Het was een fijne wandelreis. Overnachtingen/bagagevervoer was prima geregeld.

Ingezonden door: Jurrie Zaat

Reis: Camino Frances
Okt. '17 - Ook dit jaar was het weer een geweldige reis, prima georganiseerd.

Ingezonden door: Wim Crommelinck

Reis: Franciscusroute
Okt. '17 - De vijfdaagse tocht bracht ons op plekjes waar je als gewoon toerist in Umbrië nooit zou komen. De fysieke inspanningen waren op bepaalde momenten zwaar (o.a. door de temperaturen tot 35graden en meer), maar werden zeer ruim gecompenseerd door al het moois op de tocht. Niet in het minst door de vele inspirerende plekken en gebouwen toegewijd aan Sint-Franciscus.

Ingezonden door: Marjo Gerstel

Reis: Madeira
Okt. '17 - We hebben genoten van de door jullie verzorgde trektocht over het eiland. De hotels onderweg met heerlijke kamers en faciliteiten. Het verblijf in hotel Pina in Funchal was een mooie oase halverwege de helling met breed uitzicht op zee met de gastvrijheid van de vriendelijke eigenaresse. De transfers met vertrektijden klopten exact. Heel fijn deze ervaringen. Bij twee transfers liep dit niet lekker. Jullie reisorganisatie zal ik zeker onder de aandacht brengen.

Ingezonden door: Ed en Loes

Reis: Stevensonpad
Okt. '17 - De vakantie was goed geregeld door Topo-Aktief, onze complimenten. De alternatieve accommodatie op 24/9 is een aanrader. Zeker voor de wandelaars die van de natuur en Franse boerenwoningen houden.

Ingezonden door: Jaap en Bram

Reis: Weg van Le Puy
Okt. '17 - Mede namens Bram wil ik je hartelijk bedanken voor de goede organisatie van onze voettocht, de heenreis trein/metro/taxi verliepen mede door je goede beschrijving erg vlot. De handbagage stond eind van de middag keurig netjes op het nieuwe logeeradres en de adressen waren zeer divers hetgeen ons blij verraste, zeker ook het Ecoasis, gelegen in een prachtig gebied met een wijds uitzicht. De terugreis maandag jl. verliep eveneens zeer vlot begin van de avond waren wij beide weer thuis.

Ingezonden door: Susan Koolen

Reis: Camino Finisterre
Okt. '17 - De wandelvakantie is goed verlopen en wij hebben genoten. Wij hebben 100km gelopen in 5 dagen, en ik ben dankbaar dat ik het heb kunnen lopen. De natuur is zo overweldigend.

Ingezonden door: Lisa

Reis: Centrale Pyreneeen
Okt. '17 - Het was prachtig! Pittige wandelingen maar o zo mooi. Alles was goed georganiseerd. De wandelingen waren zeer gevarieerd. Elke dag was het helemaal anders. De ene dag zie je veel meren, de andere dagen kom je terecht in een Cirque en weer een andere dag loop je in een vallei. Deze variatie zorgde ervoor dat de reis TOP was! Het was zalig om te wandelen in de schoonheden van de Pyreneeën. Onderweg kwamen we ook veel marmotten tegen, wat altijd leuk is om te zien. Je krijgt ook veel de mogelijkheid om een top extra te beklimmen. Berghutten waren altijd in orde, we hebben nooit honger gehad: we kregen meer dan voldoende. In één woord? PERFECT!

Ingezonden door: M. Meijer

Reis: Rugen
Okt. '17 - Wat is Ruegen een prachtig en afwisselend eiland. Steile (krijt)rotsen, mooie bossen en overal schitterende doorkijkjes naar de zee. Het wandelarrangement was zeer gevarieerd en goed te doen voor onze groep van 70 plussers. Afstanden van 17km en hoogteverschil van 220m. Een wandeling begon bijna bij het hotel in Binz, voor de anderen moesten wij met trein of bus een eindje rijden wat ook al leuk was. Zo rijdt de Rasender Roland, een echt stroomtreintje, over een groot deel van het eiland. Met trein, bus en veer zijn wij ook naar de Hiddenzee geweest. Weinig gelopen maar als onderbreking erg leuk om te doen. Topo-Aktief heeft een uitstekend pension/hotel voor ons uitgezocht met een prima ontbijt en heel centraal gelegen in Binz. Binz is heel gezellig met prachtige witte huizen en pensions en een kilometerslange wandelpromenade langs de zee tot Prora, een bouwwerk van grote historische waarde. Wij hebben weer genoten. Cocky, Dirk, Els, Irene, Jopie en Ritha.

Ingezonden door: Erwin Rockx

Reis: Bonhommes
Okt. '17 - Wij vonden het pittige dagtochten maar de beloningen waren er ook naar. Mooie uitzichten, goede verblijven met aardige mensen en leuke ontmoetingen met andere reizigers. Ook ontmoetingen met koeien, schapen, paarden, gieren en zelfs bergmarmotten. We hebben zowat alle weertypen gehad, mist in Montsegur, regen in de gorge de la Frau. stralend weer in Orgeix en Prullans, ijsregen en sneeuw op de hellingen van de col du Puymorens. De bewegwijzering van de GR107 is goed maar bij mist en sneeuw biedt een GPS goede ondersteuning. Conclusie, aanrader voor sportieve hiker!

Ingezonden door: Hans van Vugt

Reis: Gaume
Okt. '17 - Dank Patricia, Alles is prima verlopen. Ook het zoeken in het donker op zondagavond. De route is echt een aanrader en afwisselend natuur en cultuur. Vr gr Hans

Ingezonden door: B. van Driel

Reis: Camino Portugues
Okt '17 - Wij zijn in september 2017, via Topo-Aktief, de “St Jacobsroute/Camino Portugues” gaan wandelen. September is een uitstekende maand voor de wandeling. Met name de hotels die Topo-Aktief aanbiedt in Portugal zijn juweeltjes en is het na een dag wandelen fantastisch “thuiskomen”. Wij hebben de reis gedaan met bagagevervoer en dat is ons heel goed bevallen en werd uitstekend verzorgd. De Camino Portugues is een geweldige beleving. Zowel in Portugal, als in Spanje zijn de wandelingen prachtig en kom je langs adembenemende plaatsjes, dorpen en gehuchten en prachtige natuur. De wandelwegen zijn vlak, licht hellend, maar ook een paar pittige stukken zitten erin, maar voor een geoefende wandelaar makkelijk te doen. Wij hebben de reis als heel bijzonder ervaren, met heel veel mooie ontmoetingen met pelgrims uit de hele wereld, die deze reis nog meer bijzonder maken.

Ingezonden door: Joeri

Reis: Pad van de Zon
Sep '17 - De grotten van Postojna zijn zeer indrukwekkend, nooit eerder zag ik zo'n machtig groot grottenstelsel. Eerst rijd je met een treintje de grot in, waarna je een wandeling maakt door verschillende ruimtes. Hier leeft ook de zeldzame olm, een bijzondere salamander die alleen in grotten voorkomt.

Ingezonden door: Joeri en Floris

Reis: Meren en Dalen
Sep '17 - Prachtige wandelingen gemaakt in de Vintgarkloof, rond het meer van Bled en het meer van Bohinj. De natuur is hier op zijn mooist, met spectaculaire kloven, helder blauwe meren en veel groen. De Slovenen zijn vriendelijk en spreken goed Engels. Dit arrangement is dubbel en dwars de reis waard.

Ingezonden door: Jan Visbeek

Reis: Cotswold Way
Sep '17 - Acht dagen lang de natuur aan het woord. Smalle modderige schapenpaadjes. Steile grashellingen, waar geen einde aan leek te komen. Brede paden door allerlei soorten bos, soms mysterieus en donker, soms opgelicht door zonnestralen en vlekken op de grond. Veel schapen en koeien, en twee keer stieren die de weg versperden, waardoor een omweg nodig was. De omgeving altijd mooi, hoewel in dit jaargetijde weinig spectaculair, vooral ingetogen. In het voorjaar meer bloemen, in het najaar meer kleuren. Vaak een landschap met een zwaar historische ondertoon, iets waar Engeland van doordrenkt lijkt. En al die huisjes van limestone, geen huisje zonder naam! Terecht is het romantische roodborstje het Britse nationale vogeltje. Werkelijk elke wandeldag was de vrolijke toonladder van een roodborstje vlakbij. Natuurlijk steeds een ander, maar het leek een en dezelfde die met ons meereisde. Vaak eekhoorntjes gezien, een paar keer een dassenburcht, en twee damherten. Maar die liepen achter een hek. En veel, heel erg veel fazanten en patrijzen. Voor vertrek vroegen we ons af, of onze conditie het nog wel toeliet om elke dag een fiks aantal kilometers te lopen. Maar ondanks het heuvelachtige landschap ging het prima, boven verwachting. We hebben genoten van elke dag. En hebben nu al zin in een volgend avontuur!

Ingezonden door: Broers Henri

Reis: Camino Frances
Sep. '17 - De Camino was mij bekend. Wegens mijn hogere ouderdom wou ik het wat lichter aanpakken vandaar de keuze voor bagagevervoer en hotels. Ik had vooraf slechts het gedeelte St Jean tot Logroño geboekt en heb pas in de loop van de week ter plaatse, telefonisch, per mobiel het gedeelte van Sarria naar Santiago bijgeboekt. Dit is zeer soepel verlopen. Van harte dank hiervoor. De geboekte hotels waren in het algemeen correct. Pussada Chiquitin in Melide vond ik minder. Daartegenover waren Hotel Rural Latorrien de Ane in Mues en Denike in Santiago ZEER aan te bevelen. Jammer dat de laatste ( nog ) geen lift heeft. Met een kamer op de 4de verdieping is dat soms moeilijk.

Ingezonden door: Raymond​ ​Lambrechts

Reis: Amalfikust
Sep '17 - De​ ​Amalfikust​ ​is​ ​zeer​ ​mooi,​ ​zeer​ ​rotsig​ ​en​ ​zeer​ ​stijl,​ ​wat​ ​maakt​ ​dat​ ​er​ ​weinig​ ​echte​ ​“wandel”paden zijn.​ ​Trappen​ ​en​ ​nog​ ​eens​ ​trappen,​ ​duizenden,​ ​van​ ​´s​ ​morgens​ ​tot​ ​in​ ​de​ ​namiddag,​ ​dat​ ​kruipt​ ​in​ ​je spieren,​ ​je​ ​kan​ ​maar​ ​beter​ ​geoefend​ ​aan​ ​je​ ​vakantie​ ​beginnen.​ ​Maar​ ​de​ ​panoramas​ ​belonen​ ​de inspanning​ ​!

Ingezonden door: Ingrid Zwart

Reis: Dingle
Sep. '17 - Mijn moeder (72) en ik (49) met weinig tot gemiddelde wandelervaring, kozen voor de 7 daagse variant van de Dingle way met 1 dag voor de heenreis, 2 dagen wandelen, 1 dag rust en dan weer 2 dagen wandelen en 1 dag voor de terugreis. Onze bed & breakfasts waren goed verzorgd, met zeer hartelijke gastheren en -dames en steeds een prima ontbijt, met voldoende keuze, ook voor mensen die geen vlees en/of vis willen eten. De gastvrijheid maakte dat we ons erg welkom en thuis voelden in Ierland. En wat is het schiereiland Dingle prachtig! De route is goed gemarkeerd. Langs de wegen zagen we fuchsia en prachtige oranje bloemen, die we in Nederland alleen bij de bloemist vinden. We kwamen vooral veel schapen tegen en andere wandelaars. En we kwamen gewone Ieren tegen die altijd klaar stonden om de weg te wijzen, als we even wilden checken of we op de goede weg zaten.

Ingezonden door: Jacqueline Mouton

Reis: TMB Luxe
Sep '17 - Het was geweldig mooi. Het vervoer en de hotels waren ook erg goed, overal kregen we een kamer met balkon! Alleen het eten (diner) in het hotel in Italie viel wat tegen.

Ingezonden door: Pepels

Reis: Assisi
Sep. '17 - Algemene conclusie: deze wandelvakantie is een aanrader. Prachtige natuur, mooie dorpjes, heerlijke wandelingen en daarnaast/daarna ook nog het goede van de natuur op een gedekte tafel. Er wordt perfect voor de bagage gezorgd. Voor ons een eerste kennismaking met het gebied; wij komen er zeker terug.

Ingezonden door: Mies Dirksen

Reis: Le Puy
Sep. '17 - Wij hebben eerder al 3 trajecten gelopen vanaf Le Puy tot Cahors. Vandaar de keuze voor dit 4e traject van Cahors naar Lectoure. Het traject viel ons tegen omdat er nauwelijks onverharde paden waren, veel asfalt en brede paden waardoor nauwelijks schaduw. De eerste dagen waren ook nog extra zwaar omdat de afstanden langer waren dan in de beschrijving vermeld (soms door omleidingen/uitbreidingen). Daarentegen waren de Gites en Chambres d`hotes erg gastvrij en gezellig met heerlijk eten. De laatste 3 Chambres d`hotes waren van een topklasse.

Ingezonden door: Egbert Kappert

Reis: Dingle
Sep. '17 - De op verzoek van mij door Topo-Aktief georganiseerde wandelreis (Dingle Way) op maat is in alle opzichten uitstekend bevallen. Als je de Ierse sfeer wilt ervaren dan moet je wat langer in dezelfde plaats blijven, contact maken met de locals bv. tijdens een wandeling en belangstelling tonen voor hun land (de kleuren van de vlag) en cultuur. Maar ook s’avonds tijdens een diner aan de bar in een pub en nog later op de avond met mijn eigen muziekinstrument (tinwhistle) meespelen met rondtrekkende of plaatselijke muzikanten. Wat een belevenis! De Ieren noemen het de craic (Ceol Rince Amhráin Insint Scéalta Caint) ofwel Music Dance Songs Storytelling Conversation. Het wordt op prijs gesteld als je enkele woorden van het Gaelic kent, zeker in dit schiereiland. DIA DHUIT – Hello, GO RAIBH MAITH AGAT – Thank you, SLÁN- Goodbye. Het is een Gaeltacht!; zie ook de verkeersborden plaats- en straatnamen. Gunstige weersomstandigheden, en dat had ik gelukkig, zijn een voorwaarde voor een bezoek aan het Great Blasket eiland. De wandeling daar is fantastisch!, uitzichten over de oceaan en de andere eilandjes, zeehonden, jan van genten, papegaaiduikers enz. Tenslotte waren ook de wandelingen naar de Connor Hill, terug naar Dingle via Beenabrack en over de Mount Eagle vanuit Dunquin en natuurlijk de Dingle Way van Dingle naar Dunquin vanwege de vergezichten heel mooi.

Ingezonden door: Jan van Riel

Reis: Reuzengebergte
Aug. '17 - Tien jaar geleden boekten we deze reis die toen door noodweer min of meer in het water viel. We konden toen maar een stuk of 2 – 3 wandelingen maken. Dat moest over en dit jaar dan maar en we hebben er bepaald geen spijt van. We kozen voor gemak en relaxed reizen: met de trein naar Praag, een mooie overnachting (heel mooi appartement in het centrum van de stad) daar en de dag erna met de trein naar Harrachov. Idem terug reis vanuit Teplice, overnachten in Praag ( eerste nog ’s middags lekker struinen in de stad) en de dag erna terug met de trein. De wandelingen waren prachtig vooral de eerste 2 dagen en ook de laatste 2; routes overzichtelijk en slaapvoorzieningen sober maar comfortabel. De mensen aardig, voorkomend en behulpzaam vooral in de kleinere hotels/pensions. Hoe groter hoe onpersoonlijker geldt in het algemeen en dus ook hier. Culinair zijn de Tsjechen bepaald geen kunstenaars maar dat wisten we vooraf en met name het ontbreken van groenten bij de diners is voor ons Nederlanders effe wennen, maar compenseert aardig met de rauwkost bij het ontbijt. Lekker drinken (en relatief goedkoop) dat kan heel erg goed in Tsjechie. We hebben genoten van Praag, van het reizen, van de wandelingen, van de mensen, van de pensions/hotels en tuurlijk van de overweldigende zandsteenformaties…. Als er al een min puntje is, dan is het dat de mensen slecht of geen Engels spreken (ook hotel/pensionpersoneel niet op een enkele uitzondering na) en nauwelijks Duits. Uit ervaring wisten we ook dat (vooral oudere) Tsjechen liever geen Duits spreken. Het hielp door vooraf te vragen wat ze wilden: Engels, Duits of Hollands. Met een glimlacht antwoordden ze in het Duits.

Ingezonden door: Dominique Reedijk

Reis: Gorges Tarn
Aug. '17 - Dit is een fantastische reis. De natuur is overweldigend, de dorpen waar je doorheen komt zijn mooi, de accommodaties (meestal) heel gezellig. De paden zijn vaak zwaar, dat wel, eigenlijk zwaarder dan we gedacht hadden voor de aangegeven zwaarte van drie sterren. Maar het was zeker te doen en we hebben bijna alleen mooi weer gehad. En de grot van Aven Armand is zeker aan te bevelen! Ik zou zeggen: doen!

Ingezonden door: Marlies Pierrot

Reis: Seefeld
Juli '17 - We kozen voor deze reis, omdat rondom Seefeld grote bergketens liggen, en je vanuit Seefeld in alle windrichtingen kan wandelen. Mede dankzij de busdiensten. Terwijl we niet meer in staat zijn om huttentochten te maken, hadden we tijdens onze ‘lagere’ wandelingen toch steeds prachtige uitzichten op al die grote jongens! Gelukkig was één huttentocht naar de Nordlingerhütte wel mogelijk dank zij de Standseilbahn en de gondelbaan en de rode markering. Zeer de moeite waard!

Ingezonden door: Annette de Graaff

Reis: Queyras
Juli '17 - De Queyras was een heerlijke berggebied. Niet al te ruig, eigenlijk meer lieflijk. Overal kabbelt en klatert het water om je heen. In onze reisperiode (19-26 juni) stond ook nog eens van alles in bloei: Campanula, Gentiaan, witte en knalgele Ranonkeltjes, Lelies, Vergeet-mij-nietjes, Korenbloemen Ooievaarsbek en zelfs Edelweiss hebben wij gezien. De dagetappes die zo’n 5,5 – 6 uur duurden, waren afwisselend: we gingen bergpassen over, liepen langs bergmeren en eindigden enkele dagen in mooie, verstilde dorpjes als Ceillac, Saint Veran en Chianale. De Qeuyras is nog een rustig wandelgebied, vergeleken met bijvoorbeeld de Dolomieten maar het was natuurlijk nog geen hoogseizoen in juni. Overal werden wij hartelijk ontvangen. De gite l’Echalp, gite Le Petit Chalet bij en die in Chianale als uitschieters.

Ingezonden door: Ralph Rozema

Reis: Skye
Juli '17 - Dit is een fantastische wandelreis. De landschappen op Skye zijn indrukwekkend met grootse vergezichten over het water, de bergen van de Cuillin-keten en grillige rotsformaties. Het licht op Skye is uitzonderlijk. Bijzonder is ook dat je in de bergen loopt en tegelijkertijd bijna altijd de zee ziet. Goede accommodaties. Het SYHA hostel in Broadford heeft ruime gemeenschappelijke ruimten, medewerkers gaven suggesties voor de tochten. Ook prima B&B in Portree.

Ingezonden door: dhr. Peek en reisgenoten

Reis: Weg van Le Puy
Juli '17 (Conques - Cahors) - Vanaf en nog in Conques raak je onder de indruk van de Romaanse kerken en kapellen. Ook de kloosters imponeren zeer. De eerste dagen liepen we door prachtige omgeving met vergezichten in een groene omgeving. Daarna waren er echter minder kapelletjes langs de route, waardoor je als het ware meer op jezelf werd teruggeworpen. De organisatie van de gîtes was uitstekend. Je krijgt het gevoel dat ze er voor je zijn.

Ingezonden door: C.H.Hogendoorn

Reis: Tarn
Juli '17 - Een prachtige reis door een schitterend landschap. En iedere dag Vale Gieren gezien tijdens de wandelingen. Soms hoog boven je zwevend, soms vlakbij overvliegend. De wandelingen zijn best pittig vooral bij warm weer. Extra water meenemen op de langere dagen is nodig. Een aanrader is om de grotten van de Aven Armand te bezoeken op dag 6. (10-12 en 13.30 - 17 uur) De afwisseling tussen de verschillende onderkomens is groot en verrassend. Met over het algemeen een prima avond maaltijd en ontbijt en soms wat eenvoudiger.

Ingezonden door: Anton en Corrie

Reis: Kerry
Juli '17 - Wij hebben genoten van de trekking, met wisselende landschappen. We hadden geluk met de weersomstandigheden, op een dag na was het aangenaam qua zon en temperatuur. Die ene dag miezerde het. De route is goed bewegwijzerd, dus verdwalen lukt bijna niet. Mits jezelf niet goed oplet. Ik kan iedereen aanraden ooit de ring of Kerry te bewandelen. Met vriendelijke groet Anton en Corrie.

Ingezonden door: de heer en mevrouw Romme

Reis: Mullerthal
Juli '17 - Prachtige wandelingen in een mooi gebied met prachtige rotspartijen, veel bossen, door rotskloven, leuke beekjes met watervalletjes. Je wandelt bijna nooit op asfalt! Soms wel erg zwaar door het vele klimmen en dalen met trappen, maar dat hoort erbij.

Ingezonden door: J.A. Vrieze

Reis: Tarn
Juli '17 - Fijne wandelreis, volop genoten. Beslist een aanrader. We zouden zo weer willen gaan!

Ingezonden door: M.Bakker

Reis: Kustpad Wight
Juli '17 - Isle of Wight is een prachtig eiland en zeer divers qua natuur. Prachtige kliffen aan de bovenzijde en westkant met mooie vergezichten. Baaien en stranden aan de oostkant van het eiland. Leuke dorpjes met leuke cottages met uitzondering van Sandown. In Sandown veel verlaten en verwaarloosde hotelpanden, maar….Sandown had wel hele mooie zandstranden. Vooral de wandeling bij Shalfleet richting Yarmouth was erg mooi (met dank aan Peter & Brenda). Coastal Path was uitstekend bewegwijzerd. Echt een aanrader voor mensen die van een leuke wandeling houden en ondertussen ook nog genieten van al het moois en onverwachte wat je onderweg tegenkomt. Het is niet zo dat je deze wandeling ongetraind kunt doen, want zeker de eerste dagen heb je echt wel de nodige heuvels waar je wandelt. B&B’s waren stuk voor stuk bijzonder met bijzonder leuke mensen. Guesthouse in Chale verdient een extra vermelding voor de luxe.

Ingezonden door: Trix Verstraaten

Reis: Stevensonpad
Juli '17 - Een prachtige afwisseling in de natuur: bossen, weids uitzicht, veel verschillende bomen. In het traject Pont-de-Montvert naar Florac heel veel kastanjebomen gezien. Daar is de streek bekend om. Er zijn allerlei kastanjeproducten: kastanjetaart, kastanjejam, kastanjegelei etc. te koop. In de laatste etappe waren de kastanjebomen abrupt verdwenen en zagen we de moerbeibomen. - Zwaarte: soms echt pittig, soms een heel lange afstand op één dag: van Pont-de-Montvert naar Florac. Maar meestal goed te lopen. Na de lange afstand van Pont-de-Montvert naar Florac een rustdag gepland. Dat was nodig. - Accommodaties: steeds verschillend. Van kleiner familiehotel tot een luxe, modern en groot hotel tot een hotelkamer in een oud kasteel: héél goed. We hebben elke keer genoten van een lekkere maaltijd met elke dag een kaasplankje.

Ingezonden door: J. Pastoor

Reis: Weg van de Bonhommes
Juni '17 - Een fantastische reis!

Ingezonden door: Bart Ouwehand

Reis: Gorges d'Allier
Juni '17 - We hebben zeer genoten van het hele gebeuren. De kaart + markeringen + beschrijving leverden probleemloos wandelplezier. Dank hiervoor!

Ingezonden door: Remco Herfst

Reis: Mullerthal
Juni '17 - Verrassend dat zo’n mooie omgeving zo dichtbij is. Zeer indrukwekkende rotspartijen in een heel afwisselend bos en bijna geen asfalt gezien! Hier komen we zeker nog eens terug: om de rest van de Mullerthal Trail te lopen, of misschien wel dezelfde wandelingen want ze zijn zeker de moeite waard om nog eens te ervaren.

Ingezonden door: IJke Kolkman

Reis: Camino Frances
Juni '17 - Na in 2015 het laatste gedeelte van de Camino Frances te hebben gelopen, hadden we besloten de hele Camino af te maken en wel in 3 keer. Dus in 2016 zijn we begonnen in Saint Jean Pied de Port en hebben we gelopen tot Burgos. De organisatie door Topo Aktief en lokaal contact was uitstekend. Dit keer zijn we van Burgos tot Sarria gewandeld. Ook nu weer was alles tot in de puntjes geregeld. We hebben genoten van de wandeling en van de diverse overnachtingslokaties. Het is bijzonder om door de verschillende landschappen te lopen, te zien hoe alles veranderd. De Pyreneen, de wijngaarden van de Rioja, de Meseta en het prachtige Galicie. Wat een geweldige ervaring. Onze hartelijke dank aan Topo Aktief.

Ingezonden door: Mw. van Kester

Reis: Le Puy
Juni '17 - Traject Aire sur l'Adour naar St. Jean Pied de Por - Niks dan lof!!

Ingezonden door: Angelique Dammes

Reis: Camino Frances
Juni '17 - Bijzonder met prachtige ervaringen. Geweldige reis en voor herhaling vatbaar.

Ingezonden door: Fam IJsebaert/Reyns

Reis: Rota Vicentina
Juni '17 - Fishermen's Trail - Prachtige reis gehad. Alles keurig geregeld en prettige hotels. Vanwege het vele losse duinzand waren de routes soms wel heel zwaar. Hadden het idee dat wij bij enkele wandelingen meer kilometers gelopen hebben dan aangegeven . Vooral de laastste route naar Odexeis was heel lang. De laatste kilometers wogen heel zwaar. Al met al een zeer geslaagde en prachtige vakantie. Met dank aan Patricia die alles keurig geregeld heeft.

Ingezonden door: Dhr.Tj.M.Hoek

Reis: Cinque Terre
Juni '17 - Wij hebben erg van onze reis genoten. De accommodatie was super en de omgeving plus de wandelingen waren mooi en de moeite waard om te beleven. Duidelijk is dat het gebied is ontdekt door het grote toerisme en in de maanden juli en augustus moet je daar niet zijn, ook vanwege de warmte. Jammer was dat enkele delen van het kustpad niet toegankelijk waren. Je kon wel de alternatieve routes lopen die kosteloos waren maar die waren daardoor drukker dan normaal. Vb. Monterosso naar Venazza. Italie is een land waar ik hoop terug te komen. Het is een schitterend land.

Ingezonden door: Dhr. Blom

Reis: Competa-Granada
Juni '17 - Het was een prachtige wandelreis door een mooi gebied. Alles in bloei en mooi weer. De kleine dorpjes waren leuk. De contactpersoon ter plekke was uitermate behulpzaam bij het regelen van vervoer, bagage etc. Het lopen met eigen bagage viel erg mee.

Ingezonden door: Wardy Doosje

Reis: Aracena
Juni '17 - We hebben een goede week gehad. Het is een mooie omgeving met prachtige wandelpaden en erg mooie ‘witte’ dorpjes. De wandelingen waren soms zwaar, maar het verschilde ook. De routebeschrijving was compleet en helder. Een keer kwamen we er niet uit. In het plaatsje Aracena zijn meer dan voldoende eetgelegenheden. Ook dat was prima.

Ingezonden door: Kees Loogman

Reis: Costa Brava
Juni '17 - We hebben genoten van de wandelingen langs de kust: schitterende uitzichten, mooie natuur, leuke plaatsjes waar veel te zien valt. De sfeer was relaxed en vriendelijk. De wandelpaden waren over het algemeen goed en ook duidelijk gemarkeerd. Op sommige plaatsen moet je géén last van hoogtevrees hebben, vooral daar waar de hooggelegen paden niet altijd even gemakkelijk te belopen zijn. De een zal het een uitdaging noemen, de ander (met hoogtevrees) vindt het eng. De hotels onderweg waren stuk voor stuk een verrassing in de goede zin van het woord. Gastvrije mensen, goede kamers en mooi gelegen. Qua hotels vonden wij Sant Roc in Calella de Palafrugell een hoogtepunt. Het stadje Begur, aan het eind van het traject, was interessanter en mooier dan we verwacht hadden. Suggestie: bij de Tourist Information is een gratis stadswandeling te krijgen die je in een paar uur alle mooie plekken van Begur laat zien, zoals torens en ‘Cubaanse’ huizen.

Ingezonden door: Gerard van Lottum

Reis: Kaapverdië
Mei '17 - Wij hebben schitterende wandelingen gemaakt met in totaal 145km en duizenden hoogtemeters overbrugd. Het was een geweldige ervaring om hier te kunnen wandelen met dank aan Miriam. Alles was tot in de puntjes geregeld en de reis is van begin tot eind perfect verlopen.

Ingezonden door: Bram

Reis: Franciscusroute
Mei '17 - De hotels waren echt leuk. Elk met een eigen karakter en handig in het centrum van aardige provincieplaatsjes, zodat je makkelijk dat centrum kon gaan verkennen. Je loopt duidelijk in het spoor van Franciscus. Ook leuk om tegen te komen vond ik de bidkapel van de H. Antonius. Tof!

Ingezonden door: Brigit van Zwoll

Reis: Franciscusroute
Mei '17 - We hebben een heerlijke vakantie gehad: prachtige routes, met veel afwisseling in het landschap waar we doorliepen. Zo maar wat steekwoorden: veel wilde bloemen , stroompjes , bossen, velden, olijfbomen , leuke plaatsjes. Het nodigt uit om de wandeling verder af te maken! Brigit

Ingezonden door: Fam. in 't Anker

Reis: Mallorca
Mei '17 - Bedankt voor het regelen van de huurauto en de accomodaties. We hebben een fijne tijd gehad in Mallorca. Mooie wandelingen gemaakt, met het boekje bij de hand, waarin het duidelijk omschreven stond. In Lluc een mooie, ruime kamer. En in Port de Sóller eenvoudige kamer met goed ontbijt. Met vriendelijke groet, familie in 't Anker

Ingezonden door: M.Versluis

Reis: Camino Portugues
Mei '17 - Ook dit keer weer prima naar ons zin gehad, mede dankzij het weer. Lekker in 6 dagen ca. 120 km gelopen van de Camino Portugues en bij aankomst in het volgende hotel stond de bagage weer keurig klaar. Wij liepen vorig jaar in 6 dagen het laatste stuk van de Camino Frances en vonden deze qua natuur mooier: minder (soms zeer drukke) asfaltwegen en minder door bebouwde kom.

Ingezonden door: De heer en mevrouw Perik

Reis: Via Francigena
Mei '17 - (Massa – Siena) Graag willen Jeannine en ik je een compliment maken voor de goed georganiseerde Via Francigena. We hebben er erg van genoten. Ook de kwaliteit van de hotels waren uitstekend, vaak gelegen in leuke kleine dorpen met een verhaal en geschiedenis. Goede verzorging en fijne kwaliteit van services.

Ingezonden door: Francine van Rolleghem

Reis: Troodos
Mei '17 - Phillios zijn ontvangst in de luchthaven van Larnaca was perfect, hij informeerde tijdens de reis ook meermaals of alles naar wens verliep en hij reageerde snel op onze vragen! Het transport en de service van de buschauffeurs was steeds opperbest (stipt, behulpzaam, veilige rijstijl, vriendelijk en flexibel)!

Ingezonden door: Francine van Rolleghem

Reis: Akamas
Mei '17 - Phillios zijn ontvangst in de luchthaven van Larnaca was perfect, hij informeerde tijdens de reis ook meermaals of alles naar wens verliep en hij reageerde snel op onze vragen! Het transport en de service van de buschauffeurs was steeds opperbest (stipt, behulpzaam, veilige rijstijl, vriendelijk en flexibel)!

Ingezonden door: Kristin Broeckaert

Reis: Amalfikust
Mei '17 - Even laten weten dat onze reis uitstekend verlopen is. De hotels waren in orde. Transfers perfect geregeld en het infopakket zeer volledig. Alles naar wens dus.

Ingezonden door: Janny Rijks Lutke

Reis: Costa Brava
Mei '17 - Prachtige wandelvakantie, die voor de beginnende wandelaar goed te doen is. Mooie accomodaties. Als een smokkelaar zo zijn weg moet begaan, zou ik elke dag willen smokkelen!

Ingezonden door: John Taphoorn

Reis: Troodos
Mei '17 - De reis van 2 weken was afwisselend en mooi. Troodos was door de hoge ligging in april nog wel fris (we hebben nog in de sneeuw gelopen) maar met mooi weer een aantrekkelijk gebied. Veel bos en weinig bloemen in april. Heel rustig. De accomodaties waren wisselend maar allemaal goed, van strandhotel tot eenvoudige herberg. Een mooi eiland, heeft veel weg van Kreta maar de bevolking is heel vriendelijk. We hebben genoten. Cypriotisch kontaktpersoon stond op vliegveld om ons te verwelkomen, beschrijving van wandelingen te overhandigen en het transportschema uit te leggen, tussendoor heeft hij mij nog twee keer gebeld of het allemaal in orde was en of de transporten goed verliepen. Veel aandacht dus voor het welzijn van de vakantieganger.

Ingezonden door: John Taphoorn

Reis: Akamas
Mei '17 - De reis was afwisselend en mooi. Na Troodos naar Akamas gegaan, meer aan de kust. Warmer, gevarieerdere natuur, veel bloemen maar wel wat drukker. De accomodaties waren wisselend maar allemaal goed, van strandhotel tot eenvoudige herberg. Een mooi eiland, heeft veel weg van Kreta maar de bevolking is heel vriendelijk. We hebben genoten. Cypriotisch kontaktpersoon stond op vliegveld om ons te verwelkomen, beschrijving van wandelingen te overhandigen en het transportschema uit te leggen, tussendoor heeft hij mij nog twee keer gebeld of het allemaal in orde was en of de transporten goed verliepen. Veel aandacht dus voor het welzijn van de vakantieganger.

Ingezonden door: Frans Winkens

Reis: Franciscusroute
Mei '17 - Het was een bijzonder mooie vakantie voor ons. Assisi is heel indrukwekkend. Daarna ben je tijdens het wandelen toch steeds ook met Franciscus in je achterhoofd. Dat maakt het een echte pelgrimstocht. Achteraf: het was een beetje kort, maar .. we hadden niet meer vakantiedagen. Kortom ... een heel, heel mooie vakantie wandelervaring!

Ingezonden door: C.W.M. Driessen

Reis: Amalfikust
Mei '17 - Prima reis, mooie omgeving met pracht uitzichten, maar een vermelding van de grote hoeveelheid trappen, sommige zeer lang achtereen, die bestegen en afgedaald moesten worden zouden in de brochure vermeld moeten worden. Hierdoor zijn sommige stukken van de tocht zwaarder dan vermeld.

Ingezonden door: Kliphuis

Reis: Weg van Cluny
Mei '17 - De wandeling door de Morvan was prachtig. Zeer afwisselend landschap met prachtige vergezichten. De streek is erg rustig en je komt nauwelijks iemand tegen. De lokale bevolking is erg aardig en zeer gastvrij. Af en toe zijn er uitdagende beklimmingen en afdalingen, maar die worden rijkelijk beloond door prachtige uitzichten. Echt een heerlijke wandeltocht. De accommodatie kent echt een aantal toppers. Hotel du Nord in Brassy en Hotel du Morvan in Saint Leger sous Beuvray zijn prachtig. Oké, er mag wel eens weer een verfkwast gebruikt worden, maar de sfeer is geweldig. De eigenaren zijn een voorbeeld voor collega’s en zouden prima in een Franse tv-serie kunnen acteren. Het diner wat beide heren op tafel weten te toveren is echt prachtig. Alleen de reis van bijna 1000 km waard. Helaas zijn er ook wat mindere chefs in Frankrijk. Voor Hotel du Commerce in Autun en Hotel du Parc in Chateau Chinon adviseer ik echt om buiten de deur te gaan kijken. In Autun is de naast gelegen afhaalpizzeria of de shoarmatent een kwalitatief veel beter alternatief. Ook in Chateau Chinon is vast wat beters te vinden. Maar alles mag de pret niet drukken. De levensgenieters worden in Couches weer uitgebreid verwend. Hotel les 3 Maures is als hotel en als restaurant een topper.

Ingezonden door: Pieter Bosse

Reis: Eisleck
Mei '17 - Een pittige wandel trip met veel hoogte verschillen. Het gaat de hele dag op en neer. Maar je hebt de tijd, dus het is allemaal heel goed te doen. Wandeldagen van tussen de 6 en 7 uur. Iedere dag mooie vergezichten. Ik liep 3e week april en ik ben 1x een wandelgroepje van 4 mensen en 1x een Belgisch stel tegen gekomen. Heerlijk rustig dus. Fantastische onderkomens aan het einde van de dag waar je zeer goed onthaald en verwend wordt. Het ontbreekt je aan niets. De volgende dag ben je weer fris en fruitig, klaar voor de nieuwe dag. Het pad loopt helaas om sommige dorpjes heen ipv erdoor. Dus als je trek hebt in een kop koffie met iets lekkers, zul je even van het pad af moeten en er wat km’ers bij pakken. Mooi lopen langs de vele beken en rivieren. Zelfs een bever burcht en afgeknaagde bomen gespot. Erg leuk om dat eens in het echt en van dichtbij te zien. Dus ga je voor uitdaging, rust, schoonheid en natuur, dan zit je goed met deze Eisleck Trail. Een topper.

Ingezonden door: H. Ebenau

Reis: Gran Canaria
Mei '17 - We hebben een geweldige week gehad op Cran Canaria. Genoten van de prachtige natuur en van de stevige routes. Een prima verzorgde reis op een heerlijk eiland.

Ingezonden door: Schulten

Reis: Madeira
Maart '17 - Prachtige natuur en mooie wandelingen. De meeste wandelingen waren goed te doen. Je moet wel van hoogteverschillen houden. Reizen met Topo-Aktief bevalt ons zeer goed! Kaart en beschrijving zijn goed te lezen en de keuze van de hotels spreken ons aan (gemoedelijk en luxe genoeg).

Ingezonden door: Ad Jonker

Reis: Gomera
Maart '17 - Zeer van de wandeltrektocht genoten. Mooie bestemming met name in het vroege voorjaar als compensatie voor het Hollandse weer. Echter ik had geluk, de hele week droog en lekker weer in San Sebastian, Playa de Santiago en Valle gran Rey. Hoger gelegen Imada en Las Hayas zijn fris, vooral omdat in Imada vanaf ca 15 uur de zon weg is door de ligging. In Hermigua was het ook fris. Beslissend is of de zon schijnt of niet. Maar al met al heb ik de hele route zonder jas kunnen lopen.

Ingezonden door: Peter van Doorn

Reis: La Gomera
Maart '17 - Het was een fantastische reis. De natuur en het landschap van La Gomera is behoorlijk woest maar aan de kust ook heel mooi tropisch. Er zijn toeristen, maar niet heel veel.De wandelingen waren soms pittig, maar in het algemeen goed te doen. We hebben een paar dagen samen gelopen met een reisgenoot die dezelfde trip deed. Dat was heel leuk. We hebben zelf drie dagen rust ingelast in Valle Gran Rey en dat is echt een aanrader. Lekker bijkomen aan boulevard en strand in een heerlijk klimaat. De informatie over de wandelingen was prima en de paden waren goed aangegeven. Al met al een mooie ervaring.

Ingezonden door: C van Dijk

Reis: Gran Canaria
Jan '17 - Om het mooiste te zien van Gran Canaria is dit een uitstekende optie. Wij boekten de reis bij Topo Aktief in Nederland met lokale contact ter plaatse dhr. Franz. Om het mooiste te zien van Gran Canaria is dit een uitstekende optie. Franz is ook degene die ons ophaalde op het vliegveld en later op de dag alle informatie over de trekking informeerde, de wandelaars krijgen een informatie map van Franz mee met alle informatie over de tocht, accommodaties, restaurants en andere nuttige adressen, In de map zitten de routes die per dag moet mee nemen de route aanwijzing gaat door middel van foto’s en werkt prima, mits je goed oplet! De accommodaties zijn van goed tot zeer goed in het hotel in San Bartolome heb je je mogelijkheid om daar je diner te hebben voor 10euro p.p mits je dit voor de beiden dagen doet, maar het eten is van uitstekende kwaliteit , in Tejeda was het ontbijt een heerlijke verrassing bij de jongens van restaurant Déjate llevar top!!. Voor meerderen wandelingen wordt je opgehaald door een taxi ook dit is allemaal perfect geregeld door Franz, voor vragen en andere zaken kun je hem altijd bereiken en hij is zeer bezorgd en heel erg behulpzaam en een leuke kerel om mee te praten. Wij waren zeer tevreden over deze reis geweldige natuur lekker en mooi zonnetje, Franz bedankt!! Cees en Jenny van Dijk.

Ingezonden door: Steven Boddeke

Reis: Via Algarviana
Jan '17 - Via Algarviana Oost (Balurcos - Alte): We hebben een hele fijne vakantie gehad. De prachtige en zeer gevarieerde routes staan zeer goed aangegeven. De accommodaties zijn eenvoudig, maar wel netjes en schoon. De transfers en het bagagetransport waren super geregeld. De mensen van de accommodaties waren zeer vriendelijk en gastvrij. Het informatiepakket dat wij in Portugal ontvingen was erg goed verzorgd. De ontbijten waren goed, echter de lunchpakketten en de diners waren zeker de eerste dagen erg pover. Het diner op onze eerste dag was slecht.

Ingezonden door: Karin Dunn

Reis: Kaapverdië
Jan '17 - Het was een fantastische reis. Zeer vriendelijke mensen. Slechts een wandeling niet kunnen voltooien volgens programma vanwege slechte staat wandelpad (?)

Ingezonden door: Ruud Gras

Reis: Vlaamse Ardennen
Nov. '16 - Het eerste hotel was qua kamer wat minder, maar dat werd gecompenseerd door de bereidwilligheid en behulpzaamheid van de eigenaars. Het hotel in Oudenaarde vonden wij zeer goed. De wandelbeschrijving heb ik matig gescoord. We zijn overigens nergens echt fout gelopen.

Ingezonden door: Leo

Reis: Capri
Nov. '16 - Het is wederom zeer goed bevallen om gebruik te maken van jullie dienstverlening. En nogmaals dank voor het snelle regelen. De accommodaties waren in het algemeen goed. Hotel Albergo Il Monastero sprong hier echter positief uit en verdient het predicaat ‘zeer goed’.

Ingezonden door: W. Crommelinck

Reis: Franciscusroute
juli 2016 Citta di Castello-Assisi: We ervaren Topo Aktief als een zeer degelijke en betrouwbare organisatie. De grote variëteit aan overnachtingsplaatsen bekoorde ons. Het comfort in de hotels en boerderijen liet een voldoende recuperatie toe. We genoten van veel rust tijdens de tocht omdat er heel weinig tochtgenoten op weg waren. De tocht gaf meer dan voldoende mogelijkheden om spiritueel en bezinnend op weg te zijn.

Ingezonden door: Miriam

Reis: Kaapverdie Santo Antao
Nov'16- Je krijgt een heel goed beeld van het eiland met zeer verschillende landschappen.De paden zijn onregelmatig, soms met losse stenen. Worden ook gebruikt door de lokale bevolking - of om op 't land te werken of het is de kortste of enige weg naar hun dorpje. Wandelingen zijn relatief zwaar omdat het altijd dalen of klimmen is, maar met echte bergervaring weer heel goed te doen. Bij ongeveer de helft van de dorpjes waar je overnacht is een winkeltje in de buurt om wat kleine dingen te kopen en je lunchpakket samen te stellen. Maar je kunt dit ook altijd bij je pension regelen. Onderweg tijdens de wandeling is er zelden of nooit een winkeltje. Water moet je voor de hele dag meenemen, al snel zo'n 3 liter pp.

Ingezonden door: Y. Wintjens

Reis: TMB
Aug 2016-We hebben tocht in 7 dagen gelopen (totaal 5 personen: moeder (53Jj), vader (55j) en 3 kinderen (20j, 17j en 15j). Bijzonder fraaie tocht door imposante omgeving. Wisselende weersomstandigheden maken het gevarieerd en interessant. Als gezin een geweldige ervaring. Overdag lunchen in Zwitserse hut is erg duur. Avondeten overal prima verzorgd. Ontbijt was wisselend. Aan Italiaanse kant geen wifi gedurende twee dagen, de overige dagen was het behelpen. Voorkomen dat de rugzak meer weegt dan 10 kg (zou ons advies zijn) i.v.m. het vele dalen en stijgen. Route vooraf op groepsapp. gezet, zodat iedereen een beschrijving had.Beperkte mogelijkheid om te pinnen onderweg. Een tocht voor geoefende bergwandelaars met uithoudingsvermogen.

Ingezonden door: L. de Roij

Reis: Gran Canaria
Okt 2016 Dhr. Miltenburg (plaatselijk contactpersoon) heeft geweldige accommodaties uitgezocht. Daarnaast had hij leuke tips voor restaurantjes en andere zaken die de moeite waard waren. Een geweldige betrokken gastheer, die zorgvuldig alles geregeld heeft. Lof voor hem.

Ingezonden door: Mw. Uytewaal

Reis: Dingle Way
Aug 2016; de eerste dag van tralee naar camp gelopen in de stromende regen, striemende wind en over een moeizaam pad. was veruit het zwaarste traject van de reis. de rest van de dagen in stralende zonneschijn met af en toe een ‘shower’ gelopen. prachtige natuur, afwisseling in landschap, vriendelijke mensen, rust en ruimte. het was onze eerste kennismaking met Ierland; we gaan graag nog eens terug!

Ingezonden door: R. Hogers

Reis: Ruegen
oktober 2016 Rügen is een schitterend wandeleiland met prachtige landschappen: imposant beukenwoud, heide met vuursteenvelden, zand- en kiezelstranden en natuurlijk de spectaculaire krijtkliffen. Ook Hiddensee was een mooie ervaring. Ik kan aanraden om om een extra stukje naar de uitkijktoren van Altbessin op Hiddensee te lopen. Je komt dan in een prachtig verlaten oerlandschap. Het beviel mij ook goed om naar de diverse vertrekpunten van de wandelingen te reizen per openbaar vervoer. De reis naar Hiddensee moet je even goed plannen om voldoende tijd op het eiland te hebben, maar dan is het prima te doen. Het hotel Getreur Eckart vond ik uitstekend, zowel qua kamer als het ontbijt.

Ingezonden door: H. Reedijk

Reis: Eifelsteig
Okt. '16 - We hebben gelopen tussen klooster Steinfeld en Daun, 5 loopdagen in oktober. De natuur is fantastisch, misschien vooral door de herfstkleuren. De vergezichten zijn heel mooi, de bossen zeer afwisselend. Zo ook de accommodaties: van super de luxe tot heel eenvoudig, maar allemaal even leuk. Het weer zat niet echt mee. 2 dagen regen en koud. Al met al zeker aan te bevelen, al is de laatste dag best zwaar.

Ingezonden door: J. Tjaden

Reis: Weg van Le Puy
Okt. '16 - (Le Puy-Aumont Aubrac) Het is onze groep zo goed bevallen dat we volgend jaar eind september weer van jullie diensten gebruik willen maken. Dank je Patricia, voor al je hulp! Het liep allemaal perfect. Jacqueline.

Ingezonden door: Cocky Holleman

Reis: Via Algarviana
Okt. '16 - Bij deze laat ik je weten dat het weer een uitstekende reis was. Vanaf de aankomst op 8 september op Faro tot en met de vertrek op 15 september een perfecte verzorging. Prima verblijven en uiterst vriendelijke en behulpzame mensen. Het was weer en top vakantie. Met vriendelijke groet namens de groep Cocky Holleman

Ingezonden door: E. Kappert

Reis: Cinque Terre
Sept 2016 Ik heb genoten van de mooie wandelingen tussen de 5 schitterend gelegen schilderachtige vissersdorpjes aan de rotskust van de Ligurische zee. Het was wel erg druk (vooral in Vernazza en Riomaggiore)! Om zoveel mogelijk van het gebied te kunnen ontdekken is het lokale spoorlijntje ideaal en niet duur. Helaas was de Via dell’Amore nog niet toegankelijk, maar er zijn alternatieve wandelpaden genoeg. Tijdens een van de nachten was er een- yellow weather warning- afgegeven van 00.00 tot 06.00 uur. Hevig onweer en stortbuien, heel spectaculair! De volgende dag was het zeer helder weer en vanaf de Santuario di Montenero kon ik de Alpes Maritimes en zelfs de Monte Viso zien. Opmerkelijk bijzonder is het cirkelvormig op een heuvel gebouwde dorpje Lavagiorosso. Het hotel was prima en de reis was alweer goed voorbereid door Topo-Aktief.

Ingezonden door: A. Last

Reis: Via Francigena
Okt. '16 - Onze voettocht over de Via Francigena vanaf de Grote St Bernard Pas naar Pavia voerde ons door een gevarieerd en mooi landschap. Eerst een mooie de afdaling door de bergen naar Aosta en vervolgens via de flanken van het Aosta dal naar Pont St. Martin met onderweg veel oude dorpjes met kerken en kapelletjes. Na Pont St. Martin kwamen we o.a. door fraaie plaatsen als Ivrea en Vercelli. Na Santhia trokken we een aantal dagen door de Povlakte langs vele irrigatiekanalen en –kanaaltjes met geweldig weidse uitzichten op de omgeving en Italiaanse Alpen. Op veel plaatsen was hier de rijstoogst nog volop aan de gang. Het eindpunt van onze tocht Pavia was een mooie stad om onze reis af te sluiten op één van de terrassen in het centrum. Al met al een prachtige tocht.

Ingezonden door: H.G. Haring - van Rijn

Reis: Camino Frances
Okt '16 - Als alleen wandelende vrouw, had ik speciaal gekozen voor het wandelarrangement met transfer en halfpension. Dat is mij goed bevallen! Topo-aktief had voor mij ook de treinreizen en de hotels geregeld Madrid-Burgos en na afloop LeonMadrid. Alles verliep perfekt!

Ingezonden door: M. Balcaen

Reis: Umbrië
Okt '16 -Uitstekende reis, prachtig landschap en mooie typische Italiaanse stadjes. Met prachtig weer aan onze zijde hebben we ervan genoten. De hotels waren uitstekend, in Montefalco zelfs buitengewoon. De wandelingen zijn pittig en vragen toch een goede conditie voor wie altijd de langste route wandelt. Wij vonden even lastig als de week vanuit citta di castello. Soms, en dat is on-Italiaans uiteraard, zou er bij het ontbijt wat meer brood kunnen voorzien worden. Ook de bustransfers waren uitstekend met deze busmaatschappij en prima op tijd. Het was een prachtige wandelvakantie en dat voor de hele groep!

Ingezonden door: vd Hoogen

Reis: Reuzengebergte \ Adrspach
Okt. '16 - Wij hebben de wandeltocht in het Reuzengebergte als erg gevarieerd ervaren. Ruige bergkammen worden afgewisseld met bosachtige plekken waar riviertjes meanderen door het landschap. De routes zijn duidelijk aangegeven en de paden goed begaanbaar. Ook de pensions hebben wij als prettig ervaren. In Tsjechië hoef je je geen zorgen te maken over een stevig lunchpakket. Dit is ook nodig aangezien een aantal dagen pittig zijn!

Ingezonden door: S. Klaucke

Reis: Mallorca
Okt '16 - We hebben niet alle wandelingen gedaan, het was erg warm op Mallorca tijdens ons verblijf zodat we wandelen hebben afgewisseld met zwemmen. Wel hebben we een heerlijke vakantie gehad en daar gaat het tenslotte om. Port Sòller is een leuke plek om te verblijven en het klooster was heel bijzonder om te zijn. Als ik nog een tip mag geven: Als je toch in het klooster bent, loop eens naar het kruis, je hebt er een prachtig uitzicht! Verder is er een zwembad en een botanische tuin.

Ingezonden door: Dhr. & Mevr. Zaat

Reis: Camino Frances
Okt '16 - Afgelopen vrijdag zijn wij weer thuisgekomen van onze Camino-reis die door uw bedrijf was georganiseerd. We hebben van deze 10 dagen enorm genoten, niet alleen vanwege het prachtige weer, maar zeker ook vanwege de perfecte organisatie. De vluchten gingen alle precies volgens schema, de treinreis naar León op de heenweg en de busreis van O Cebreiro naar La Coruña op de terugreis idem dito. De hotels waar we verbleven waren zonder uitzondering prima: goede kamer, diner en ontbijt uitstekend verzorgd en onze koffer was er altijd eerder dan wij. Ook het personeel in de hotels was bijzonder vriendelijk en behulpzaam en we kunnen dan ook terugzien op een bijzonder fijne reis. Wij willen dan ook graag in 2017 het tweede deel van de Camino-reis gaan maken en wij zullen zeker daarbij gebruik maken van uw organisatie, die wij bij iedereen kunnen aanbevelen.

Ingezonden door: Ronald Venderbosch

Reis: Katharenpad
Sep '16 - Prachtig en afwisselend landschap, waar de tijd bepaald wordt door de kerkklokken. In een mooie en a-toeristische omgeving. Je kan je in de middeleeuwen wanen.

Ingezonden door: A.C.J. Bernards

Reis: Camino Frances
Sep '16 - Na een korte pauze in Santiago hebben we de route naar Finisterre gelopen. Het is duidelijk dat niet veel mensen hiervoor kiezen en dat is duidelijk een gemis. De route is ontzettend mooi, veelal via natuurpaden en het einddoel: Finisterre is een waar hoogtepunt. Een aanrader als je eenmaal bent aangekomen in Finisterre is de boottocht om de kaap heen voor de zonsondergang. Adembenemend!!!!!! Het valt dan zwaar om vervolgens Finisterre achter de laten en de thuisreis te aanvaarden.

Ingezonden door: A.C.J. Bernards

Reis: Camino Portugues
Sep '16 - Indien U een zorgeloze trip wenst is het een aanrader om uw reis via Topo-Aktief te laten verzorgen. Uitstekende groep met aandacht voor details waardoor de reis zelf een onvergetelijke ervaring werd. Startpunt was in Valenca/Tui en deze twee plaatsen waren een zeer prettige verrassing. Een groot voordeel is tevens dat deze route nog niet zo druk is als de Camino Frances. Moe maar uitermate voldaan kijken we terug op deze fenomenale wandelingen. Naast de schoonheid van de natuur, overheerlijk voedsel en de onvergetelijke gastvrijheid van de Galiciers een appetijt opgedaan voor meerdere tochten. Een ding is hierbij zeker: ondersteuning van het fantastische Topo-Aktief Team is daarbij vanzelfsprekend.

Ingezonden door: L. Mulders

Reis: Gomera
Sep. '16 - We hebben genoten van deze wandelvakantie; erg mooi en goed verzorgd met leuke slaapplekken. Wat wandelen betreft; mooie en afwisselende routes; duidelijk beschreven. Het is ons niet eens gelukt om te verdwalen …en dat is bijzonder. Sommige dagen door de warmte in stenige omgeving wel wat afzien maar na een duik in zee of een goede douche en terrasje was dat weer snel vergeten. We kijken terug op een zeer geslaagde week!

Ingezonden door: R. Meijer

Reis: Cerdanya
Sep '16 - Cerdanya, wat een prachtig gebied. Prullans ligt tegen de helling van een van de bergen en vanuit onze kamer hadden wij uitzicht op de noordwand van het Cadi-gebergte. Een genot om naar te kijken. De wandelingen waren zeer goed beschreven in zg. “Roadbooks”, ook in het Nederlands. Het waren prachtige wandelingen, alleen was het hoogteverschil ons soms iets te veel. Tenslotte zijn wij 70+. Het hotel heeft een heerlijke tuin waar wij na afloop van een wandeling eerst iets koels dronken en daarna natuurlijk even gingen zwemmen. Wij hebben ook gebruik gemaakt van het “transfer” arrangement. Een uitkomst want je hoeft nergens aan te denken. Wij konden volop genieten van de rit van Barcelona-Prullans vv. van 2 uur, grotendeels door de bergen en ook met het wandelen werden wij afgezet en gehaald op de afgesproken plaats. Het was weer een heerlijk vakantie. Cocky, Dirk, Els, Irene en Ritha

Ingezonden door: A.J.W. Heuten

Reis: TMB
Aug. '16 - We hebben een prima vakantie gehad, en we kunnen iedereen de TMB aanbevelen. Alle accommodaties waren wisselend: soms matige accommodatie (Mottets) maar met een goed diner, soms prima lunchpakket en matig ontbijt.

Ingezonden door: Martha

Reis: Reuzengebergte \ Adrspach
Aug. '16 - We hebben een heerlijke vakantie gehad en genoten van de mooie natuur. Alles verliep prima, alleen de taxi kwam op de laatste dag niet opdagen, wat uiteindelijk is opgelost door de contactpersoon in Tsjechië.

Ingezonden door: Marijke von Bergh

Reis: Queyras
Aug. 16 - Prachtige routes en prachtig weer hebben voor ons voor een prachtige vakantie gezorgd.

Ingezonden door: van den Berg

Reis: TMB
Aug. 2016 - Het was echt een prachtige tocht, soms zwaar met veel klim- en klauterwerk maar ook makkelijke dagen waar we weer een beetje konden bijkomen. Het is wel echt goed te doen!! Wij wandelen veel in Nederland ; bergervaring is dus minder maar je hebt de hele dag en het is zó prachtig!!! Wel vonden we sommige trajecten erg druk! Dat hoorden we ook onderweg het is een echte hype aan het worden…. Het slapen in berghutten/kleine hotelletjes was echt prima! Gezellig met andere wandelaars eten/ontbijten en ervaringen uitwisselen. We hebben echt genoten van de tocht!

Ingezonden door: Guus Gilsing

Reis: TMB
Aug. 2016 - Tour du mont blanc is een schitterende tocht. Onderweg ervaar je prachtige uitzichten en kom je langs gezellige berghutten. ’s Avonds is er voldoende tijd voor ontspanning en wordt je gastvrij ontvangen in zowel Franse, Zwitserse als Italiaanse accommodaties. Het bagagevervoer is prima geregeld door de Franse organisatie. We hebben kortom enorm genoten en raden deze tocht zeker aan.

Ingezonden door: Lucie Sax

Reis: Eifelsteig
Aug. 2016 - De wandelvakantie was geweldig; goede informatie, prima hotels, geweldige ontbijten en lunchpakketten. En goed wandelweer, maar dat is boffen.

Ingezonden door: R. Geurts – van Veldhuizen

Reis: Madeira
Aug. 2016 - We hebben een fijne vakantie gehad op Madeira mede dankzij topo-actief. De accomodaties lagen op verschillende locaties op het eiland waardoor wij verschillende wandelroutes hebben gelopen, telkens weer in een andere omgeving. Vooral de wandeling naar het oostelijke schiereiland was erg indrukwekkend. We hebben genoten van de prachtige hortensia’s die de levada’s sierden. De eerste avond kwam er een gids (Lucy). Zij heeft veel informatie gegeven. Wel vonden we het achteraf jammer dat ze enkele wandelingen als eng vanwege hoogtes had aangemerkt. Daardoor hebben we de Noordelijke wandeling niet gemaakt die achteraf niet heel erg eng was. (hoorden we van andere wandelaars met hoogtevrees). Verder stond in de wandelbeschrijving erg vaak dat het niet geschikt was voor mensen met hoogtevrees. Nou heb ik zelf hoogtevrees. Maar bij geen enkele wandeling was het te heftig.

Ingezonden door: Ria Plaisier

Reis: Camino Norte
Aug 2016 - Het geheel was voortreffelijk! Mooie comfortabele reis verzorgd door een uitstekende en betrouwbare Spaanse partner van Topo-Aktief.

Ingezonden door: Miriam en Hans

Reis: TMB
Aug '16 - Een mooie wandelreis, voor de wat ervarener bergwandelaars. Mooie dag etappes, soms wel wat pittig. Alle weer typen gehad onderweg, zon-, regen en sneeuw, en bij goed weer genoten van de prachtige uitzichten. De gehele route verrast door de verscheidenheid aan landschappen en uitzichten. Onderweg o.a. bergmarmotten en steenbokken gezien. Wij vonden het wel aardig om “met de klok mee” te lopen, in tegenstelling tot de meeste lopers van de tour; hierdoor kwamen we veel wisselende mensen tegen. Prima accommodaties onderweg, het verdient echter de voorkeur om te kiezen voor de tweepersoons kamer arrangementen. Wij hebben er van genoten, dank voor jullie prima organisatie.

Ingezonden door: E. Fokkema

Reis: Mullerthal
Aug '16 - Prachtige wandelingen in een erg mooi gebied. De kaarten zijn erg goed en duidelijk. We hebben vijf dagen gewandeld in dit Luxemburgse gebied. Elke wandeling heeft weer iets nieuws te bieden.

Ingezonden door: R. van Waas

Reis: Cluny
Aug '16 - Een prachtige tocht, maar onderschat de zwaarte niet! De afgelopen jaren heb ik met een wisselend aantal vrienden gelopen van ‘Le Puy-en-Velay’ naar Santiago in tochten van 6 tot 13 dagen. De dagtochten waren soms zwaar, maar altijd goed te doen. Deze tocht, gelopen in juni 2016, heb ik onderschat. Hij wordt wel aangegeven met een zwaarte van vier sterren, maar na alle wandelervaring dacht ik dat dat geen probleem zou moeten zijn. Met name de eerste vier dagen vielen bar tegen. Geen stukje horizontaal, wegen die eerder modderpaden vol met plassen of rivieren waren dan wandelpaden. Bovendien zat het weer niet mee (heel veel regen). Rien van Waas, Bunnik

Ingezonden door: J. Scheijen

Reis: Lechweg
Aug '16 - Super vakantie gehad, een geweldige wandelroute, je wordt elke dag weer opnieuw verrast door o.a. stijle bospaadjes en groene weide met mooie veldbloemen, Na het wandelen was er de luxe van een mooi hotel. Jurgen en Brigitte

Ingezonden door: Nelleke en Tiny

Reis: WHW
Augustus 2016 - Wij hebben een geweldige vakantie gehad. Prima verzorgd! Veel onderkomens waren prachtig! Gelukkig weinig last van muggen. Soms wat regen, maar goed te doen. Wij vonden de lunchpakketten wat aan de prijzige kant.

Ingezonden door: Nel Gooren

Reis: Aracena
Augustus 2016 - We waren het er alle drie over eens dat alles goed geregeld was. We hebben zeer genoten van deze reis, de wandelingen, het huis met zwembad, het mediteraene leven, de zomer, de zon, de tapa's.

Ingezonden door: Gerard Aben

Reis: Camino Portugues
Augustus 2016 - Van zaterdag 30 april tm zaterdag 14 mei liep ik via jullie de Camino Portugues vanaf Porto (centrale route). Nu ik vorige week met de 4 Daagse het echte wandelseizoen voor mij heb afgesloten kijk ik trouwhartig terug op de Camino. In steekwoorden is mijn evaluatie alsvolgt: -uitstekende accomodaties/verzorging -vlekkeloze transfers ed met taxi's -route is ook voor minder geoefende lopers,zo lijkt mij,goed te lopen. -landschappelijk wel wat saai,lopend door veelal landbouwgebieden. -"mal tiempo"aldus de portugezen/spanjaarden in deze tijd van het jaar.Kennelijk natte periode dan, in met name Galicie. Kortom: zeer genoten van een relaxte wandelvakantie. Begin maart volgend jaar kom ik weer bij jullie langs voor het wederom boeken van een wandelvakantie.

Ingezonden door: Ineke Hoenderdos

Reis: Camino Frances
Juli 2016 - We zijn super tevreden, alles, ook het vervoer via hun plaatselijk contact, verliep vlekkeloos. We komen volgend jaar weer graag bij je terug. We hebben veel veranderd aan het oorspronkelijke aanbod. Alles heeft perfect geklopt. Koffers op tijd aangekomen, hotels prima in orde. We waren verrast en zijn zeer tevreden.

Ingezonden door: Dominique Reedijk

Reis: Westerwaldsteig
Juli 2016 - De Westerwaldsteig was gewoon fantastisch. Eén van de mooiste routes van de laatste jaren. Prachtige vergezichten en veel velden vol bloemen. De hotels waren goed tot heel goed. In Westerburg was het hotel fantastisch, in Bad Marienberg ook. Gelukkig hadden we in Westerburg een extra nacht. Het is een heel leuke stad.

Ingezonden door: Langeler

Reis: Camino Norte
Juli 2016 - Alles was zeer goed. Bagage werd een keer niet gelijk gebracht, maar kwam na contact met de lokale agent binnen een uur bij het hotel. Dit is zeer adequaat opgelost. In de algemene informatie staat een waarschuwing over het ontbijt wat wel eens beperkt kan zijn. Onze accomodatie was echter heel goed. Er was in elk hotel een ontbijt buffet. Meestal meer dan wij nodig hadden.

Ingezonden door: Rob Hogers

Reis: West Sumava
Juli 2016 - Prachtige wandelroute door een bij ons weinig bekend, maar schitterend gebied, met interessante geschiedenis en veel natuurschoon. Ik ben bijna alleen maar Tsjechen tegengekomen, die kennelijk heel graag erop uit trekken voor een stevige wandeling. Eigenlijk altijd ook heel aardige mensen. Een regelrechte aanrader is deze wandelreis, heel veel waar voor het geld ook. Het verdient aanbeveling om een klein taalgidsje mee te nemen, want veel Tsjechen, ook bij de overnachtingsadressen, spreken nauwelijks een andere taal. Ik ben er echter altijd uitgekomen, want goede wil was er ruimschoots. Een mooi avontuur!

Ingezonden door: G. Casteleijn

Reis: Mullerthal
Juli 2016 - Prachtig wandelgebied met veel mogelijkheden vanuit het hotel of door een klein stukje auto te rijden. Paden zijn zo goed aangegeven dat we de beschrijving vaak alleen gebruikten voor aanvullende informatie. Keurige en schone kamers, lekker eten. Wel was ons onduidelijk wie nu Geertje en Julien waren, ontvangst was heel summier en ook tijdens verblijf vaag wie nu welke rol in het hotel had. (Geertje is de nieuwe gastvrouw, red.) De reis voldeed aan onze verwachting.

Ingezonden door: Ger Feijen en Truus van Putten

Reis: Roze Granietkust
Juli 2016 - Wij hebben een mooie tocht gemaakt de hotels waren goed we hadden meer wandelhotels verwacht. Dat was niet zo maar heeft de pret niet gedrukt. Goede ontvangst en avonds lekker eten. Wandelingen zijn goed te doen en mooi en afwisselend genoeg. Met al hebben we genoten wij denken dat we nog wel een keer bij Topo boeken Goede ervaring Hartelijke groeten Ger Feijen en Truus van Putten

Ingezonden door: Wouter Beekman

Reis: Weg van de Bonhommes
30.6.2016 Ik heb genoten van een mooie wandeltocht door indrukwekkende natuur. De Pyreneeën zijn een mooi gebergte en de overgang van de Franse naar de Spaanse kant is boeiend. Het was een zware tocht, vooral door de aanzienlijke hoogteverschillen. Ik liep de tocht van 18 tot 29 juni 2016 en had het geluk alleen maar mooi weer te treffen. De organisatie was prima: alle gîtes en hotels stonden voor mij klaar en waren van goede kwaliteit. In Frankrijk waren het vooral op wandelaars gerichte gîtes d'etappe, en Spanje wat meer familiehotels. Ik had ervoor gekozen zelf mijn bagage te dragen. Mijn rugzak woog ca. 10 kilo en dat was bij het stevige klimmen toch wel een behoorlijk gewicht. Als ik de tocht nog een keer zou doen, zou ik kiezen voor bagagevervoer. Dan loop je met een licht dagrugzakje. Bij de tocht bleek het een probleem te zijn om inkopen te doen voor eten overdag. In Frankrijk zijn de weinige kruideniers en bakkers allemaal gesloten. In Ascou La Forge kun je de voorafgaande avond brood in de campingwinkel bestellen. Zorg er dus voor veel bars mee te nemen. Tot slot een compliment ook voor de lokale organisatie, zorgzaam en cliënt gericht. Nadat ik een transfer gemist had omdat er geen telefonisch bereik was en de chauffeur na een uur wachten was vertrokken en ik het hele laatste traject zelf heb gelopen heeft hij me de volgende dag ter compensatie toch nog een flink eind weggebracht.

Ingezonden door: Wardy Doosje

Reis: Competa-Nerja
Juli 2016 - Prima reis. Goede beschrijving. Aardige contactpersoon in Competa. We hebben een super vakantie gehad. Een route van 19 kilometer was voor ons erg zwaar, ook al omdat we voor 16.00 uur in Acebuchal moesten zijn omdat de bar daar sloot op dat tijdstip. Dan was de korte route wel een aanrader geweest.

Ingezonden door: B. van Rooij

Reis: Camino Norte
Juli 2016 - Het was een mooie wandeling, niet te zwaar. De route was heel goed aangegeven. Je had eigenlijk geen beschrijving of gps nodig. Dit was wel handig zeker om de hotels te vinden. Alles was heel duidelijk. Vriendelijkheid van het hotelpersoneel was meestal prima; dit is wel wisselend. Wat betreft de taxi-chauffeurs waren de eerste twee vervoerders supervriendelijk. Het derde meetingpoint moesten we vinden na 28 km maar na 32 km hadden we het nog niet gevonden. Via het kantoor van Teetravel is de chauffeur op de hoogte gebracht en deze heeft ons keurig opgehaald. Verder zijn we heel tevreden en bij de volgende wandelvakantie boeken we dit zeker weer bij Topo-Actief. We hebben uw kantoor al enige keren bij anderen aanbevolen.

Ingezonden door: A. Lukkien

Reis: Cerdanya
Juni 2016 - Mooi wandelgebied in de Pyreneeen. Weinig Nederlanders gezien. Komen vooral Spanjaarden/Fransen. Goed hotel. Hotel is ook gericht op gezinnen. Wij waren er in het voorseizoen. Het was er nog rustig alleen in het weekend kwamen er veel gezinnen met jonge kinderen. Kamer met balkon en uitzicht op de bergen. Goede bedden. Er wordt elke dag goed schoongemaakt. Zwembad goed en ook een heerlijke Welness, spa. Medewerkers staan altijd klaar om je te woord te staan en te helpen. Wij hadden half pension. ’s Avonds een buffet waar je net zoveel en vaak eten kon halen als je wilde. Goed verzorgd en lekker. Wandelingen staan meestal goed beschreven. Een paar keer gehad dat we niet wisten of we nu links of rechts moesten. Samen met GPS kom je hier wel uit. Alleen met de beschrijving kan je de verkeerde kant op gaan. Er staan ook een paar wandelingen beschreven waarvan de start begint na een stuk rijden op onverharde wegen. Rijden op onverharde (met alle losse stenen) durfde wij niet aan met onze auto. Kortom een heerlijke vakantie gehad. Zeker aan te bevelen.

Ingezonden door: A. de Roeck

Reis: Skye
Juni 2016 - Onze wandelvakantie op Skye en Mallaig was zeer geslaagd. Prachtige wandelingen met verschillende mogelijkheden. Ruige en mooie natuur, met kliffen, rotsformaties en Lochs en moors. Wij hebben erg geboft met voordurend zonnig weer (juni). Het busvervoer was wat uitzoeken maar het werkt wel; de bussen rijden weinig maar op tijd. Treinreis van Mallaig via Fort William naar Glasgow is een aanrader.

Ingezonden door: K Bakker en J. de Jong

Reis: Kerry
Juni 2016 - De tocht vonden wij fantastisch. Bijna altijd liepen we over onverharde paden en in de natuur. We hebben vele bergen beklommen en urenlang op de zadels gelopen. Het was zoooo stil, dit hebben we als heel bijzonder ervaren. Verder zie je op het schiereiland tijdens zo’n tocht de variatie in landschap; eerst waren de bergen hoger, daarna was het kustgebied met hoogveen, daarna weilanden en lagere bergen, die veel groener waren. De start in Killarny en de finish in Kenmare was ook erg leuk met de pubs , het winkelvertier en de activiteiten die er te doen waren. We vonden het wel prettig om enkele extra dagen in te plannen voor rust, want de tocht is wel zwaar. Dit terwijl we heel goed weer hebben gehad; bij regenweer zou het nog veel zwaarder zijn geweest.

Ingezonden door: groepje Annelies

Reis: Costa Brava
Juni 2016 - We hebben zeer genoten van onze Costa Brava reis, we hebben ook zeer geboft met het uitstekende wandelweer. Alles was prima georganiseerd, waarvoor onze dank. We waren over het algemeen zeer tevreden over de uitstraling, ligging, ontbijt en kamers. Tegenvaller was het diner in hotel Ancora in La Fosca, dit was echt beneden de maat. Qua ligging was het hotel in Calella -San Roc- onze favoriet en qua diner het hotel in Llafranc. We vonden het leuk dat alle hotels sfeervol waren en een zekere geschiedenis hadden. Het was fijn om na een dag buiten steeds in een aardige locatie aan te komen.

Ingezonden door: Ton van den Berg

Reis: Camino Portugues
Juni 2016 - Wij hebben de Camino Portugues als bijzonder ervaren. Vooral de contacten met mensen onderweg die zich later verplaatste naar een eet- of drinkgelegenheid of een hotelletje. Het was ook heel bijzonder dat we na de pelgrims mis in Santiago mensen ontmoeten ‘uit de eerste dagen’ waar je dan gezamenlijk de afscheidslunch mee gaat gebruiken, een bijzondere herinnering.

Ingezonden door: Mies Dirksen

Reis: Umbrië
Juni 2016 - Prima wandelreis, maar voor ons waren de meeste wandelingen aan de korte kant. Daarbij kregen we wel ruim mogelijkheid om de prachtige stadjes te bezoeken.

Ingezonden door: Rita en Walter

Reis: Franciscusroute
Wij hebben genoten van de Franciscusroute en hopen nog veel gebruik te kunnen maken van jullie diensten.

Ingezonden door: Bergsma

Reis: Weg van Le Puy
Fijn dat het alternatief traject, via de fraaie Célé vallei, door jullie wordt aangeboden. Dit traject was zeer indrukwekkend en heel rustig, nauwelijks andere wandelaars ontmoet. Iedereen neemt de hoofdroute en daardoor naar Cahors wordt het druk. In principe volgend jaar vervolgtraject naar St. Jean-Pied-de-Port.

Ingezonden door: Nelien van Vliet

Reis: Balkon van de Cote d'Azur
Juni 2016 - In het algemeen waren we zeer tevreden, hadden nog nooit zoiets gedaan maar vonden het ontspannend dat we niet zelf hoefden na te denken. Ik miste het op de website het aantal km per dag. Uren en hoogteverschillen zeggen niet alles. In de omschrijving die we na het boeken kregen stond wel het aantal km en daar schrok ik van. Uiteindelijk hebben we de langste dag overgeslagen (te veel inspanning + slecht weer voorspeld). Ik vind het altijd moeilijk me een voorstelling te maken. Ik vond het hoogtepunt qua stad/dorp St Agnes, een oase van rust en na veel inspanning zo’n dorp binnenlopen (en dan je bagage te vinden!!!) is onvergetelijk. Dank voor de strakke organisatie! Nelien van Vliet

Ingezonden door: Henk Romme

Reis: Cerdanya
Mijn vrouw en ik hebben deze keer gekozen om vanuit 1 plek te gaan wandelen en wel het dorpje Prullans in de Spaanse Pyreneeën. Dit is ons goed bevallen. Elke dag konden we kiezen tussen een lange of een kortere wandeling. Juni 2016 - Zonder eigen vervoer zijn we 3x weggebracht en weer opgehaald om verder van het hotel te kunnen wandelen. Wij verbleven in hotel Muntanya met veel voorzieningen o.a. een mooi zwembad. Een zeer ruime en schone (familie)kamer met vide (slaapkamer). Vanaf ons balkon een schitterend uitzicht op de omgeving en de besneeuwde bergen. De gastvrijheid, behulpzaamheid en vriendelijkheid van het hotelpersoneel is grandioos. Kortom een zeer geslaagde wandelvakantie.

Ingezonden door: J.B. van Rijn

Reis: Franciscusroute
Fontanella was voor ons het hoogtepunt. Mooi gelegen, goede ontvangst en heerlijk eten (hoewel daar bij de andere accommodaties ook niets over te klagen was).

Ingezonden door: M. Claessen

Reis: Capri
Genoten van de gastvrijheid in de accommodaties. Vooral de kloosterovernachting was fantastisch en bijzonder.

Ingezonden door: W. van den Bos

Reis: Kreta
Het samenwerkingsverband tussen Topo-Aktief en de lokale agent is uitstekend. We hebben de inviduele variant gedaan. We zijn verrast door de prachtige en afwisselende, goed beschreven wandelingen. Aanrader!

Ingezonden door: Jeroen Pastoor

Reis: Camino Primitivo
Mei 2016 - Topo-Aktief heeft het getroffen met de lokale organisatie waar mee wordt samengewerkt. Ik heb de afgelopen 8 jaar nog nooit een minpunt kunnen noemen. Mijn complimenten aan ze.

Ingezonden door: IJ.E. Kolkman

Reis: Camino Frances
Mei 2016 - Wij willen hierbij Topo Aktief graag bedanken voor deze geweldige reis en hopen dat ze ons volgend jaar weer kunnen bijstaan. Vorig jaar hebben we de laatste etappe van de Camino Frances naar Santiago de Compostela gelopen. Dit ging ons goed af en we besloten dit jaar van Saint Jean Pied de Port naar Burgos te lopen. Het was weer een geweldige ervaring. Het lopen was wel wat zwaarder dan de laatste etappe maar toch goed te doen. Volgend jaar willen we heel graag, als de gezondheid het toelaat natuurlijk, de Camino Frances compleet maken. De organisatie door Topo Aktief klopt aan alle kanten. De hotels zijn goed (prijs/kwaliteit verhouding klopt). De toegezonden informatie was informatief en het bagagevervoer was super geregeld.

Ingezonden door: Sjaak Lagewaard

Reis: Ardeche
Dit is echt een aanrader! Wij hebben hier van een heerlijke wandelweek genoten. Ons appartement (La Source) was werkelijk fantastisch, erg stijlvol ingericht en lekker ruim. De boerderij is heel erg mooi verbouwd, met veel ruimte om lekker buiten te zitten. Het eten was prima verzorgd en vooral heel gezellig! En prachtige wandelingen, goed beschreven en de wandelingen zijn voorgelopen.

Ingezonden door: van den Akker

Reis: Rugen
Mei 2016 - Al met al een zeer geslaagde wandelvakantie in het prachtige plaatsje Binz. Enkele overnachtingen aan de west zijde van het eiland had het geheel nog prettiger gemaakt. Wij vonden het jammer dat wij op 1 plek zaten. Wij hadden graag de wandelingen op het eiland Hiddensee willen doen maar vonden dat te ver reizen met het OV.

Ingezonden door: Marian van Hooft

Reis: Eifelsteig
Mei 2016 - De Eifelsteig 2 was dit jaar in mei een bijzondere ervaring. We hebben in 9 dagen de vier jaargetijden ervaren. De eerste twee dagen viel er sneeuw en was het pittig koud voor de tijd van het jaar. Daarna was er een wat wisselvallige dag met wat regen, maar een stijgende lijn bracht ons de laatste dagen zomer. De route voerde ons door de Vulkaaneifel met volle en droge kratermeren, vulkaanrotsen en holen, soms uitgehakt, soms spontaan ontstaan. Vroeger hebben hier zelfs kluizenaars gewoond. Het landschap is af en toe grillig, maar ook sprookjesachtig door wat snel stromende riviertjes en de rijke begroeiing. We hebben 2 nachten doorgebracht in klooster Himmerod, een plaats van rust en ontmoeting omdat je samen aan tafel gaat. De accommodatie is wellicht wat soberder, maar het kloosterbrood en taart maakten alles goed. De route is pittig omdat je veel moet klimmen en dalen en varieert van 18 tot ongeveer 30 km per dag. Na twee dagen waren we er aan gewend en voelden ons echte klimgeiten. Eindigen in Trier is ook erg leuk. Deze mediterraan aandoende stad herbergt vele Romeinse schatten. Moe, maar voldaan konden we daarna met een stoptreintje in 2uur terug naar Blankenheim waar onze auto stond.

Ingezonden door: C. Hendriks

Reis: Weg van Le Puy
Mei 2016 - We liepen van Aumont- Aubrac naar Conques. Een schitterend stuk van de weg van Le Puy: indrukwekkende natuur, maar ook cultuur, mooie middeleeuwse dorpen en prachtige Romaanse kerkjes. En ondanks het matige weer (vaak koud en grijs) was het een geweldige tocht. Bij de lokale partners zijn de medewerkers vriendelijk en coöperatief en ze doen wat ze zeggen.

Ingezonden door: Pieter Metz

Reis: Chianti
We hebben genoten van deze mooie reis, waar zowel natuur als cultuur aan de orde kwam. Goede overnachtingsadressen die passen bij een wandelvakantie. We zijn niet anders gewend van Topo-Aktief.

Ingezonden door: C.J. Elsinga

Reis: Skye
Prachtige natuur. Schitterende wandelingen. Gastvrije ontvangst en goede accommodaties. De wandelingen waren door het slechte weer (sneeuw!) niet altijd uit te voeren. Voor sommige wandelingen is zeer goede conditie, wandelervaring vereist. Wij hadden eigen vervoer maar zonder dat was het arrangement op Skye niet goed uit te voeren. Bussen rijden zeer onregelmatig en komen lang niet overal.

Ingezonden door: Saskia van Briemen

Reis: Beara
Mei 2016 - Bedankt voor de organisatie, het waren geweldige wandelingen.

Ingezonden door: Y. Stevens en E Brinkman

Reis: Gran Canaria
Mei 2016 - Gran Canaria was een echte verrassing voor ons. Dat wandelen op dit eiland zo prachtig was hadden we niet kunnen dromen. De verzorging was formidabel. Aardige mensen die je altijd vriendelijk te woord staan. Dhr. F. Miltenburg heeft ons nog extra geholpen. We mochten van hem de wandelstokken lenen, we waren ze vergeten. En die heb je wel echt nodig, want de wandelingen zijn pittig. Een echte aanrader voor wandelaars met ervaring.

Ingezonden door: A.M.Plaisier

Reis: Competa
Mei 2016 - Wij hebben een heerlijke wandelweek in Competa gehad. Het was goed wandelweer ( niet te warm) De kamer en het hotel waren van alle gemakken voorzien met een prima ontbijt en de mogelijkheid voor een diner. Competa biedt veel leuke en gezellige restaurantjes waar je ’s avonds heerlijk Spaans kunt eten. Na de eerste wandelingen raak je snel gewend aan de omgeving. De wandelingen waren niet heel zwaar of moeilijk. Vooral het voorjaar met de bloemen en bloesems was erg bijzonder. De stadswandeling op zaterdag hebben we ook zeer gewaardeerd. Kortom een aanrader!

Ingezonden door: Mw. C.W.M. Driessen

Reis: Umbrië
Mei 2016 - Mooie wandelroutes. Mooie etappeplaatsen. Goede hotels, voldoende keus uit goede restaurants. Af en toe last van het geluid van de snelweg in het dal tijdens de wandeling van Assisi naar Spello en Trevi naar Campello.

Ingezonden door: Jeske en Sjef vd Wiel

Reis: Berberdorpjes
Wij hebben een mooie reis gehad. Onze gids en muilezeldrijver tijdens de wandeltocht waren geweldig en hebben heel erg goed voor ons gezorgd. De interessante wandelingen boden ons een blik op het leven van Berbergemeenschappen in de Atlas, waar het leven hard en eenvoudig is. De afwisseling tussen de tamelijk kale bergen en de groene akkertjes in de buurt van de dorpen was prachtig. Het was voor een interessante kennismaking met Marokko en een fijne, afwisselende reis.

Ingezonden door: Geert en Fien Leenders

Reis: Gomera
Het was wederom een mooie reis en alles was goed geregeld, bedankt hiervoor. Routes op ons gps-apparaat werkten ook perfect. Heb alleen een opmerking voor als er extra dagen bijgeboekt worden. Locatie villa Aurora was voor ons een toplocatie. Wij zouden als we weten wat we nu weten de routes omgewisseld hebben. Groetjes Geert en Fien Leenders

Ingezonden door: Jan Kalker

Reis: Algarve
Bijzonder prettige ontvangst; zeer aangenaam verblijf. Persoonlijke begeleiding voor het eventueel kiezen van alternatieve wandelingen.

Ingezonden door: M. ter Braak-Kolner

Reis: Via Algarviana
Wij vonden over algemeen de reis heel mooi. Alleen de laatste tocht naar Alte was minder mooi. Prachtig mooie natuur, bloemen en wat een rust.

Ingezonden door: Aart Last

Reis: Via Algarviana
Een mooie tocht door een verlaten, ontvolkt gebied met verstilde dorpen. Mooie natuur met veel soorten voorjaarsbloemen. Goede, schone accommodaties met goede verzorging. Goede wandelpaden met soms redelijk grote hoogteverschillen. Sector 5 van de Via Algarviana: Cachopo – Parizes vonden wij het zwaarste traject vanwege het vele en lange stijgen en dalen. (In de beschrijving van die sector kan o.i. de zwaarte van dat traject wat beter omschreven worden). Een week lopen over de Via Algarviana vonden wij achteraf genoeg omdat het landschap vaak meer van hetzelfde was met niet al te veel afwisseling. Desalniettemin een fraaie tocht.

Ingezonden door: Vincent Tepas

Reis: Gomera
Om te beginnen nogmaals de complimenten over hoe de reis georganiseerd is. Met name na onze programmawijziging is op korte termijn geregeld dat de taxi ons vanaf de boot meteen naar Imada bracht en we dag 2 van het arrangement later konden inhalen. Perfect! We verbleven in goede accommodaties op bijzonder plaatsen en de taxi stond altijd op tijd klaar. Verder was het handig dat de lokale agent telefonisch goed bereikbaar was. Dit was onze eerste wandelarrangement met bagagetransport. Dit is ons zeer goed bevallen en zeker voor herhaling vatbaar.

Ingezonden door: Henk Baltussen

Reis: Competa
Wij hebben erg genoten van ons verblijf in Competa. De routes in de gids waren zonder uitzondering heel mooi. Daarbij had elke wandeling iets unieks. De ene keer liep je door een uitgedroogde zandige rivierbedding, de andere keer stond je op een top met een wijds uitzicht,dan liep je weer langs een irrigatiekanaaltje of door een mooi dorpje. De plaatselijke contactpersoon is een heel innemende begeleider die de streek op zijn duimpje kent. Zelf zouden we deze routes nooit hebben kunnen vinden.

Ingezonden door: Yngve en Mieke Sørum.

Reis: Gran Canaria
Wij zijn zeer tevreden met het wandelarrangement. Fantastische natuur.De eerste 4 wandelingen hadden wij mooi weer maar harde wind. Wij beleefden daarna het slechte weer op Gran Canaria. De laatste 2 wandelingen werd ons aanbevolen niet te doen vanwege veel regen/ sneeuw en temp.van 0-4 gr in de bergen. Erg jammer . Vooral de Roque Nublo tocht wilden wij graag doen . Franz vertelde ons dat deze tocht afhankelijk is van het weer. Appartement in Tejeda was fantastisch en Fernando en Niko waren erg goed voor ons.

Ingezonden door: E. van der Wiele

Reis: La Gomera
Persoonlijk vond ik de tocht op dag 4 naar Valle el Grand Rey het aantrekkelijkst vanwege de wijdse vergezichten en de oceaan in de verte. De tocht door het bos, de dag ervoor, het minst. Met het sprookjesachtige karakter daarvan heb ik niet zoveel. De tocht met het tunnelstuk heb ik niet gelopen vanwege de weersomstandigheden van de dag. Ik zag daar met mijn lengte van 1.90 erg tegenop. Hoe dat gegaan was weet ik dus niet, maar ik geloof niet dat ik iets bijzonders gemist heb. (de route hoeft niet per se door de tunnel gelopen te worden, er is een alternatieve route die buiten de tunnel om loopt, red.) Het beschikbaar zijn van Delphine Siodos, die overigens behalve Duits ook Frans en Engels en Spaans spreekt en haar voortvarendheid voelden zeer prettig toen ik beroep op haar moest doen.

Ingezonden door: Pieter Bosse

Reis: Gaume
Een heerlijke tocht om je zinnen te verzetten. Het is erg rustig op deze tocht. Je komt door rustige, kleine dorpjes waar de tijd soms heeft stil gestaan en de jeugd is weg getrokken. Hierdoor helaas ook weinig tot geen horeca onderweg, omdat het geen bestaansrecht heeft. Mooie vergezichten onderweg doordat je steeds heuvels (cuestas) oploopt en over moet. Fijne overnachtingsadressen met ontzettend aardige mensen, wie niets teveel is. De diners ’s avonds bestonden voornamelijk uit streekgerechten. Ik heb heerlijk gegeten.. Ik liep de tocht in Februari en had helaas slecht weer, maar ondanks dat heb ik erg genoten en veel plezier beleefd aan deze tocht.. Houd je van stilte, rust en landelijk … dan is dit een aanrader. Een tocht met veel geschiedenis. Over Romeinen, de Franse revolutie tot WW I Torgny, Marville, Montmédy met zijn Fort, de kerk van Avioth, de abdij van Orval .. trek extra tijd uit om het allemaal eens goed te bekijken. Het is de moeite zeker waard.

Ingezonden door: Verzandvoort-Drost

Reis: Gent
De wandelingen zijn prima. De toelichting ook. Het was goed in Gent. Uiteraard veel wind en regen, maar toch, we hebben kunnen wandelen en we hebben kunnen genieten. Hotel Castel is een prima plek om te vertoeven. Eenvoudig, maar goed. Goede kamer.

Ingezonden door: Chris Hogendoorn & Carla Venhoek

Reis: Algarve en Alentejo
Wij hebben een heerlijke vakantie gehad in de Alentejo/Algarve. Het weer zat ook geweldig mee!. Wat een leuke/mooie combinatie reis is dit met de twee bestemmingen. Heel rustig t.o.v. wat meer toeristisch; binnenland t.o.v. meer kustgebied; bosgebied t.o.v. ruige kust; een mooi ruim huis t.o.v. een knus huisje. Een gewoon ontbijt t.o.v. een geweldig luxe ontbijt. En op beide plekken: verrassend veel vogels te zien! Zelf ontdek je meer mogelijkheden. En de afstanden om ergens te komen zijn niet (te) ver. Daarbij een paar aardige, hartelijke en hardwerkende mensen in de beide accommodaties. We komen terug!

Ingezonden door: Marcel

Reis: Camino Frances
Na een fantastische wandelreis op de Camino Frances in 2012 (St Jean Pied de Port – Logrono) hebben we dit jaar begin oktober de draad weer opgepakt. Dit keer liepen van Logrono naar Burgos in vijf dagen. Alsof we weer ‘thuis’ waren op de Camino. Wij zijn drie vrienden die elkaar vanaf 1982 kennen uit de militaire dienst bij de Pantserinfanterie. We zijn van plan uiteindelijk in Santiago aan te komen. Wanneer nog onbekend. Waarschijnlijk wel georganiseerd door Topo-Aktief. Jullie doen het zorgvuldig en goed. Het persoonlijke contact wordt gewaardeerd. Ga zo door ;-) Vriendelijke groet, Jan, René en Marcel alias ‘The Dutchies’.

Ingezonden door: Dominique Reedijk

Reis: Eifelsteig
De Eifel is prachtig. We hebben erg genoten van de landschappen en de herfstkleuren. De hotels waren allemaal prima, we werden overal (zeer) vriendelijk ontvangen. Even een tip: maak als 't kan tijd om Vogelsang te bezichtigen (etappe Einruhr - Gemünd). Zeer indrukwekkend en leerzaam.

Ingezonden door: Guus Scholten

Reis: Camino Frances
"Dit was heerlijk. Volgend jaar gaan we verder." Nadat de trein 2 uur vertraagd was en de Franse spoorwegen een bus hadden ingezet, kwamen we in een gezellig hotel in St. Jean Pied de Port. De volgende dag hebben 0we, mede omdat het zeer heet zou worden, de eerste 6,5 km met een taxi overbrugd. Dat betekende dat we een schitterende dag met schitterende uitzichten door de Pyreneeën hebben gehad. En we kwamen, ondanks de hoogtemeters en 18,5 km, tamelijk fris in Roncevalles aan, waar we een prima hotel hebben en ’s avonds heerlijk hebben gegeten. De volgende dag liepen we bijna alleen, omdat de meeste pelgrims al vroeg vertrokken waren. Want het was heet, tegen de 40 graden. De natuur was heerlijk, de paden mooi, echt genieten. Na aankomst in Zubiri hebben we ons met de taxi naar het mooie hotel Akerreta in Akerreta laten brengen. De volgende dag bracht de taxi ons weer naar ons uitgangspunt en kwamen we na een uur langs ons hotel. Opnieuw heerlijke paden, gezellige mensen en heet. Maar het ging ons goed af, totdat we in Pamplona kwamen. Toen sloeg de hitte ons tegemoet. We hadden een tamelijk eenvoudig hotel, wat gelukkig heel stil lag. De volgende dag besloten we veel vroeger te vertrekken vanwege de hitte. Daardoor kwamen we die dag veel pelgrims tegen wat heel gezellig en motiverend was. De tocht over Puerto de Perdón is schitterend. Voldaan kwamen we in Puente la Reine met het heerlijke hotel Jakue. Na de brug bewonderd te hebben, hebben we daar heerlijk met andere pelgrims gegeten. De volgende dag bereikten we Estella. Een herkenning met onze fietstocht van vorig jaar. Een heerlijk stadje met een meer dan voortreffelijk hotel. Genieten. En daarna werd het overdag alleen maar heter maar de natuur maakte veel goed: prachtige paden door heerlijke natuur naar Los Arcos. We hadden daar een eenvoudige kamer. De volgende dag moesten we in de bar ontbijten, omdat we vroeg weg wilden en de hotelier weinig zin had om zijn ontbijtruimte zo vroeg open te stellen. Maar de bar was goed. Toen de laatste lange etappe van bijna 30 km naar Logrño. Tot Viana was het weer volop genieten van het heerlijke (warme) weer en de natuur. De laatste 10 km liepen we in een oven dus we waren blij om Logroño en het goede hotel te bereiken. Dit was heerlijk. Volgend jaar gaan we verder.

Ingezonden door: W. van Vliet

Reis: Costa Brava
We hebben in ieder geval een fantastische reis gehad. Het was helemaal goed, zowel de wandelingen als de overnachtingshotels. Deze waren super en ook goed van eten en drinken. We hadden ook goed wandelweer rond de 20 en 24 gr. Enkele hele zonnige en enkele wat mindere dagen, maar totaal geen regen van betekenis.

Ingezonden door: Fred Mulder

Reis: Dolomieten
We hebben een fantastische wandelweek gehad in de Dolomieten. Prachtige steile bergen. Goede paden, hier en daar behoorlijk steil. In de nacht vóór onze eerste wandeldag regende het in Cortina en sneeuwde het boven 2000m. De volgende ochtend had het weer zich hersteld en hebben we genoten van het bijna winterse aanzien van het landschap dat bedekt was met een dun laagje verse sneeuw. Vermeldenswaard is de kwaliteit van de drie hotels en de hut: hartelijke ontvangst, prima accommodatie en lekker eten. Goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Ingezonden door: Ritha Meijer

Reis: Kreta
Het was een heerlijke vakantie. Soms was het pad moeilijk begaanbaar, maar dat kan ook aan ons leeftijd liggen (70+). De omgeving is schitterend, het weer heerlijk, de mensen zeer gastvrij en het eten, met overvloedig raki, heerlijk. De accommodatie was goed. Het appartementencomplex had een heerlijk zwembad en de geuren van bloeiende bomen kwamen ons al zwemmend tegemoet. De zee was dichtbij aan een rustig stuk strand en na een dag wandelen was het fijn om af te koelen in het zwembad of in de zee. Wij werden naar ons startpunt gebracht en onderweg kregen wij veel informatie mee. Ook de introductiewandeling was ontzettend leuk. Kortom, wij hebben genoten. Een aanrader !! Cocky, Dirk, Els, Irene, Jopie en Ritha.

Ingezonden door: Dhr. O. Abeling

Reis: Altmühltal
We hebben weer zeer genoten in Altmuhltal, alles weer zonder problemen gegaan zoals we dit van jullie kennen en het is een mooi gebied.

Ingezonden door: Jeannette Broekhuis

Reis: Via Francigena
Onze reis is fantastisch geweest! Alles was prima geregeld. De route was goed beschreven en ook goed gemarkeerd. Soms wees de markering een andere route aan dan de beschrijving in het boekje, maar met een beetje creativiteit kwamen we daar makkelijk uit. We hebben de gps niet nodig gehad. De onderkomens waren niet allemaal even leuk.In Massa was het geweldig, vooral de gastheer die ons meenam naar zijn B&B aan de kust voor het ontbijt, dat overdadig geserveerd werd in de tuin met nog andere gasten aan tafel! Geweldig leuk. In S.Miniato vonden wij het zeer middelmatig, een hele kleine kamer en gezamenlijk gebruik van de badkamer. De gastvrouw was wel heel hartelijk en zeer origineel met een soort van museumverzameling van duizenden attributen, we keken onze ogen uit. Persoonlijk vonden wij de B&B s verrassender dan de hotels. Het was erg warm vaak boven de 30 graden en daarom ook best inspannend. Soms hebben we de bus gepakt om een route te bekorten. De eerste trajecten vooral ook die langs de marmerfabrieken waren niet erg spectaculair, veel industrieel gebied. De laatste etappes waren prachtig, het mooie heuvelachtige Toscaanse landschap. Verschillende plaatsjes lagen hoog op een heuvel. Dat betekende een fikse klim aan het eind van de dag als we al moe waren. Later zagen we dat er liften waren als alternatief om je de klim te besparen, dat zou misschien in de beschrijving van de route vermeld kunnen worden. Al met al hebben we erg genoten en bedanken wij jullie voor het regelen van een geweldige reis.!

Ingezonden door: M.L.J. Schrama

Reis: Via Algarviana
Prachtige wandelingen, door het rustige achterland van de Algarve. Buitengewoon vriendelijke mensen, die met veel passie ons verblijf wilden veraangenamen. Hoewel pittige wandelingen, toch zeer de moeite waard, oorverdovende stiltes op menig traject. Aanrader voor iedere wandelaar die van rust en de natuur houdt.

Ingezonden door: Willem Landa

Reis: Gorges d'Allier
Wij hebben een prachtige reis gehad met perfect wandelweer. Wij vonden het eerste gedeelte pittiger dan het tweede gedeelte. Behoorlijke steile klimmen, en dito afdalingen. Het tweede gedeelte - hoewel langere tochten - ging geleidelijker. Op sommige dagen waren de routes zeer slecht bewegwijzerd en had je echt - buiten routekaart en beschrijving - veel gemak van gps. We hebben genoten van de omgeving, de vele kleine, 'Middeleeuwse' dorpjes met dito kerkje.

Ingezonden door: Mies Dirksen

Reis: Schluchtensteig
Wij hebben de Schluchtensteig gelopen van 29 augustus tot 5 september 2015. Het is een geweldig mooie tocht, met heel veel kloven/kloofjes. Sommige kleine kloven zijn zeer idylisch. Soms pas aan het eind van de dag, waardoor we het als een cadeautje ervaarden. De tocht is wel pittig door het vele stijgen en dalen, soms over erg smalle paden. Wandelstok/stokken kan hier fijn zijn. Maar de afstanden vallen mee, waardoor er veel tijd is om even uit te rusten of te genieten van de natuur. De hotels die bij dit arrangement horen zijn van een prima kwaliteit en de ontbijtbuffetten waren zeer goed. Wij kozen ervoor iedere dag een lunchpakket te bestellen, dit was niet duur en kon je zelf bij het ontbijt maken (onderweg is niet altijd een lunchmogelijkheid). De hotels boden over het algemeen ook een goed diner aan, zelfs voor vleeslozen, was er altijd voldoende keuze uit vis of vegetarisch. In deze tocht is de Lotenbachklamm niet opgenomen, deze ligt wel naast de route. Het is zeer de moeite waard om deze wel te lopen. Vanuit de Schattenmühle kun je een bus nemen naar de bovenkant van de Lotenbachklamm, daarna kun je deze naar beneden volgen om weer bij de Schattenmühle uit te komen. Een absolute aanrader. De hele tocht is schaduwrijk, behalve de 1e dag, daar zit in de 2e helft van de etappe een flink aantal onbeschaduwde kilometers, veelal stijgend. Wij hadden die dag 30 graden en dat was niet fijn. Maar daarna konden we beschaduwd afdalen naar Blumberg waar het terras wachtte. St. Blasiën is een mooi stadje, wij hebben genoten van de Dom, maar ook van de vele (houten) beelden die door het hele stadje staan. Het bagagevervoer was uitstekend geregeld en maakt de tocht licht! Kortom wij hebben enorm genoten van deze tocht. Nico van der Putten Mies Dirksen

Ingezonden door: J.C.M. van Herpen

Reis: Camino Frances
Onze compliment over de verzorging van de reis. Het was jammer dat we in Logrono en Burgos problemen met het hotel hadden. In Logrono het probleem zelf opgelost. Jullie advies was neem contact op met de lokale organisatie. In Burgos hebben wij wel direct contact opgenomen met hen. Het was jammer dat wij zelf de keuze moesten maken van het alternatief van het hotel. Wij hadden een meer actieve reactie van hen verwacht. Verder niets dan lof over de verzorging van de reis. De kofferservices werkte perfect.

Ingezonden door: Bianca Bakker

Reis: Algarve
Hele leuke rustige locatie in de Algarve waar het prima verblijvern is. Gastvrij en relaxed. Je mag zelfs de vijgen van de bomen plukken of groenten en fruit uit de tuin pakken om mee te koken. Ontbijt was voortreffelijk. Autohuur was ook goed geregeld. In het dorpje vlakbij de accommodatie kun je voor weinig geld 's avonds eten (met twee personen voor €25). Wandelingen waren mooi. Hebben prachtige delen van de Algarve gezien waar nauwelijks toerisme is. Gastvrije mensen, heerlijk weer, prachtig land... dus.. TOP vakantie.

Ingezonden door: Frank Sukel

Reis: Umbrië
Wij wandelden in juni 2015 van Assisi naar Spoleto. Dat was een prachtige en afwisselende tocht. Alles tot in de puntjes verzorgd door Topo-Aktief, waarvoor hulde.

Ingezonden door: Nia van der Burgt

Reis: Altmühltal
Prachtige reis in Beieren - waar ik anders niet zou komen. Immers, wie heeft er ooit van het Altmühltal gehoord? Ook voor minder geoefende wandelaars geschikt, dus voor mij mocht het nog wel iets pittiger zijn. Maar het Gemüdliche heeft ook wel iets. Startplek goed met de ICE te bereiken, daarna te voet verder gaat wel een stuk langzamer ;-)

Ingezonden door: Paul Steinhoff

Reis: Weg van Cluny
Het was een prachtige wandeling! Afwisselend door bossen en velden met prachtige vergezichten en leuke, kleine dorpjes. De accommodaties waren prima in orde, evenals ontbijt en diner. Helaas een paar fouten in de routebeschrijving. Het beste is daarom de schelp - het symbool van de wandeling naar Santiago - te volgen.

Ingezonden door: N. van Raalte

Reis: Elzas
Vol lof vooral over de routebeschrijving: die was voorbeeldig. Voor het overige voldeed de tocht geheel aan onze verwachtingen. Eenmaal was een hotel bij onze aankomst gesloten; dat was vervelend maar is goed opgelost door de Franse organisatie. Een tocht van drie dagen is wat erg kort wanneer je de reis heen en terug in aanmerking neemt; vermoedelijk is er dus meer voor te zeggen de langere variant te kiezen.

Ingezonden door: Meindert Tepper

Reis: Camino Portugues
Ik heb in april gelopen van Porto naar Santiago de Compostella. Vanaf Porto bedraagt de afstand naar Santiago ruim 246 km. Als je elke dag gemiddeld 20 km loopt, kun je de C.P. in 12 dagen lopen. Noord Portugal is schitterend, hele mooie natuur, vriendelijke mensen. Portugal is 2 keer zo groot als Nederland en heeft maar 11 miljoen inwoners. Onderweg is het zo heerlijk rustig. Ik heb mijn bagage onderweg laten vervoeren en Topo-Aktief heeft voor onderweg hotelletjes geboekt. Ze noemden mij onderweg Santiago-light Alles naar uiterste tevredenheid. Ik heb van mijn wandeltocht genoten.

Ingezonden door: Gerard Groen

Reis: TMB
De tocht was geweldig. Spektakulaire uitzichten alle dagen. In de hutten was het wel gezellig met al die mensen van over de hele wereld. Het was wel druk op de paden. De eerste paar uur was het rustig, maar halverwege de dag kwamen we hordes wandelaars tegen. Door het vroege ontbijt (07.00 uur) waren we ook al vroeg op pad en daardoor ook vroeg terug in de hut. Meestal rond 15.00 uur. Op zich geen probleem, want dan hadden we tijd genoeg om te relaxen.

Ingezonden door: R.P. van der Wal

Reis: TMB
In het algemeen hebben we een fantastische week gehad, ondanks dat we geen bergervaring hadden. Niks dan lof voor jullie organisatie en hoe we te woord zijn gestaan want we waren in het begin vrij onzeker over onze 1e geplande bergactiviteiten. We hebben inmiddels alles meegemaakt, wind, regen, onweer, en volop zon en denken er nu al weer over om volgende jaar met jullie de route in Spanje te gaan doen. Dank voor alles en misschien tot volgende seizoen. Wel zou ik zeker de beide hotels onder de loep nemen in Les Contamines en Les Houces want we zijn wat dat betreft veel gewend en geen zeurpieten maar dit was ver beneden peil met name het hotel in Les Houces.

Ingezonden door: Anita van den Hoogen

Reis: TMB
Wij hebben vorige week de TMB gelopen en willen jullie bedanken voor de perfecte organisatie. Uiteraard moet je het zelf lopen maar iedere avond was er een slaapplaats met diner en ontbijt geregeld. We hebben hiervan genoten. Het is een geweldig avontuur geweest in een overweldigende omgeving die voor ieder van ons een onvergetelijke herinnering zal blijven.

Ingezonden door: Klaas van Walraven

Reis: Beara
Beara is zo mogelijk nog mooier dan Connemara. Omdat het een betrekkelijk klein schiereiland is, is de zee nooit ver weg, wat tot prachtige vergezichten leidt. Je waant je hier aan de rand van Europa, de lucht is zuiver, de zee diep blauw, de kusten woest – een adembenemend mooie en verlaten streek!

Ingezonden door: Herman Remmerie

Reis: Auvergne
Mooie, fijne, aangename tocht, was een topvakantie voor ons. Afwisseling in het landschap, vele leuke dorpjes onderweg, vaak sfeervol (Rocamadour, Carennac, Loubressac). Aangename accommodaties, meestal vriendelijk onthaal. Goed bebost, meer dan we verwacht hadden, mooi. Mooiste dagetappe: Laroquebrou/Le Teulet - Camps. Vanaf Aurillac met gps aan te bevelen.

Ingezonden door: Dominique Reedijk

Reis: Transardense Route
Alles was perfect. We hebben genoten, maar het was af en toe wel afzien, zeker op warme dagen. Al met al een mooie tocht! Er moet me echter iets van het hart, de drankjes in Avenne waren bespottelijk duur, €4 voor een espresso, €6 voor een glas wijn. Er is verder niets in Awenne, dus de man maakt daar handig gebruik van.

Ingezonden door: Conny Stolk

Reis: Isle of Wight
We hebben een prima vakantie gehad. Judy en Michel (Mikel?) zijn ontzettend aardige mensen en ze koken geweldig, hij de hartige dingen en zij de zoete desserts heb ik begrepen. 's Ochtends kon je kiezen uit een ruim aanbod van vlees, vis en vegetarisch. Het ging er heel informeel maar toch professioneel aan toe. De wandelingen waren prachtig. Een keer hebben we te veel over redelijk drukke wegen moeten lopen maar de andere keren was het puur genieten.

Ingezonden door: Wim Holders

Reis: Queyras
We hebben een fantastische wandelvakantie gehad. Zowel de inspanning als de panorama’s waren adembenemend en het landschap afwisselend. Goed conditie is wel vereist. De onderkomens waren prima. Het weer zat overigens erg mee, ook belangrijk (geen regenpak aan gehad). Nog een tip: boek zo mogelijk de Gîte in ‘l Echalp (7 Degrés Est), om twee redenen: zeer goed onderkomen met prima diner, ontbijt en lunchpakket én een prachtige wandeltocht (de 1b vanaf la Monta), die je echt niet wilt missen. Topo-Aktief, bedankt voor deze geweldige ervaring en voor jullie attente antwoorden op onze vragen en wensen.

Ingezonden door: Hans Buijze

Reis: Bretagne Roze Granietkust
Wat is er fijner dan links van je een steeds wisselende kustlijn en een prachtige blauwe zee, nu een stil dan weer ruig, soms veraf dan weer dichtbij. Wandelen langs de GR34 in Bretagne is een feest, zeker als je dat kan doen zonder bagage en met de zekerheid dat je 's avonds een lekker bed hebt in een schone kamer en een heerlijk diner.

Ingezonden door: Arend Leutscher

Reis: Camino Frances
De reis was fantastisch en alles was goed geregeld zodat wij ons nergens zorgen over hoefden te maken. De lokale partner heeft ons ook uitstekend geholpen vooral toen wij wat moesten aanpassen in ons wandelschema. De lokale mensen die zorgden voor ons bagagevervoer en onze transfers waren zeer behulpzaam en flexibel wanneer dit nodig was. Wij hadden zo’n reis als deze nog niet eerder gedaan en alles was nieuw voor ons. Jullie organisatie en de lokale mensen en het vervoer maakten onze nieuwe ervaring tot een succes. Als wij nog eens zo’n reis willen maken dan kiezen wij zeker weer voor jullie organisatie. Met vriendelijke groet, Arend Leutscher.

Ingezonden door: Rosan Steenbrugge

Reis: Reuzengebergte \ Adrspach
In het algemeen ervoeren wij de trektocht als een zeer aangenaam, goed georganiseerde reis. De accomodaties waar we hebben overnacht en gegeten waren comfortabel en we werden steeds vriendelijk ontvangen. De variatie tussen kleinere berg pensions en iets grotere hotels was aangenaam en steeds een verassing. De wandeltochten zijn uitstekend voor iets minder fervente stappers, aangezien de afstanden haalbaar zijn op een kleine 7u stappen. Ook het feit dat de bagage vervoerd werd en de overnachtingsplaatsen zeer aangenaam waren, zorgt dit voor een iets luxueuzere reis.

Ingezonden door: W. Beekhuis

Reis: Cotswold Way
De omgeving van de Cotswold is prachtig, de afstanden en wandelingen zijn lang en pittig. Ik zou iedereen aanraden het 9-daagse arrangement te nemen.

Ingezonden door: Nellie van Galen

Reis: Camino Portugues
Wij hebben een fantastische vakantie gehad!

Ingezonden door: F. Leenders-Driessen

Reis: Dingle
Het was een mooie route. Het landschap is zeer afwisselend wat resulteert in elke dag een andere wandeling qua landschap. Wij vertrokken elke morgen na een heerlijk stevig ontbijt rond 9 uur half 10, en bereikten meestal rond half 4 ons B&B. De mensen van de B&B zijn er erg vriendelijk en behulpzaam. Er was overal gelegenheid om koffie en thee te zetten, en op de meeste plaatsen nog een gezamenlijke woonkamer. Wij hebben genoten van deze wandelvakantie.

Ingezonden door: Ruiten

Reis: Competa
Leuke, afwisselende wandelvakantie net achter de Middellandse zeekust met veel ruimte om zelf het dagprogramma en nivo in te vullen.

Ingezonden door: F.J. van Veen

Reis: Via Algarviana
Mooie tocht door het binnenland. De eerste dagen nauwelijks andere toeristen gezien. De dorpjes zijn authentiek met weinig voorzieningen. De mensen zijn hartelijk en gastvrij. We werden vaak 's middags ontvangen met wat hapjes (olijven, schapenkaas) en drinken. De wandelroute is goed te doen. Begin 2015 zijn de markeringen vernieuwd en dan heb je de topografische kaarten eigenlijk niet meer nodig. De markeringen zijn prima. De accommodaties zijn erg netjes en schoon, goede bedden.

Ingezonden door: P. Zwetsloot

Reis: Cotswold Way
Een bijzonder mooie vakantie, mede dankzij het mooie weer. De B&B's waren beter dan de hotels, vooral B&B 'The Highlands' was zeer goed.

Ingezonden door: P. Rensen

Reis: Amalfikust
De wandelingen waren prima! Goede beschrijvingen, goede kaarten! De accommodaties waren in het algemeen ook goed. De kamer in het agriturismo is erg basic, maar gastheer en gastvrouw zijn heel behulpzaam, gastvrij, vriendelijk, etc. Het ontbijt is goed. Het hotel Centrale in Amalfi was erg leuk, met het ontbijtterras recht tegenover de Duomo.

Ingezonden door: M. Raaijen

Reis: Amalfikust
Fijne hotels, prachtige routes! Vriendelijk personeel, lekker schoon!

Ingezonden door: W.J.E. van Rijn

Reis: Coast to Coast
Na in eerdere jaren Krknose, Tour du Mont Blanc, Auvergne, Allier en Madeira met Topo-Aktief te hebben gedaan, bevestigde ook deze C2C weer een voortreffelijke organisatie. Alles liep voortreffelijk en de accommodatie was prima. Gastheer en/of -vrouw bleken allen gastvrij en erg vriendelijk. De natuur was prachtig, stiller en mooier dan verwacht. Het weer is natuurlijk veranderlijk, maar ook daarmee boften wij. De wind stond pal in de rug, vandaar dat de C2C altijd west naar oost wordt gelopen.

Ingezonden door: E. Kappert

Reis: La Gomera
Fantastische en goed georganiseerde wandeltrektocht met veel afwisselende, zeer fraaie en uitdagende trajecten. Inspannende beklimmingen en afdalingen kwam ik in alle mogelijke variaties tegen. Steile muildierpaden zonder veel stijgen, maar ook steile afdalingen via gedeeltelijk overwoekerde paden omdat je over een relatief korte afstand soms grote hoogteverschillen moet overbruggen. Ook veel miradors (uitzichtpunten). Een schitterende natuur met o.a. het laurisilva-woud (varens, laurierbomen) maar ook bananen, palmbomen, suikerriet, sinaasappelbomen en wijnstokken. Tijdens het beklimmen van de Garajonay werd ik helaas verrast door een stevige Alisio (passaatwind) met nevel. La Gomera - een aanrader!

Ingezonden door: P. Schulten

Reis: La Gomera
Wij hebben geweldig genoten van deze trektocht. La Gomera is een prachtig eiland met woeste natuur. Alle wandelingen zijn goed bewegwijzerd, maar bovendien zijn de geleverde beschrijvingen van Topo-Aktief zeer nauwkeurig. De reis was perfect georganiseerd, alles klopte van begin tot eind: beschrijvingen, onderdak, taxivervoer. Eén wandeling kon niet doorgaan; daarover werden wij keurig de dag ervoor gebeld en een nieuwe routebeschrijving lag klaar bij aankomst 's avonds. Topo-Aktief heeft het goed voor elkaar!

Ingezonden door: J. de Bruijn

Reis: Via Algarviana
Mooie natuur, leuke accommodaties, zeer vriendelijke mensen (in de accommodaties).

Ingezonden door: M. van der Cingel

Reis: Klein Zwitserland
Het waren prachtige wandelingen. We hadden ook geluk met het mooie weer. De Auberge was prima; klantvriendelijk, goede bedden en lekker eten.

Ingezonden door: Henk Romme

Reis: Franciscusroute
Wij hebben onlangs de laatste etappe van de St. Franciscus pelgrimsroute van Rieti naar Rome gelopen. De wandeltocht was vooral in de eerste dagen pittig door de hoogteverschillen en het warme weer. Genietend van de prachtige natuur en de aanwezige cultuur zijn we na 6 dagen wandelen bij de Sint Pieter in Rome aangekomen. De organisatie van Topo-Aktief was perfect: een aktuele en juiste routebeschrijving, prima hotels, lekker eten en de bagage steeds op tijd. Hartelijk dank hiervoor!

Ingezonden door: W. van Berkel

Reis: Camino Portugues
Dit was onze eerste Camino-ervaring. De route loopt veel door plaatsjes en veel over verharde wegen. Dit was wennen, maar er zitten veel mooie stukken in de route. Het leuke van de Camino is toch dat alle wandelaars eenzelfde einddoel hebben, vanuit veel verschillende overwegingen. Dat levert veel leuke, internationale ontmoetingen op. De afsluiting in Santiago, met de Pelgrimsmis, maakt daardoor meer indruk dan verwacht en gaf de wandeltocht een mooie einde.

Ingezonden door: Ten Tusscher

Reis: Camino Frances
We hebben een grandioze belevenis mogen ervaren, die voor ons allemaal onvergetelijke indrukken heeft achtergelaten. Wat een prachtige reis, een mix van cultuur, natuur (op z’n mooist bloeiend) vreselijk aardige mensen, contacten, bezinning, actief, terrasjes en lekker eten. De hele reis is zonder één incident verlopen, koffers op tijd, kamers prima, alles goed geregeld.

Ingezonden door: J. Lamers

Reis: Camino Frances
Wij zijn zeer tevreden in alle opzichten. Het meedenken in mogelijkheden, het aangeven van mogelijkheden en de afwerking vonden wij perfect.

Ingezonden door: E.M. v/d Wijngaart - Wennekes

Reis: Weg van Le Puy
Wij hebben zeer genoten van dit trajekt, een prachtig landschap, zonnig, geen regen, klimmen en dalen was soms pittig, maar altijd mooi landschap. De overnachtingen waren iedere dag een verrassing, met altijd iets bijzonders: of een prachtige kamer, of een bijzonder ontbijt, of een lekker diner.

Ingezonden door: Yvon Weustink

Reis: Weg van Le Puy
Ik heb een heerlijke wandelweek gehad. De afwisseling van lopen in de rust en stilte van een prachtig landschap en de ontmoetingen met andere wandelaars bij het eten of onderweg, was voor mij geweldig. Overdag alle tijd aan mezelf en 's avonds een doorgaans goeie franse maaltijd in goed gezelschap. Een dikke negen.

Ingezonden door: Paul de M.

Reis: Camino Primitivo
Patricia, aardig dat je nog even informeerde hoe het is afgelopen na het oponthoud bij de overstap in Barcelona. Met een latere vlucht ben ik alsnog in Oviedo aangekomen. Aanpassingen van het wandelschema waren niet nodig, de chauffeur stond me op te wachten. Door jullie begeleiding op de achtergrond, heb ik alles eigenlijk redelijk rustig ondergaan. Het voelt heel comfortabel als je weet dat er mensen beschikbaar zijn die van alles kunnen en willen regelen, als dat nodig is. De etappes zijn fraai en het weer is prima.

Ingezonden door: Bakker

Reis: Franciscusroute
"Het was al met al een prachtige reis. Heerlijke wandelingen waar je echt helemaal niets en niemand tegenkomt. Umbrië is duidelijk minder bevolkt dan Toscane, waar je nog wel eens een dorpje kunt passeren." "In de accommodaties altijd vriendelijk en gastvrij ontvangen."

Ingezonden door: Josse Bellens

Reis: Camino Portugues
Een erg afwisselende tocht met mogelijkheid om bezienswaardigheden te bezoeken, indien men daar oog voor heeft. Veel prachtige natuur. Het enige nadeel is dat de Camino hier voor een heel groot deel over kasseien loopt. Blijkbaar wordt, omwille van de veiligheid van de pelgrims, de weg van Joudina naar Vilarinho over de N-306 niet meer aangegeven. (gelukkig maar!)

Ingezonden door: Marian van Hooft

Reis: Eifelsteig
De Eifelsteig 1 is een erg leuke wandelvakantie met veel afwisseling, De bewegwijzering is prima en de wandelpaden zijn meest onverhard, vooral door bossen en velden. Je passeert maar zelden een autoweg op de meeste stukken rijdt geen of nauwelijks verkeer. Dus heerlijk om tot rust te komen. Het is af en toe behoorlijk stijgen en dalen en zeker na regen is het goed oppassen. Goede schoenen zijn een voorwaarde. De natuur was in het voorjaar prachtig, de bomen hebben allemaal verschillende kleuren en in de lage begroeiing kom je steeds andere planten en bloemen tegen. Het is leuk om tijdens het wandelen een stuk geschiedenis van de Eifel te leren kennen, bv Romeinse overblijfselen (waterleiding) oude kalkovens, maar ook overblijfselen uit de 2e wereldoorlog, die ook in Duitsland zijn sporen heeft nagelaten. Het overnachten in kleine, vaak pittoreske stadjes draagt bij aan het vakantieplezier. In 1 hotel krijg je zelfs een voetenbadje om je vermoeide voeten te verwennen. Wij vinden deze reis een aanrader en gaan zeker deel 2 doen.

Ingezonden door: Gerard Boeijen

Reis: Gran Canaria
Dag Franz (ons contact ter plekke, red.), Hierbij ons commentaar bij de geweldige wandelvakantie. Het mag gezegd dat we erg gecharmeerd waren door de zorg en aandacht die je aan ons en ons wedervaren hebt besteed. Het was alsof we je kinderen waren! Erg rustgevend en fijn.

Ingezonden door: Carla

Reis: Umbrië
We hebben erg genoten van deze wandeltocht, accommodaties waren geweldig. De dalwandelingen zijn wat saai, maar je komt wel elke dag in mooie middeleeuwse dorpen. We zijn bij alle hotels en restaurants vriendelijk en gastvrij ontvangen.

Ingezonden door: van Rooij

Reis: Franciscusroute
"Hele mooie wandelingen met prachtige uitzichten en mooie stadjes en dorpjes met hele lieve mensen. We kijken er met een heel fijn gevoel op terug."

Ingezonden door: Hans Speelman

Reis: Weg van Le Puy
Afwisselende, prachtige tochten, met regelmatig veel hoogteverschil per dag. Schitterende bloemen in het voorjaar: je zou het de weg van de brem kunnen noemen. Orchideeen. Korenvelden vol klaprozen en korenbloemen. Roofvogels. Nachtegalen, wielewalen en leeuweriken veelvuldig gehoord. Een heel goede wandeltijd, zo half tot eind mei. De bergen in de Aubrac waren vol narcissen, prachtige hoogvlakte. IJskoude Noordenwind. Alle warme kleding nodig gehad. In de vallei van de Lot was het veel warmer. Soms verrassende koffie/thee stalletjes onderweg van vrijwilligers. Leuke ontmoetingen. We kijken uit naar het vervolg van de route!

Ingezonden door: Leo Visscher

Reis: Camino Norte
Alles ging goed. Complimenten aan de partner ter plekke. Dat blijkt toch een zeer betrouwbare organisatie te zijn. Toen we om 17:00 midden in een verlaten dorpje opgehaald moesten worden, hadden we even de gedachte: zal die taxi wel echt komen? En ja hoor om tien voor 5 was hij er. Pak van ons hart. Maar bovenal, we hebben genoten van onze tocht. Zijn zeer weinig wandelaars tegen gekomen. Dat was ook iets wat we voor ogen hadden. Een pittige tocht, maar niet te zwaar. En natuurlijk de complimenten aan Topo Aktief. Alles op tijd, compleet, volledig. Alleen misten we het ontvangst comité in Santiago. Volgens jaar wellicht weer wandelen, dan zeker mbv Topo Aktief.